Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

KULUTTAJAKYSELY TALVEN ENNAKOINNISTA Rengasfoorumi Sales Questor Oy.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
SUURIMMAT SALLITUT MITAT JA MASSAT SUOMESSA 2007
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan Pellervon päivä Pääjohtaja Reijo Karhinen.
Oppilaiden hyvinvointi ja kiusaamisen vastainen työ Taivallahden peruskoulussa Vanhempainilta
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Lahden Seurakuntayhtymän Juhla- ja muistotilaisuudet lukien
Eliisa Kotro.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
3.45 3.40.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Kuvien lähde:. Kuinka pitkä on pitkä? Subprime kriisi alkoi Yhdysvalloista elokuussa Se muuttui finanssikriisiksi lokakuussa Kreikkakriisi.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Väestö Vantaan osa-alueilla
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Tavoitteen asettaminen: tunnusluvut 1 Toteutuma 2007 Toteutuma 2008 OPM tavoite v Tavoite 2012 Lukuvuodessa vähintään 45 op suorittaneiden.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Työajan haasteita tuloksia SAK:n jäsentutkimuksesta
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Lihavuus laskuun –ohjelma indikaattoreiden valossa eri alueilla
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
Esityksen transkriptio:

Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla

Miten suomalaislapset syövät Miten suomalaislapset syövät? Lapsen ruokavalio ennen kouluikää -raportti (0-6 v, yht. 5993 lasta, DIPP-aineisto) Ruoan laatu Lapset söivät varsin vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä Vilja- ja maitovalmisteiden sekä lihan kulutus runsasta Leipärasvojen ja kalan käyttömäärät olivat pieniä Ruokavalion laatu heikkeni ensimmäisen ikävuoden jälkeen Sokeripitoisten mehujuomien, suklaan ja makeisten kulutus lisääntyi 2-vuotiaasta lähtien Ravinnonsaanti leikki-ikäisillä (2-6 v) Liian paljon sakkaroosia, tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa ja suolaa Riittämättömästi monityydyttymättömiä rasvahappoja D-vitamiinia, E-vitamiinia ja rautaa niukasti Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B32/2008, www.thl.fi

Tuoreet ja kypsennetyt kasvikset, peruna

Marjat ja hedelmät Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B32/2008, www.thl.fi

Kuva: Järkipalaa-hanke www.jarkipalaa.fi

Etelä-Pohjanmaan 5.-9.-luokkalaisten ruokailutottumukset Sofia Eklund 2009, n=778 Aamupalaa söi joka päivä 60 % enintään kerran viikossa söi joka kymmenes itse otti 53 % Koululounas joka päivä 73 % (valtakunn. 71 %) useimmin 5-luokkalaiset, harvimmin 7-luokkalaiset kaikkea ainakin maistoi 74 % tytöistä ja 54 % pojista Koululounaan koostumus kaikki aterian osat 32 % D2D pilottikouluista, 16 % verrokkikouluista (vaihteluväli 16 - 56 %) yläasteella n. 15 % oppilaista Salaatin jätti ottamatta kolmasosa Maidon tai piimän jätti ottamatta kolmasosa Leipää otti 42 % Välipalan koulupäivänä söi 42 %

Niukasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja syövien aikuisten osuus Etelä-Pohjanmaalla 25-64- vuotiaat, AVTK 1998-2007 www.terveytemme.fi

23 % Peruskoululaisten painotilasto 19/26 Etelä-Pohjanmaan kunnassa v.2006-2008 Yht. 11 097 oppilasta, väestöpohja 118 992 77% 23 % Lihavuus 9 % 974 opp. 14 % 1574 opp. 2548 opp. 6 % 3 % Normaali tai alipaino Ylipaino +20-39 % Lihavuus +40-59 % Lihavuus yli +60 % Ylipaino tai lihavuus Dehkon 2D-hanke Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2008

Kotimaiset Kasvikset ry. www.kasvikset.fi

Kouluruokailuselvitykset Etelä-Pohjanmaalla – onko muutoksia 2004-2007? Koulumaidon valtamenekki on vaihtunut kevytmaidosta rasvattomaan v.2004 kevytmaitoa 2,8 x enemmän, 40 koulua ei tarjolla v. 2007 rasvatonta maitoa 1,9 x enemmän, 7 koulua ei tarjolla Rasvan laadussa on tapahtunut muutos pehmeämpään mm. levitteet, ruoanvalmistus, jauheliha, juusto Kasvisten tarjoaminen komponentteina lisäsi menekkiä Runsaskuituinen leipä ja viljavalmisteet Tarjoilujärjestyksen muutokset