Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elämänkatsomustiedon työtavoista Tarinan jatkaminen Eero Salmenkivi HY, opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elämänkatsomustiedon työtavoista Tarinan jatkaminen Eero Salmenkivi HY, opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 Elämänkatsomustiedon työtavoista Tarinan jatkaminen Eero Salmenkivi HY, opettajankoulutuslaitos

2 Yksi tausta filosofiaa lapsille -pedagogiikassa Hieman Lipmanista poikkeava tapa käyttää tarinoita. Joskus PwC (Philosophy with Children), esim. jos halutaan nimenomaan erottua Lipmanin P4C:stä. Gareth Matthews: Filosofisia keskusteluja lasten kanssa. (suom. Antti Mattila, WSOY, 2003) Matthewsiin perustuvaa englanninkielistä aineistoa: http://www.philosophyforkids.com/ http://www.philosophyforkids.com/ Myös: Hans-Ludwig Freese: Lapset ovat filosofeja (suom. Eira Wiegand, MLL, 1992)

3 Muunnelmia Menetelmää voi soveltaa ja muunnella monin tavoin. Varsinainen tarinan jatkaminen voi olla vaativaa. Mielenkiintoinen muunnelma voi syntyä yhdistelemällä menetelmää saduttamiseen (ks. edu.fi:n et-aineisto)edu.fi:n et-aineisto

4 Sovellus Kestävän kehityksen luokanopettajakoulutukseen sovellettu versio

5 Konteksti: kestävän kehityksen opetus Tarina: Onnettomuus tuli yhtäkkiä. Tai itse asiassa kaikki olivat tienneet asiasta jo kauan, mutta se oli tuntunut niin kaukaiselta. Nyt se kuitenkin oli totta – ja veden varassa oli tuhansia. Harri omisti onneksi veneen. Hänen isänsä oli rakentanut sen joskus kauan sitten ja nyt se todella tuli tarpeeseen. Se oli vanhan ajan huolella rakennettu vene, johon mahtui 12 henkeä. Ei Harri itsekään ollut jäänyt kokonaan lepäämään laakereilla vaan hän oli varastoinut eväitä ja muuta tarpeellista katastrofin varalle. Neuvonen sanoi: ”Meidän tulee nyt säilyttää malttimme ja juoda vesiannoksemme ja syödä hieman eväitä. Yöstä tulee raskas, joten useimpien on päästävä lepäämään ja yritettävä saada unta. Meidän on järjestettävä vahtivuorot niin, että kukin kerrallaan valvoo ja suojelee venettä. Muuten nuo veden varassa olevat yrittävät veneeseen ja kaatavat sen.” Lahkela vastasi kiihtyneesti: ”Mitä sinä höpötät. Meitä ei ole kuin kuusi ja vene vetää 12. Voimme pelastaa ainakin kuusi noista onnettomista... Näetkö tuonkin naisen tuossa aivan lähellä, joka ei enää edes jaksa huutaa apua. Itse asiassa voimme pelastaa enemmänkin, kun vuorottelemme ja myös me uimme vuorollamme.” olivat olleet hiljaa mutta jatkoivat sitten painokkaasti...

6 Tehtävä Kunkin ryhmän tehtävänä on jatkaa tarinaa siten, että löytyy joku ratkaisu. Lisäksi ryhmien pitää arvioida tilanteen yhteyttä kestävään kehitykseen.


Lataa ppt "Elämänkatsomustiedon työtavoista Tarinan jatkaminen Eero Salmenkivi HY, opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google