Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus EAKR, Itä-Suomen seurantakomitea 12.6.2013 Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö RO / maaseudun kehittämisyksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Maaseudun kehittämisohjelma 2007 – 2013 ja 2014–2020
Maaseudun kehittämisohjelman valmistelu
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Tilannekatsaus ja uuden ohjelmakauden valmistelu Jussi Yli-Lahti Aluekehitysjohtaja Alueosasto
Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
Maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) kokous Kajaani Tilannekatsaus – ohjelmatyön tilanne Pentti Malinen.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Manner-Suomen maaseutuohjelma Tilannekatsaus Nvm Sirpa Karjalainen, MMM.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Ohjelmakausi 2014 – 2020 Valmistelun aikataulu, teemat ja ohjelmarakenne Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat marraskuu 2011.
EU:n ohjelmakausi Valmistelutilanne Seija Astala OKM/NY.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta Tiina Malm.
Valintakriteerit maaseudun kehittämisohjelmassa
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Maakunnan yhteistyöryhmän kokous Kajaani Tilannekatsaus – ohjelmatyön tilanne Pentti Malinen.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
KOKO –ohjelma  Esittely  Tilannekatsaus SEUTUVALTUUSTO Petri Jylhä.
O PETUSMINISTERIÖ EU-Rakennerahastot, rakennerahastopäällikkö Merja Niemi Tavoite ykkösestä tulevaisuuteen – eloonjäävät EU-hankkeet? EU-ohjelmakauden.
Itä-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Joensuu, Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Vesienhoidon aikataulut TammiHelmiMaalisHuhtiToukoKesäHeinäEloSyysLokaMarrasJoulu Alueellinen toteutusohjelma Toimenpiteiden seurantajärjestelmä.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM Sivu 1.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
ESR -ohjelman tilannekatsaus Merja Hilpinen, suuraluekoordinaattori Mikkeli
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
EU:n tulevan rakennerahastokauden valmistelu Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Helsinki, Mari Kuparinen.
Sivu 1 Manner-Suomen maaseutuohjelman toimeenpano Tilannekatsaus
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR- seurantakomiteoiden yhteiskokous Helsinki, Ylitarkastaja Antti Jokivirta TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Ajankohtaista Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta
Ohjelmakausi 2014 – 2020 Valmistelun aikataulu, teemat ja ohjelmarakenne Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat marraskuu 2011.
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
MMM/ruokaosasto/ maaseudun kehittämisyksikkö
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Tilannekatsaus 20
Maaseuturahasto Leader
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
EU-rahoitus kunnille ja maakunnille
Esityksen transkriptio:

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus EAKR, Itä-Suomen seurantakomitea Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö RO / maaseudun kehittämisyksikkö

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma: rahoitustilanne •Suomen ohjelmien menokehitys on EU-tasolla ollut koko ohjelmakauden ajan ja on edelleenkin keskimääräistä nopeampaa. •Ohjelmassa on sidottu 95% ja maksettu 75% maaseuturahaston rahoituksesta, joten yli 3/4 sidotusta rahoituksesta on jo maksettu tuensaajille.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma: rahoitustilanne rahoituskokonaisuuksittain Toimintalinja 2: •Kaikki tukijärjestelmät ovat loppusuoralla (sidottu lähes 100% ja maksettu 85% rahoituskehyksestä). •Toimenpiteiden välistä rahoitusta tarkistetaan ja maaseuturahaston lisävarojen määrää lisätään komissiossa käsiteltävänä olevalla ohjelman muutoksella. •Jää käytettäväksi vain vähäinen määrä varoja maksamiseen jälkeen -> loput tukivuoden 2013 maksuista siirtyvät rahoitettavaksi ohjelmakauden varoista.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma: rahoitustilanne rahoituskokonaisuuksittain Yritys- ja hanketuet/maatalouden rakennetuet: •Sidonnat edistyvät keskimäärin samaa tahtia (83-86% rahoituskehyksestä) ja pieniä eriä (esim. laajakaistat) saattaa jäädä sidottavaksi jälkeen. •Maaseuturahaston lisävarojen määrää vähennetään komissiossa käsiteltävänä ohjelman muutoksella. Samalla tarkistetaan eräiden toimenpiteiden rahoitusta. •Maksettu toimenpiteestä riippuen 26-72% sidotusta (keskimäärin rahoituskokonaisuuksittain tarkasteltuna 42-62% rahoituskehyksestä) -> MAKSAMISESSA ON VIELÄ ISO HAASTE EDESSÄ!

Vuoden 2012 loppuun mennessä maksettu 42 % yritys- ja hanketukien kehyksestä -> maksettavaksi jää 58 % 2,5 vuoden aikana !

Ohjelmakausien välissä •CAP-uudistus siirtyy vuodella •Ohjelma-asiakirjan ja toimenpiteiden työstäminen jatkuu •Kansallinen budjettivalmistelu, määrärahat ohjelmittain ja toimenpiteittäin •Toimenpiteiden todennettavuuden ja valvottavuuden analysointi •Kansallisten säädösten valmistelu, toimeenpanon ja tietojärjestelmien valmistelu •Ohjelmaehdotus valtioneuvostoon syyskuussa, komissiolle syys- lokakuussa (nykyisen ohjelman käsittely kesti vuoden)

Maaseudun kehittämisen tavoitteet )Maatalouden kilpailukyky 2)Luonnonvarojen kestävä hoito ja ilmastotoimet 3)Maaseutualueiden tasapainoinen aluekehitys Tavoitteet edistävät älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua koskevan Eurooppa strategian toteuttamista. Tavoitteet on pyrittävä saavuttamaan unionin prioriteettien kautta. Läpileikkaavina teemoina ympäristö, ilmastonmuutos ja innovaatiot. Sivu 7

Ohjelman tavoitteet 1. Osaaminen ja tiedonsiirto lisääntyvät 2. Innovaatiot lisääntyvät 3. Ruuantuotantomme laatu on hyvä ja kilpailukyky vahvistuu 4. Tuotantoeläinten hyvinvointi paranee 5. Vesistöjen tila paranee 6. Maatalousluonnon monimuotoisuus lisääntyy 7. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen tehostuvat 8. Maaseudun yritystoiminta monipuolistuu ja uudistuu ja yritysten kilpailukyky vahvistuu 9. Maaseudun palveluiden saatavuus ja saavutettavuus paranevat 10. Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet ja osallisuus kasvavat

Ohjelmavalmistelun aikatauluja maaliskuuhuhtikuutoukokuusyys-lokakuuelokuuheinäkuukesäkuu Arviointiraportti valmis Ohjelmaluonnoksen muokkausta, lausuntojen purkua, EU-asetusten ja ohjeiden valmisteluun osallistumista Ohjelmaluonnos verkkoon ja lausunnoille Kick off Ohjelmaluonnos lausunnolla Laki maaseudun kehittämisen tukemisesta lausunnolle Ohjelman osat koossa • Lausuntojen käsittelyä työryhmissä • Ohjelmaehdotuksen viimeistely • Käsiteltäväksi valtioneuvostoon • Ohjelma toimitetaan komissiolle • Kumppanuussopimus komissiolle • Lait eduskuntaan • Säädösvalmistelua • Toimeenpanon valmistelu jatkuu • Alueelliset suunnitelmat ja paikalliset strategiaesitykset käsittelyssä • Ohjelman muokkausta, ota kantaa -keskustelun huomioiminen • Ennakkoarvioinnin fokusryhmät prioriteeteittain Ota kantaa kiinni Ohjelmaluonnos valmis Maaseudun kehittämisen strategiaryhmä Ennakkoarvioinnin II väliraportti Maaseudun kehittämisen strategiaryhmä Viralliset neuvottelut komission kanssa alkavat loppusyksystä

Alueellinen maaseudun kehittämisen strategia ja suunnitelma Strategia - Alueen ja kauden tulosten arviointia - Analyysi mahdollisuuksista ja heikkouksista - Vuoteen 2020 tai kauemmas - Priorisoinnit Alueellinen suunnitelma - Valintakriteerit - Yhteensovitus, täydentävyys - Yhteistyö, työnjako, vastuut