“Suomen kirjasto” - portti tietoon työnjakoa alueellisen ja valtakunnallisen tiedon tuotantoon Rami Heinisuo tekninen johtaja, Eduix Esitys aluetietokantaseminaarissa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto – missä mennään? Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Advertisements

Toisen sukupolven tilastotietokanta Helsinki, KITT2. Nyt!
KIRJASTO EH 03/2004 Maakuntakirjastojen PallasPro-suunnitteluseminaari Työryhmä: Selvitys elektronisten aineistojen yhteiskäytön pelisäännöiksi.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – kirjastojen tarjontaa yrittäjille.
Tiedonhaku internetistä Viralliset tiedonlähteet
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
“Meitin likka on ihan siävä” * Kokemuksia Nelli-portaalin rakentamisesta yleiselle kirjastolle * Otsikot Sinikka Nopolan teoksista ”Ei tehrä tästä ny numeroo”
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
Kansallinen tiedonhakuportaali – Pohjanmaan kirjasto.
Kaikkien kirjastojen yhteys- ja palvelutiedot - suunnitelma uudesta yhteisestä palvelusta Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus.
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
19.5., Matti Sarmela Kirjastot.fi - kaikille avoin tiedonhaun ja kirjastopalveluiden portaali 19.5.,
Järjestelmäarkkitehtuurin kehittäminen OPM Kristiina Hormia-Poutanen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Kirjastot.fi:n kehittäminen
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
FinElib Kansallinen elektroninen kirjasto (Kansalliskirjaston yksikkö)
Nellistä Finnaan Anna Pienimäki Finna-konsortioryhmä
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Tiedon organisointi ja haku Kirjastot.fi – verkkopalvelut Nina Granlund Kirjastot.fi 2007.
Kansalliskirjaston käyttäjäkysely 2008 Opetusministeriön kirjastopäivät Aki Kangas.
Kristiina Hormia-Poutanen DIGITAALISEN KIRJASTON PALVELUIDEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Keskuskirjastokokous
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan.
Maija Saraste / Oulun kaupunginkirjasto Pohjoisten kirjastojen yhteishanke.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Hannu Taskinen Yleisten kirjastojen neuvosto Maakuntakirjastokous Kuopiossa YLEISTEN KIRJASTOJEN NEUVOSTO TAUSTA, SÄÄNTÖUUDISTUS JA TOIMINTA.
WWW-oppimisympäristöjen tuotteistamisesta
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – kirjastojen tarjontaa yrittäjille.
Open source -kirjastojärjestelmistä Tampere Matti Sarmela.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Uusi kirjastojärjestelmä Tuula Haavisto puheenjohtaja Yleisten kirjastojen neuvosto.
Kirjastot.fi:n keskeisiä tavoitteita Kirjastot.fi-palvelut kirjastojen verkkopalveluiden peruselementeiksi - yhteiset palvelut ja sisällöt kirjastojen.
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
TIETOA JA TIEDONHANKINTAA YRITYSTOIMINTASI TUEKSI: Tehoa tiedonhankintaan ja kirjastojen palveluita yrittäjille.
Kirjastot.fi – yhteisöllistä yhteistyötä kansallisella tasolla Nina Granlund Kirjastot.fi.
Kansallinen tiedonhakuportaali – Pohjanmaan kirjasto.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
IR TIETOKARTTAHANKE Yliopistokirjastojen kokoelmien kartoitusta ja kuvailua STKS:n kausijulkaisupäivä Irma Reijonen Vuokko Palonen, Raine.
Yliopistokirjastojen näkemys Kirjastoverkkopäivät, Helsinki, Leena Järveläinen.
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Hämeenlinnan verkkokirjasto Kirjasto 2.0. Lähtökohdat Kerätä kirjaston erilliset verkkopalvelut yhdeksi toiminnalliseksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi.
Ajankohtaista FinELib-konsortiossa, kevät 2007 Yleisten kirjastojen neuvosto Arja Tuuliniemi
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
Tiedonhallinnan ohjausryhmän ohjaamat palvelut ja asiantuntijaryhmät
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Kirjastot.fi – verkkopalvelut
Finna-perehdytys Konsortio
Kansallinen metatietovaranto Vuoden 2018 suunnittelu
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Translitterointikyselyn tuloksia
Esityksen transkriptio:

“Suomen kirjasto” - portti tietoon työnjakoa alueellisen ja valtakunnallisen tiedon tuotantoon Rami Heinisuo tekninen johtaja, Eduix Esitys aluetietokantaseminaarissa Kajaanissa

“Suomen kirjasto” -suunnitteluryhmä Suunnitteluryhmän kokoonpano Rami Heinisuo, selvitysmies, Eduix Matti Sarmela, yleisten kirjastojen verkkopalvelut Hannu Taskinen, Helsingin kaupunginkirjasto Kristiina Hormia-Poutanen, Helsingin yliopiston kirjasto Maija Kanerva, Tampereen kaupunginkirjasto Erkki Lounasvuori, Tilastokirjasto Katri Vänttinen, Arene (ammattikorkeakoulut)

Toimeksiannon sisältöä ● Ehdotuksia siitä, miten nykyisiä kirjastojen verkkopalveluita pitäisi tuotteistaa käyttäjäystävällisyyden ja paremman saavutettavuuden näkökulmasta ja mitä uusi palveluita tulisi kehittää sekä minkälaisia käyttöoikeusratkaisuja tarvitaan ● Ehdotus näiden palveluiden saavutettavuuden ja käytettävyyden tavoitetasosta ● Tavoitetason edellyttämät tietotekniset ratkaisut ● Tavoitetason edellyttämät tuotantoresurssit sekä ehdotus tuotannon organisoimiseksi ja koordinoimiseksi kansallisessa kirjastoverkossa Kirjastopoliittisen työryhmän ehdotukset huomioon ottaen

Lähtökohdat ● “Suomen kirjasto” - portti tietoon – on julkisten kirjastojen yhteistyöhanke ● yleiset kirjastot, erikoiskirjastot, yliopistojen kirjastot ja ammattikorkeakoulujen kirjastot – on esiselvitysvaiheessa, huhtikuu-lokakuu 2002 – tarjoaa toteutuessaan kansalaisille kehittyneen ja tuotteistetun tiedonhaun käyttöliittymän ja sen taustalla tarvittavat tekniikat – tulee näkymään mm. yhteisenä verkkopalveluna, jonka kautta kansalaisilla on pääsy erilaisiin tietokantoihin ja tietoresursseihin yhtenäisen ja helppokäyttöisen käyttöliittymän avulla - kansalaisen tietohuolto ja sähköinen asiointi

“Suomen kirjasto” EI ole ● kaikkien kirjastojen yhteisjärjestelmä ● tietoverkon rakennushanke ● uusi organisaatio

Ongelmia tiedonhaussa ● kirjastojen kokoelmat ja tietokannat hajallaan, yli 130 erilaista hakukäyttöliittymää ● monien kirjastojen tiedonhakujärjestelmät eivät vastaa asiakkaiden kasvaneita vaatimuksia ja tarpeita, vrt “Google” ● kirjastojen tietokannat ja internetin tietoresurssit ovat erillään toisistaan ● eri kirjastosektorien tiedonhakujärjestelmät eivät keskustele keskenään, vaikka asiakaskunta pitkälti samaa ● projektien synnyttämät tietokannat ja tietokokoelmat jäävät/jääneet paikoin päivittämättä, jatkuvuus puuttuu

Alueellisen ja valtakunnallisen erot ● kansallisten palvelujen käyttöliittymissä ei oteta riittävästi huomioon alueellista tiedonhakua ● “aika ja paikka eivät ole merkityksellisiä” - ne ovat! ● alueelliset tietokokoelmat eivät ole haettavissa kansallisten palvelujen kautta ● päällekkäisyyttä tietosisällöissä ja tiedon tuotannossa ● alueiden välinen yhteistyö määrittelemättä, projektikohtaista ● alueelliset erot aineistojen saatavuudessa suuret

Lääkkeitä tiedonhaun helpottamiseen ● tarjotaan yhtenäinen ja helppokäyttöinen hakukäyttöliittymä – kirjastojen kokoelmatietokantoihin – kansallisiin kirjastotietokantoihin – lisensoituihin sähköisiin aineistoihin – mahdollisuus näiden monihakuun – mahdollisuus hakukäyttöliittymän personointiin / profilointiin käyttäjäkohtaisesti – mahdollisuus alueellisiin käyttöliittymiin, alueellisiin monihakuihin (virtuaalikokoelmat) – tietojen sisällyttämistekniikat; pääsy samaan tietoon useaa kautta (paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti)

Liittyviä hankkeita ● FinELib -aineistot – viitetietokannat, artikkelit, lähdeteokset ● Kansallinen hakuportaali – kansalliset tietokannat, yliopistojen tietokannat, lisensoidut sähköiset aineistot – ohjelmistoratkaisut ● Aluetietokannat ja aluetietoverkkoprojektit – alueelliset sähköiset aineistot; lisensoidut ja digitoidut – ohjelmistoratkaisut ● Alueellinen järjestelmäyhteistyö kirjastosektorien välillä ● Kirjastojen yhteisjärjestelmät

KANSALAISEN TIETOHUOLTO TIEDONHAUN PORTTI Tiedonhakua ja siihen liittyvää sähköistä asiointia tukeva palvelu Sisältö: Lisäksi monihaku: - Nordic web index, - muita verkon yleisiä hakupalveluita - kirjastojen muut aineistot, Tiedonhaun opastus Tekniikka: - kehittynyt monihaku (Kansallinen hakuportaali), - tiedonhakua tukeva ja opastava tekniikka, personoitavuus, - xml ja muut avoimet rajapinnat, - monikanavaisuus Alueelliset palvelut Porttipalvelun alueellinen soveltaminen, kuten alueelliset monihaut (mm. kokoelmatietokannat, aluetietokannat), osallistuminen etätietopalveluun ym. TUTKIMUKSEN JA OPPIMISEN TUKI KANSALLINEN HAKUPORTAALI Sisältö: Hakuliittymä: - FinELib-aineistoon - Linnea-tietokantoihin - yliopistokirjastojen kokelmatietokantoihin -sekä mahdollisesti amk- kirjastojen, erikoiskirjastojen ja yleisten kirjastojen kokoelma- tietokantoihin Kokoelmatason kuvailu Dynaamiset viittaukset ym. Tekniikka: - Portaalisovellus - Monihakusovellus - Digitaalisen kirjaston sovellus Porttipalvelun ja Kirjastot.fi:n hyödyntäminen, esim. etätietopalvelu ”Suomen kirjasto” –hankesuunnitelma Kirjastojen tiedonhakupalveluiden saavutettavuuden ja käytettävyyden kehittäminen loppukäyttäjän kannalta Monihaku kirjastojen kokoelmatietokannoista ja soveltuvin osin lisensoidusta aineistosta Kokoelmien kuvailutiedot KIRJASTOJEN ASIAKKAAT JA KIRJASTOT KIRJASTOT.FI Sisältö: - väylät kirjastoihin, kirjastojen palvelutiedot, - kirjastoalan ammattipalvelut, - Kirjallisuus-, Lapsille- ja Musiikkikanavat, - tiedonhakupalvelut Tiedonhakukanava - portti keskeinen osa kanavaa Tekniikka: Portaalisovellus, useita tietokantasovelluksia ym. - valikoitu ja kuvailtu verkkoaineisto, - etätietopalvelun arkisto Etätietopalvelu :10 / MS

Tiedonhaun portti, sisältöä ● Kokoelmatietokannat monihakuna ● Verkon ilmaiset tietoresurssit ● Käyttäjän tunnistaminen, tietoprofiilit – sähköisen asioinnin alusta ● Lisensoidut aineistot ja tietokannat ● Neuvonta- ja etätietopalvelut – tiedonhaun tuki ja opastus ● Hakemistot – virtuaalikirjastot, linkkikirjastot ● hallinta- ja seuranta- ja muistutuspalvelut

Pohdintaa, tiedonhaun portti ● sähköinen tietohuolto, tiedonhaku ja sähköinen asiointi kulkevat käsi kädessä, tukevat toisiaan ● kansalaisilla paljon tiedontarpeita myös suoranaisten opiskeluun ja tutkimukseen liittyvien tarpeiden lisäksi, hiljaiset tiedontarpeet ● tiedontarve ei ole yhtä kuin kirjaston käytön tarve ● väylä, joka on neutraali painotuksiltaan, kaiken tyyppisille tiedontarpeille ● toimiva alusta sähköisten asiointijärjestelmien kehittämiselle puuttuu, vaatii kuitenkin merkittäviä tietojärjestelmäinvestointeja -> keskitetyt ratkaisut suositeltavia