Suomen kuvataiteen kultakausi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
 PHENOMENON , 5. jakso.  Elämisen taito voi olla erilaista eri alueilla ja eri aikoina  Savoir vivre peut être different selon le temps et.
Nykytaide -Mitä se on?.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Romantiikan aikakausi
Memo 7 Historia sähköinen opettajan aineisto
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
EVU:n 40-v. historiakirja Alustava suunnitelma Kari Kallio
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Romantiikka.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
Rakkaat ystäväni!.
Lasten Kuvataide & Kädentaito
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Kaunis elämä – lapsena toisen maailmansodan jaloissa Toisen maailmansodan aikaisia alkuperäislähteitä Isosta-Britanniasta 1) Selvittäkää, mitä saamanne.
Onko huono päivä??.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Buddhalaisuus s
PILKKU.
Elämänkatsomustiedon työtavoista Tarinan jatkaminen Eero Salmenkivi HY, opettajankoulutuslaitos.
Latinalaistansseja Tervetuloa latinalaistanssien kuumiin rytmeihin mukaan. Latinalaistansseja on tanssittu läpi aikojen. Tunnetuimpia tansseja ovat samba.
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
Tervetuloa eksymään symbolimetsän sokkeloihin!
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
Jesuksen lapsuus.
Kelttiläinen mytologia
Romantiikka & realismi:
JEESUKSEN LAPSUUS.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Suomen taiteen kultakausi
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Niko Saarinen.
Modernismin tulo Suomeen
Neitsyt Maria.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Jean Sibelius Maailman paras säveltäjä Mu 2. Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Monissa.
Symbolismi 1900-luvun vaihteessa
Ei ole kopiointia vaan tapa jäljitellä taidetta on taiteen eräs näkökulma kiinnittää huomiota uuteen kulttuurituotantoon on viittaus aiempaan, josta luodaan.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Egyptin kirjoitustaito, käsityöt ja taideteokset.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Reformaatio ja pyhäkoulu
TEHTÄVÄ 1 ”Taide ja taito”
Suomalaisten suhtautuminen sortotoimiin
Suomen taiteen kultakausi
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Kirjallisuus.
Oman aikamme taiteen ilmiö
Kultakaudesta uudelle vuosituhannelle
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Realismi ja Minna Canth
Suomalaisuus Akseli Gallen Kallela Kylämaisema lampaineen 1884.
Kalevala arjessamme Kalevala arjessamme.
REALISMI (1850-).
Esityksen transkriptio:

Suomen kuvataiteen kultakausi 1880-1910

Yleistä Kultakaudesta Kultakauden aikana syntyi perusta suomalaiselle taiteelle – sille luotiin oma, kansallinen ilme. Taide pohjusti tietä Suomen itsenäisyyteen. Samalla se saavutti myös korkean kansainvälisen tason ja seurasi ajankohtaisia eurooppalaisia taideliikkeitä. Taiteilijat kuvasivat teoksissaan Suomea, sen ihmisiä ja luontoa sekä historiaa. He opettivat suomalaiset huomaamaan oman maansa kauneuden ja erikoislaatuisuuden. Kultakauden taide kertoi tarinoita Suomesta, sen historiasta ja nykypäivästä, myös muulle maailmalle.

Kultakauden taiteilijoita: Akseli Gallen-Kallela on Suomen kansallistaiteilija. Hän opiskeli Pariisissa ja edusti realismia teoksissaan. Realismi pyrkii kuvaamaan totuutta niin kuin se on – kaunistelematta. Hänen kuuluisimpia teoksiaan ovat Kalevalaan liittyvät teokset. Teos: Poika ja varis

Helene Schjerfbeck Helene joutui l 4-vuotiaana onnettomuuteen, jossa hänen lonkkansa vioittui. Tämän vuoksi hän jäi lapsena monesti vauhdikkaampien leikkien sivustakatsojaksi. Myöhemminkin hänen elämäänsä kuului yksinäisyys, syrjänvetäytyminen ja jopa erakoituminen. Schjerfbeckin taiteessa nähdään näitä samoja tunnusmerkkejä, ja taiteilijan itsenäistä ja persoonallista tyyliä on pidetty usein irrallisena muusta saman ajan suomalaisesta taiteesta. Teos: Toipilas

Albert Edelfelt Albert Edelfeltille annettiin suuri tehtävä: hänen tuli maalata kuviinsa suomalainen historia ja sen tärkeät tapahtumat ja henkilöt. Hänen perheensä tuttavapiiriin kuului suuresti arvostettu runoilija Johan Ludwig Runeberg (1804-1877), jonka Suomen sodasta 1808-09 kertovaa tunnettua runokokoelmaa "Vänrikki Stoolin tarinat" myös Edelfelt ihaili. Edelfeltin toivottiinkin ilmaisevan kuvien kielellä Runebergin runojen isänmaallinen maailma ja tunnelmat. Teos: Porilaisten marssi

Magnus Enckell Vaikka monet taiteilija pohtivat suomalaisuutta, oli myös taiteilijoita, jotka pohtivat elämän eri suuntauksia mm. syntymä, kuolema jne. Näitä asioita Enckell toi esille teoksissaan. Hänen työnsä edustaa suuresti tuon ajan kansainvälistä taidesuuntausta symbolismia. Symbolistit olivat kiinnostuneet ihmisen sielunelämästä, mielikuvituksesta ja unista. He uskoivat, että "suurten totuuksien" lähestyminen vaatii epäsuoria keinoja, kuten symboleja. Teos: Poika ja pääkallo

Hugo Simberg Hugo Simbergiä kuvataan satujen ja unien maalarina. Hän kuvasi teoksissaan usein oman lapsuutensa muistoja ja kertoi tarinoita, joissa seikkailivat niin pirut kuin enkelit, elävät ja kuollet. Simbergin tyyli tehdä kuvia sai monet vertaamaan niitä lasten tekemiin. Simbergille tärkeintä ei ollut aina ulkopuolinen todellisuus ja sen oikeaoppinen jäljentäminen, vaan se mitä hän sisimmässään näki, ja miten mielikuvituksen ja unen maailmaa saatiin esitettyä kuvina. Teos: Haavoittunut enkeli

Pekka Halonen Pekka Halonen samastui vahvasti suomalaiseen talonpoikaiskansaan. Hän kantoi sydämessään kuvaa suomalaisesta maalaismaisemasta ja sen asukkaiden elämästä iloineen ja suruineen, arjen ja pyhän vietossa. Hän kuvasi luonnon vaihtelevaa ilmettä ja luonnosta elävien ja siellä uurastavien ihmisten kohtaloita. Hänen maisemansa ovat kuin pieniä tunnelmallisia sävellyksiä aiheinaan järvenselät, puronvarret, yksinäiset puut ja villinä virtaavat vuolaat kosket. Teos: Avannolla

Eero Järnfelt Eero Järnefeltin taiteesta voi löytää monia saman aikaisen venäläisen taiteen piirteitä. Hänen pääteos maalaus Kaski, joka on toiselta nimeltään Raatajat rahanalaiset, on niitä harvoja tuon ajan Suomessa tehtyjä maalauksia, joissa kuvattiin maaseutuväestön kurjuutta hätkähdyttävän ihanteettomasti. Samalla maalauksessa yhdistyvät maaseudun kahdet kasvot: köyhien, huonosti puettujen ihmisten ankarat elämänolosuhteet ja kaunis itäsuomalainen maisema horisontissa sinisenä siintävine vaaroineen. Vaikka Järnefelt maalasikin joitakin yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksiin liittyviä tauluja, useimmat hänen teoksistaan ovat idyllisiä ja maaseudun kauneutta korostavia. Hänen tuotantonsa punainen lanka on ollut lopulta herkkä, taitavalle sivellintekniikalle perustuva runollisen kaunis luontokuvaus. Vesi, taivas ja pilvet olivat usein hänen huomionsa kohteena. Lähde: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/kultakausi/kkausi2.htm