Lasten säännöt - johdatus. Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Advertisements

Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Noormarkun yhteiskoulun vanhempainyhdistys pitää 7-9 luokkalaisille nuorille kahvilaa Keskusmarkun kiinteistön nuorisotilassa perjantai- ja lauantai-iltaisin.
Pidä turvallisuusväli
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Toimintaohjeet opelle
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Tarinagolf ry, Nuoriso- ja valmennustoimikunta Tarinagolfintie 19, Siilinjärvi Ohjaajien palaveri
10 vinkkiä voimaantumiseen
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry Harjoituksen kulku.
Henkiset ominaisuudet Fyysiset ominaisuudet
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi17.30 –  Malliharjoitus18.30 –
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Musiikin ryhmäkoulutus
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO PETS 2007.
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO NUORISO- VAIHTO haasteet ja mahdollisuudet PETS 2008.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Lasten kilpailutoiminnan kehityshanke
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
Ohjeita animaation tekoon:
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Ohjesäännöt SJAL tuomarikoulutus Luovutusvoitto ottelussa: Joukkue tai ampuja saa luovutusvoiton, mikäli vastustaja ei ole saapunut ampumapaikalle.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tuomaroinnin periaatteet SJAL tuomarikoulutus 2013.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
miten teet rytmisoittimen ilmapallosta ja sanomalehtipaperista
Kilpailusäännöt SJAL tuomarikoulutus World Archery - säännöt Kulloinkin noudatettavat kilpailusäännöt koostuvat säännöistä ja ohjesäännöistä. –
Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat.
Syyskokous GrIFK Kauniaisten Jäähalli.
Käyttöohje: Kuinka löytää osasto/piiri. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
VALMENNUSRYHMIEN PELISÄÄNNÖT VOIMISTELIJAVALMENTAJAVANHEMMAT Voimistelen koska itse haluan* Olen esimerkkinä tytöille * Muistan, lapseni voimistelee koska.
Large Animal Rescue January 2003 Slide Hevonen Laumaeläin Saaliseläin Elopaino täysikasvuisella keskimäärin kg välillä Menee helposti paniikkiin.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
 Osaaminen: I can….  Kyky: I can speak ….  Mahdollisuus: I can go to ……  CAN = yleinen taito / BE ABLE TO = kyky, kertasuoritus  Can I sit here/
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Kilpailijan starttikurssi
Toimintaohjeet opelle
Kouluinfo Renkomäen koulu
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
1 Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan? -Pyritään haastatella mahdollisimman erilaisia ihmisiä (nuoria, vanhempia, etninen tausta, uskonto tausta) 2 Millainen.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Jäsenhankinta lapset ja nuoret TYÖPAJA
Valmennuksen pelisäännöt
Valmistautuminen kilpailuihin Jussi Heikonen
Erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjauksen malli SATAEDUSSA
VANHEMPIEN PELISÄÄNNÖT
Lukiossa on tärkeää saada hyviä arvosanoja.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Kilpailusäännöt SJAL tuomarikoulutus 2018.
FC NOKIA ”Laadukasta tyttöfutista huipulle asti”
MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA
Esityksen transkriptio:

Lasten säännöt - johdatus

Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi.  Lasten säännöt on laadittu antamaan nuorille tytöille ja pojille pehmeä startti ennen virallisten sääntöjen kovaan maailmaan siirtymistä.  Lasten säännöt on laadittu, jotta nuorilla olisi mahdollisuus opastuksen ja oman oppimisen kautta omaksua kilpailun parhaat periaatteet ja ”pelin henki”, kuitenkin ilman liian kovia ”takaiskuja” liian aikaisin.

Perusperiaatteet  Alkuvaiheessa lapselle riittää oppia tärkeimmät perusasiat. Nippelitekniikan aika tulee myöhemmin.  Lapsen tulee oppia reilun pelin periaatteet. Myös turvallisuus kuuluu jo alkuvaiheessa opittaviin asioihin.  Tuomarin tulee osoittaa hänelle, että kilpailijoiden kohtelu on aina tasapuolista!  Alkuvaiheissa opastaminen on usein tärkeämpää kuin varsinainen ”tuomitseminen”.  Tuomaritoiminnan on oltava kannustavaa ja kilpailemisen hauskaa.

Lasten vs. aikuisten säännöt  Lasten säännöissä on lievennyksiä aikuisten sääntöihin verrattuna. Esim. vilppilähdöistä ei heitetä ulos yhtä nopeasti.  Suoritustekniikkaan lasten säännöt tarjoavat helpotuksia alkuvaiheessa. Esim. metrin ponnistusalueen käyttö.  Lajien rakentelussa (riman korotussarjat jne.) meidän ei tarvitse noudattaa IAAF:n aikuissääntöjä. Ole valmis soveltamaan ja sopeuttamaan!  Lasten säännöt antavat tuomarille valtuudet joustaa ja vaikka ”katsoa läpi sormien” joitakin näkemiään asioita. Kuitenkin samalla opastaen!

Ennen lajin alkua…  Kerää kilpailijat yhteen ja kerro lyhyesti lajin kulku.  Kerro tärkeimmät säännöt lajista ja kilpailemisesta yleensä.  Suoritusten määrä, suoritusjärjestys, jatkoonpääsy  Aloituskorkeudet ja miten sitten edetään  Ponnistusalueet ja lankut  Miten lähettäminen tapahtuu  Heittovälineiden käsittely ja turvallisuus heittopaikalla; jne., jne.  Ole kannustava, luo myönteinen ilmapiiri ja rohkaise esittämään kysymyksiä.  Muista, että mukana saattaa olla ensikertalaisia!

Tuomarin persoona ja rooli  Pyri olemaan isä/äitihahmo ja voittamaan kilpailijoiden luottamus. Näytä kuitenkin, että sinä johdat kilpailua.  Ylläpidä neuvovaa ja opastavaa roolia ja kerro myös, miksi pitää tehdä juuri ”niin ja niin”.  Muista, että ”tuomitseminen” ei ole välttämätöntä, jos lapsen virheestä ei ole ollut etua hänelle itselleen tai haittaa hänen kanssakilpailijoilleen.  Ensimmäisen virheen kohdalla voi antaa armon käydä oikeudesta, kertoen kuitenkin, että seuraavalla kerralla on jo pakko nostaa punainen lippu.  Vältä turhan ”nöyryyttäviä” hylkäämisiä.

Lasten vanhemmat  Kaikki eivät välttämättä tunne yleisurheilun sääntöjä.  Jotkut elävät hyvin voimakkaasti lapsensa kilpailun mukana.  Yritä rauhoittaa kuumentunut tilanne ensisijaisesti diplomaattisin keinoin, ts. puhumalla. Pysy itse rauhallisena.  Älä kuitenkaan anna vanhempien vaikuttaa toimintaasi lajin taas jatkuessa.  [ Voit sopivassa tilaisuudessa houkutella häntä mukaan toimitsijahommiin ja tarjota ykköstason koulutusta. ]

Kilpailun- ja lajinjohtaja  Sinun tehtäväsi on ohjeistaa alaisesi ennen lasten kilpailun alkua!  Varmista, että kilpailun tuomarit ja toimitsijat ovat tutustuneet lasten sääntöihin riittävän hyvin etukäteen!  Painota, että linjan on oltava yhtenäinen kaikissa lajeissa ja kaikissa ikäryhmissä.  Tarkoitus on, että linja on yhtenäinen myös kaikilla eri paikkakunnilla.  Valvo kilpailun aikana, että ohjeistustasi noudatetaan kaikilla suorituspaikoilla!