5 SÄHKÖINEN VOIMA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vuorovaikutuksesta voimaan ja edelleen liikkeeseen
Advertisements

Klassisssa mekaniikassa määritellään liikemäärä pkl näin:
Vuorovaikutus.
Vuorovaikutus.
Sähkö ja Magnetismi 4 op Jouko Teeriaho Ramk/Teli.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
Aineen rakenteen standardimalli
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
4 ATOMIN YDIN.
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
2 VASTUKSET.
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vuorovaikutuksesta voimaan ja edelleen liikkeeseen
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Magnetismi Maapalloa ympäröi magneettikenttä. Kestomagneetit pyrkivät asettumaan pohjois-eteläsuuntaan. Kestomagneetin päitä sanotaan suunnan mukaan pohjois-
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Sähkövaraus Hiero kaninkarvalla muovisauvaa
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Voima.
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
Vuorovaikutus.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Coulombin laki Kahden varauksen välillä vaikuttaa voima F [N], joka on suoraan verrannollinen varauksien (Q1 ja Q2 [C]) suuruuteen ja kääntäen verrannollinen.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Siirrosvirta Sähkötekniikka/MV
Sähkövirta I ja virtatiheys J
Divergenssi / sähkökentät
Atomin polarisoituminen
Maxwellin yhtälöt integraalimuodossa
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
3. Ionisidos Alkuaineet pyrkivät oktettiin (8 ulkoelektronia).
Esityksen transkriptio:

5 SÄHKÖINEN VOIMA

SÄHKÖVARAUS http://opetus.tv/fysiikka/fy6/sahkovaraus-ja-kappaleen-varaaminen/ Sähkövaraus on sähköisesti vuorovaikuttavien hiukkasten ominaisuus. Sähkövarausta on kahta lajia: positiivista ja negatiivista. Sähkövarauksen tunnus on Q. Kaikkien kappaleiden sähkövaraukset muodostuvat alkeisvarauksista ja ovat suuruudeltaan alkeisvarausten monikertoja Q = ± ne, jossa n = 0, 1, 2, ... Sähkövarauksen yksikkö on 1 C (coulombi)

POLARISAATIO Sähköinen vuorovaikutus saa aikaan veto- tai poistovoiman kappaleiden välille: samanmerkkiset varaukset hylkivät toisiaan ja erimerkkiset vetävät toisiaan puoleensa. Polarisaatio on ilmiö, joka saa varauksettomassa kappaleessa aikaan varausten jakautumisen. Negatiivisesti varautunut viivoitin karkottaa elektroneja, jolloin paperissa varaukset jakautuvat (eli erimerkkiset varaukset asettuvat eri reunoille).

VUOROVAIKUTUKSIA VARATTUJEN KAPPALEIDEN JA NEUTRAALIN AINEEN VÄLILLÄ ERISTE Eriste varataan hankaamalla. Varaus voi siirtyä eristeeseen tai poistua siitä. Varaus ei pääse liikkumaan eristeen pinnalla tai sisällä. JOHDE Johde varataan kosketuksella. Varaus pääsee liikkumaan johdeaineen läpi. Tuotu varaus leviää tasaisesti johteen pinnalle, koska samanmerkkiset varaukset hylkivät toisiaan.

VUOROVAIKUTUKSIA VARATTUJEN KAPPALEIDEN JA NEUTRAALIN AINEEN VÄLILLÄ POLARISOINTI Neutraalit kappaleet polarisoituvat varatun kappaleen lähellä. Polarisaation seurauksena varattu kappale vetää puoleensa varaamattomia kappaleita. Polarisoidussa kappaleessa on varausjakauma, mutta kokonaisvaraus on nolla. JOHTUMINEN Varatun kappaleen sähkövaraus siirtyy johdekappaleeseen. Kosketuksessa varaus jakautuu johdekappaleiden välillä siten, että kummallakin kappaleella on keskenään yhtä suuret varaukset. Eristetty johdekappale saa samanmerkkisen varauksen kuin sen varaava kappale.

COULOMBIN LAKI http://opetus.tv/fysiikka/fy6/coulombin-laki-ja-sahkoinen-voima/ Kahden pistemäisen varatun hiukkasen välinen sähköinen voima on suoraan verrannollinen hiukkasten varausten tuloon ja kääntäen verrannollinen niiden etäisyyden neliöön eli , jossa k on sähkövakio (k = 8,98755∙109 ) Q1 ja Q2 ovat hiukkasten sähkövarausten suuruudet ja r on hiukkasten välinen etäisyys.

COULOMBIN LAKI ERISTEESSÄ

SÄHKÖKENTTÄ Sähkövuorovaikutuksista näkyy vain seurauksia. Syyt, siis sähkövaraukset ovat näkymättömiä. Varautuneen kappaleen ympärillä on sähkökenttä, joka välittää sähköisen vuorovaikutuksen kappaleiden välillä Varausero kappaleiden (esim. ilmapallojen) välillä tasoittuu vähitellen, jolloin kenttä häviää ja voimavaikutus lakkaa.

SÄHKÖKENTÄN VOIMAKKUUS http://opetus.tv/fysiikka/fy6/sahkokentta-pistemaisen-varauksen-ymparilla/ Jokainen varaus luo ympärilleen sähkökentän. Kaikki varaukset kokevat sähkökentän samanlaisena. Sähkökentän voimakkuus määritellään kentässä olevaan varattuun hiukkaseen vaikuttavan voiman ja hiukkasen varauksen suhteena jossa Q on sähkökentässä olevan hiukkasen sähkövaraus ja F on hiukkaseen vaikuttava sähköinen voima. Sähkökentän voimakkuus on vektorisuure, jolla on suuruus ja suunta, sen yksikkö on 1 N/C.

Sähkökentän suunta on sama kuin positiivisesti varattuun hiukkaseen kohdistuvan voiman suunta. Sähkökenttää havainnollistetaan kenttäviivoilla. Sähkökentän voimakkuus voidaan ilmoittaa joko vektoreiden pituuden avulla tai kenttäviivojen tiheyden avulla.