Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perustarpeet Luonnonvarat Väestönkasvu Kehitysmaat ja teollisuusmaat
Advertisements

Suomen Pankki Euro & talous –lehti (4/2006) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2006) Tiedotustilaisuus
Sademetsistä palmuöljyplantaaseille Norman Jiwan tarina Indonesiasta 1.Pohdi, miten Norman Jiwan elämässä näkyvät ekologisen velan vaikutukset? 2.Mitä.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
John Rawls REILUPELI.
Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan)
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Tommi Rajala1 Käyttöliittymäsuunnittelua kehitysmaiden ihmisille.
Kestävä kehitys 1  Jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta  Maailmanlaajuisesti  Alueellisesti  Paikallisesti  Tavoitteena turvata hyvät elämisen.
Kansantaudit.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Ympäristöterveys.
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
Päättäjien näkökulma Suurpelto-hankkeeseen
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
Ympäristöoikeudenmukaisuus
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Tupakka Suomessa ja maailmalla
KESTÄVÄ KEHITYS OPPILAITOKSISSA (Cantell, H. toim
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Kehittyneisyyserot Valtioiden jaottelua kehityksen mukaan:
Pohjois-Amerikan ilmasto ja kasvillisuusvyöhykkeet
Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
HASARDIMAANTIEDE = RISKIEN MAANTIEDE
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
© Sauli Rouhinen 1 SUOMEN KANSALLINEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIA (2006) Sauli Rouhinen, YM Valikoituja otoksia, joita on käytetty tausta-aineistona.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
emeritusprofessori, Turun yliopisto
Kansainvälinen kauppa
MONIMUOTOISUUS.
Metsätilakauppa Helsinki
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Köyhyys maailmassa.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
Hyvinvointia kestävästi
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Väestönkehityksen näkymät
PRESENTAATION NIMI YM:
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
LIIKENNE.
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Reilulla kaupalla on merkitystä
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle

Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella on oikeus yksityisautoon 4.Teollisuusmaiden ylikulutus aiheuttaa enemmän vahinkoa maapallolle kuin kehitysmaiden väestönkasvu

Teollisuusmaa, Teollistunut kehitysmaa, Kehitysmaa

Lucia ja Lucio – viljelijöiden tarina Meksikon Chiapasista (i) Kahvikauppaa Meksikossa (ii) Pienviljelijät puristuksessa (iii) Tuottajayhteisöt ja osuuskunnat (iv) Reilu kauppa ja solidaarisuusvaihto (v) Ympäristöystävällinen viljely

Kysymyksiä: + Miten solidaarinen vaihto eroaa normaalista kaupasta Pohjoisen ja Etelän välillä? + Miten Lucian ja Lucion tilanne eroaa suomalaisen maanviljelijän elämästä? + Mistä luonnonrikkaan Chiapasin alueen asukkaiden köyhyys voi johtua? + Miten luonnonmukainen viljely voi hyödyttää Luciaa ja Luciota?

Ekologinen velka tarkoittaa: Kaksi ulottuvuutta (i) Ihmiskunnan ylikulutuksen aiheuttamaa velkaa maapallolle (ii) Teollisen Pohjoisen Velka globaalille Etelälle (jatkuva prosessi, joka ylläpitää maapallon tuotannon ja kuluttamisen rakenteita)

Ekologisen velan päivä

Ekologinen velka muodostuu: - Siirtomaavallan aikana haltuunotetuista luonnonvaroista, joita ei ole koskaan korvattu - Paikallisille asukkaille ja luonnolle tuhoisten hankkeiden rahoittamisesta - Veloista, joita peritään luonnonvarojen kustannuksella - Jatkuvasta alihinnoiteltujen luonnonvarojen käytöstä ja hyödyntämisestä Pohjoisen elämäntavan ylläpitoon

Ryhmätehtävät: + Kuinka kulutusvalinnoillaan voi pienentää ekologista selkäreppuaan, esimerkkinä vaatetus? + Mitä keinoja löytyy edistää yleistä tietoisuutta globalisaation positiivisista puolista?