Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut TEM Asiantuntijafoorumi Alueet ja hyvinvointi 11.6.2009 Maaseudun erityiskysymykset – maaseudun hyvinvointiyrittäjyys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusyrityskeskus • Vastuu perustamisneuvonnasta Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategian mukaisesti • Vuodessa asiakaskäyntejä yli.
Advertisements

Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Mitä käsitteellä tarkoitetaan yleensä?/ Pohjois-Savossa? - käsitteen sisällöstä toimintaan Mitä Green Care pohjoissavolaisissa hyvinvointialan yrityksissä.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI PALVELUORGANISAATIO
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Green Care – hyvinvointia maaseutuympäristöstä
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hanke: Maaseutu virkistyksen, levon ja rauhoittumisen tyyssijana - Maatiloille menestyvää hyvinvointipalveluyrittäjyyttä.
Hyvix/Green Care –startti-iltapäivä
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
GREEN CARE Hyvinvointia kansalaisille – toimeentuloa maaseudulle Maaseudun Paras –seminaari Kuntatalo FT Katriina Soini MTT & Jyväskylän yliopisto.
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Palveluasiamies - hanke Palveluasiamies Seppo Laitila, p
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Nuorisoalan kehittäjä Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Sivu 1 Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Tampereen muuttoliike 1975–2006 Tulomuuton ja lähtömuuton volyymit ovat suurentuneet.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Yrittäjyys maaseudulla Kevät Maaseudun merkitys Maaseudun merkityksen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa Maaseudun kehittämistä kannatetaan vahvasti.
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Asukastoiminnan ja yhteisöllisyyden mahdollisuudet kerrostalossa
Kylien Salo Teijon yhdistysten kokous Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
On – toteutettava ESR-projekti, jonka tavoitteena on vähentää vuotiaiden nuorten sosiaalista, taloudellista ja työmarkkinallista.
Miten GC toiminta voi käynnistyä paikallisella tasolla? Case Toscana Katriina Soini
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Annikki Niiranen1 Hyvinvointipalvelujen lautakunnat.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Selvitys järjestöjen palveluista Mitä selvitettiin? Järjestöjen (rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt) tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelut Mukana.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Palveluseteliseminaari Kajaani Suomen Yrittäjät Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Tavoitteet Tarjota nuorelle myönteisiä kokemuksia, kivaa tekemistä ja kavereita Tukea nuoren kasvua ja vahvistaa luottamusta omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa.
Lahden ammattikorkeakoulun Työelämäpalvelut
Aluekehittämisen keskustelu simulointi helmikuu 2018
Esityksen transkriptio:

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut TEM Asiantuntijafoorumi Alueet ja hyvinvointi Maaseudun erityiskysymykset – maaseudun hyvinvointiyrittäjyys elinkeinopoliittisena mahdollisuutena Tarja Jutila kehityspäällikkö Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Maa- ja kotitalousnaisten järjestö Valtakunnallinen neuvontajärjestö  Tarjoaa yritysneuvontaa, maisemanhoidon neuvontaa ja kotitalousneuvontaa  Noin 70 ammattineuvojaa Nimensä mukaisesti naisjärjestö  yhdistystä  Lähes jäsentä  Maa- ja kotitalousnaisten Keskus Tikkurilassa  16 maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusta maakunnittain ProAgrioiden yhteydessä

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Maaseudun pienyrittäjyys •Yli maaseudun pienyritystä •Noin 60 % palvelualoilla •Vuonna 2007 Suomessa oli noin 400 monialaista maatilaa, jotka tarjosivat hoito- ja hoiva-alan palveluja. Näistä noin 300 tilalla hoito- ja hoivapalvelut olivat muun yritystoiminnan suurin toimiala. Eniten maatiloilla on lasten kasvua tukevaa yritystoimintaa, kuten sijaiskoteja, ammatillisia perhekoteja, lastensuojelulaitoksia ja lomakoteja.

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Monenlaista maaseutua – maaseudun kolmijako 1.Kaupunkien läheinen maaseutu •Parhaat kehittymisedellytykset •Hyvinvointi on maan parasta tasoa ja alueella on maan parhaimmat edellytykset maataloudelle ja maaseudun elinkeinorakenteen monipuolistamiselle •Muuttovoittoista, lapsiperheiden suosiossa •Etelä- ja Länsi-Suomessa

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut 2. Ydinmaaseutu •Vahvaa alkutuotannon aluetta •Erikoistuneen alkutuotannon keskittymiä •Löytyy myös teollisuuden toimialakeskittymiä •Alueen kuntakeskukset ovat toiminnaltaan monipuolisia ja useimmat kylät elinvoimaisia •Etelä- ja Länsi-Suomen alueella

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut 3. Harvaan asuttu (syrjäinen) maaseutu •Uhkana huono kehityksen kierre •Nuoret muuttavat pois •Palvelut heikkenevät •Maatalous ohenee •Uudet työpaikat eivät riitä korvaamaan perinteisten työpaikkojen poistumaa •Vanhusväestön määrä lisääntyy •Kuntien taloudellinen kantokyky kovilla •Itä- ja Pohjois-Suomessa

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Kuka maaseudulla hoivaisi? •Työikäisten määrä suhteessa kokonaisväestöön on heikentynyt jo nyt. •Muuttoliike imee maaseudulta nuoria ikäluokkia ja erityisesti naisia. •Rakennekehitys etenee. •Maatilojen määrä vähenee noin 5%:n vuosivauhdilla. •Työvoiman saanti vaikenee.

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Maaseudulle soveltuu monipuolinen palvelutarjooma •Lasten ja nuorten palvelut; laitokset, lasten päivähoito, lastensuojelu •Kotityöpalvelut eri ikäisille; siivous, ruoanlaitto, pyykinpesu, asiointi, kuljetus jne. •Ikäihmisten palvelut; vanhusten avo- ja laitoshoito (palvelutalo- ja ryhmäkotitoiminta, tukipalvelut) •Päihdehuolto ja muut päihdekuntoutujien palvelut •Mielenterveyskuntoutujien palvelut •Työtoiminta ja työhön kuntoutus

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut •Vammaispalvelut •Päivätoiminta eri ikäisille •Kuntoutus- ja terapiapalvelut; fysioterapia, toimintaterapia, musiikkiterapia, ravitsemusterapia, taideterapia, jalkaterapia, perheterapia, pariterapia, seksuaaliterapia •Muut terveyspalvelut; jalkahoito, hieronta, kiropraktiikka, naprapatia, osteopatia, •Sairaankuljetus- ja muut kuljetuspalvelut •Ensi- ja turvakotitoiminta

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Hyvinvointia tukevia ja sairastumista ennalta ehkäiseviä palveluja •Harrastustoiminta eri muodoissaan; kulttuuri, liikunta, taide, ja muu luovien alojen toiminta •Keskustelu- ja vertaisryhmät •Henkiset palvelut •Hiljentyminen •Hemmottelu, rentoutuminen, nautiskelu •Matkailu –ja elämyspalvelut

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut No, mutta •Miksi lähteä maaseudulle viettämään vanhuuttaan, kun koko elämä on eletty kaupungissa? •Miksi lähteä maaseudulle itseään hoivaamaan, kun Pärnussa saa palveluja edullisesti ja matkakin menee mukavasti laivalla humpatessa? •Miksi lähteä virkistäytymään maaseudulle, kun siellä on pimeää, kylmää, hiljaista ja autiota?

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Maaseutu hyvinvointipalvelujen toimintaympäristönä •Puhdas luonto ja ilmasto •Tarpeettomiksi jääneitä rakennuksia •Koulutusta ja ammattitaitoa •Mahdollisuudet monipuoliseen kesä- ja talviaktiviteettien harrastamiseen •Maaseutukulttuuri •Elämyksellisyys •Kodinomaisuus •Lähiruoka •Rauha, hiljaisuus ja turvallisuus •Mystiikka, pelottavuus, eksotiikka

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut ’Green Care’ – mitä se on? Maaseutuympäristön ja erityisesti maatilan moninaisten resurssien, kuten eläinten, kasvien, puutarhan, maiseman, sosiaalisen ympäristön sekä arkirutiinien hyödyntäminen terapia-, sosiaali-, kasvatus- ja hyvinvointipalvelujen tuottamisessa. Soini K. 2007

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Green Care maaseudun palveluyrittäjyyden kentässä Sosiaali palvelut Kasvatus ja opetus Virkistys Terapia Green Care Palvelutalot, ryhmäkodit, päiväkodit, laitos- ja perhehoito, kotipalvelut, päihdehuolto, ikääntyneiden ja vammaisten hoito Leirikoulut, ympäristökasvatus, kummitilatoiminta Puutarhaterapia, eläinavusteinen terapia, sosiaalipedagoginen toiminta Luonnossa ja maaseutuympäris- tössä oleskelu ja liikkuminen Soini K. 2007

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Suuri syli vai liiketoimintaa? Haasteita: •Löytää alan yrittäjyydestä kiinnostuneita henkilöitä, joilla tarvittavaa ammattiosaamista, tai ovat sitä valmiit hankimaan •Yritystoiminnan osaamista (Liiketoiminnan pelisäännöt) -> Maaseudun yritystoiminta ei ole hyväntekeväisyyttä •Markkinat / asiakkaat (lähi, etäsemmät, kansainväliset) •Yrityskoko •Investointipääomien puuttuminen •Palvelujen tuotteistaminen •Riippuvuus kuntien päätöksistä •Asiakkaiden ennakkoluulot •Suurien yritysten monopoliasema •Yrittäjien väsyminen, ikääntyminen •Yhteistyö ja uudet toimintamallit

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Tarvitaan •Poliittinen tahtotila •Toimiva Public – Private - Partnership •Joustavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät •Järkevä lainsäädäntö •Toimijoiden roolien selkeyttäminen •Laadun / hyvinvointilaadun merkityksen tiedostaminen ja arvostaminen •Ihmisen kokoisten palvelujen arvostaminen

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Hanketoimintaa Maa- ja kotitalousnaisten Keskus •Koityöstä hoiva-alan yrittäjyyttä –neuvonta-aineisto (2005) •Maaseutu levon rauhan ja virkistäytymisen tyyssijana – Maaseudulle menestyvää hyvinvointialan yrittäjyyttä. Yhteistyöhanke MTK:n kanssa (2007 -) -> Hoiva-alan yrittäjyys- aineisto MTK:n nettisivuilla - > Opinnäytetyö Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus •Hyvinvointipalveluyrittäjyyttä maaseudulle –hanke (2005 ) -> Hyvää yhdessä –verkosto, -> uusi hanke käynnistynyt Hämeen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus •Hoivayrittäjävalmennus –hanke (HoVa) (2006) -> Hoivayrittäjän A B C –opas -> jatkohankepäätöstä odotellaan

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus Helppi – kotityö- ja mökkitalkkaripalveluiden kehittämishanke Ylä Savossa (2006). Hanke laajeni vuoden 2007 aikana Koillis-Savoon ja Sisä-Savoon. ->

Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut Kesätunnelmia!