Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Miten suomalaislapset syövät Miten suomalaislapset syövät? Lapsen ruokavalio ennen kouluikää -raportti (0-6 v, yht. 5993 lasta, DIPP-aineisto) Ruoan laatu Lapset söivät varsin vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä Vilja- ja maitovalmisteiden sekä lihan kulutus runsasta Leipärasvojen ja kalan käyttömäärät olivat pieniä Ruokavalion laatu heikkeni ensimmäisen ikävuoden jälkeen Sokeripitoisten mehujuomien, suklaan ja makeisten kulutus lisääntyi 2-vuotiaasta lähtien Ravinnonsaanti leikki-ikäisillä (2-6 v) Liian paljon sakkaroosia, tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa ja suolaa Riittämättömästi monityydyttymättömiä rasvahappoja D-vitamiinia, E-vitamiinia ja rautaa niukasti Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B32/2008, www.thl.fi
Tuoreet ja kypsennetyt kasvikset, peruna
Marjat ja hedelmät Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B32/2008, www.thl.fi
Kuva: Järkipalaa-hanke www.jarkipalaa.fi
Etelä-Pohjanmaan 5.-9.-luokkalaisten ruokailutottumukset Sofia Eklund 2009, n=778 Aamupalaa söi joka päivä 60 % enintään kerran viikossa söi joka kymmenes itse otti 53 % Koululounas joka päivä 73 % (valtakunn. 71 %) useimmin 5-luokkalaiset, harvimmin 7-luokkalaiset kaikkea ainakin maistoi 74 % tytöistä ja 54 % pojista Koululounaan koostumus kaikki aterian osat 32 % D2D pilottikouluista, 16 % verrokkikouluista (vaihteluväli 16 - 56 %) yläasteella n. 15 % oppilaista Salaatin jätti ottamatta kolmasosa Maidon tai piimän jätti ottamatta kolmasosa Leipää otti 42 % Välipalan koulupäivänä söi 42 %
Niukasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja syövien aikuisten osuus Etelä-Pohjanmaalla 25-64- vuotiaat, AVTK 1998-2007 www.terveytemme.fi
23 % Peruskoululaisten painotilasto 19/26 Etelä-Pohjanmaan kunnassa v.2006-2008 Yht. 11 097 oppilasta, väestöpohja 118 992 77% 23 % Lihavuus 9 % 974 opp. 14 % 1574 opp. 2548 opp. 6 % 3 % Normaali tai alipaino Ylipaino +20-39 % Lihavuus +40-59 % Lihavuus yli +60 % Ylipaino tai lihavuus Dehkon 2D-hanke Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2008
Kotimaiset Kasvikset ry. www.kasvikset.fi
Kouluruokailuselvitykset Etelä-Pohjanmaalla – onko muutoksia 2004-2007? Koulumaidon valtamenekki on vaihtunut kevytmaidosta rasvattomaan v.2004 kevytmaitoa 2,8 x enemmän, 40 koulua ei tarjolla v. 2007 rasvatonta maitoa 1,9 x enemmän, 7 koulua ei tarjolla Rasvan laadussa on tapahtunut muutos pehmeämpään mm. levitteet, ruoanvalmistus, jauheliha, juusto Kasvisten tarjoaminen komponentteina lisäsi menekkiä Runsaskuituinen leipä ja viljavalmisteet Tarjoilujärjestyksen muutokset