Seudulliset periaatteet yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäisemiseksi TkT, YTL Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OULUN SEUTU RAKENNUSVALVONTATYÖRYHMÄ Oulun seudun hajarakentamisselvitys.
Advertisements

KUNTIEN RAAKAMAAHANKINNAN SEURANTA
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
Jukka Heinonen, tutkija
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
NELIÖT KOHDALLEEN KESTÄVÄSTI KAUPAN TAVOITTEITA TUKIEN?
Kyläsuunnittelumalli
Helsingin seutu 2050, visiotyön jatkon tulokset Laituri, Helsinki Rolf Paqvalin kaupunginjohtaja,
Tampereen kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteet Seutuhallituksen tavoiteseminaari Kuntajohtajakokous Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä.
Puheenvuoro seutuseminaarissa RAKENNESUUNNITELMA 2030 Olli viitasaari.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
MITEN RAKENNETUSTA YMPÄRISTÖSTÄ SAADAAN ENERGIAVIISAS? Helena Säteri/YM, Jukka Noponen/Sitra, Reijo Kangas/Tekes
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Rakennesuunnitelma 2040 Luonnos, seutuhallitus Esittely valtuustoille 9/2014.
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) –aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Seutukaupunki Mikkelin edustajan puheenvuoro. Uusi hallitus uudistaa kuntarakenteen.
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Yhdyskuntarakenteen toimivuus Raine Mäntysalo Tutkimuspäällikkö, YTK PARAS-ARTTU alueseminaari Hämeenlinna Teknillinen korkeakoulu, Yhdyskuntasuunnittelun.
KUUMA-seudun eväät kohtuuhintaiseen asumiseen – onko tarvetta tarkistaa suuntaa? KUUMA-seminaari Teija Ojankoski Selvityshenkilö.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö.
Rakennesuunnitelma 2040 Kjk Sh TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
, Janne Virtanen, Ilmastonmuutos: hillitseminen ja sopeutuminen, toiminta Varsinais-Suomessa.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Tampereen kaupunkiseutu osana Etelä-Suomen kaupunkirihmastoa? Jari Kolehmainen & Markku Sotarauta Alueellisen kehittämisen tutkimusyksikkö (Sente) Tampereen.
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Seutuyhteistyön ajankohtaiskatsaus, kesä 2008
Yhteistyösuunnitelma kehyskuntien näkökulmasta. 1.Seutustrategiaa konkretisoivan seutuyhteistyön toimeenpanosuunnitelma -Keskitytty aivan oikein sen keskeisiin.
Seudullisten työryhmien tulokset kaudella Maankäyttötyöryhmä Liikennejärjestelmätyöryhmä Asuntopoliittinen työryhmä Teknisten palvelujen työryhmä.
Pekka Aula Topiantti Äikäs
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Väestömuutos Taajamat ovat kasvaneet 16,7 %, yli 73 % pohjois-savolaisista asuu taajamissa nyt Kylät (yli 20 asukkaan tiivistymät) ovat kasvaneet.
Greater Helsinki Vision 2050 Tilannekatsaus apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
Kaavoituksen ja rakentamisen kehityspiirteitä alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Vaasa Matti Rantala Etelä-Pohjanmaan elinkeino-,
Vesa Kanninen / Aalto-yliopisto Monikeskuksisuus, keskusverkko
Seurannan järjestäminen
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Seutuhallitus: Toimenpide-ehdotukset
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Rakennemallin sisältö teemoittain
Tiekartta hyviin lähiöihin
Esityksen transkriptio:

Seudulliset periaatteet yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäisemiseksi TkT, YTL Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Tampereen kaupunkiseudun periaatteet Taustoitus Yhdyskuntarakenteen kehityksestä Taloudesta Palveluista Kylistä Tampereen kaupunkiseudun periaatteet Tavoitteita Toimenpide-ehdotukset Prosessi

Suomessa kaupunkiseutujen kasvu jatkuu voimakkaana. Tampereen kaupunkiseutu on Suomen halutuinta asuinseutua. Kaupunkiseutujen rooli globaalista paikalliseen vahvistuu. Suomessa kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenne on hajautunut merkittävästi. European Environment Agency: Helsingin seutu huonona esimerkkinä kehityksestä. Suomessa n. 20% kaikesta asuinrakentamisesta on hajarakentamista. Valtaosa tästä on suurilla kaupunkiseuduilla. 3

Asuminen – työ – vapaa-aika: liikkuminen kasvussa. Rakenne leviää yhä etäämmälle. Uutta rakennetta syntyy perinteisten kylien reunojen yli. Reuna-alueiden kasvu on voimakkainta suurilla kaupunkiseuduilla. Keskusten ja kylien välialueet taajamoituvat ilman taajamiksi suunnittelua.

Tampereen kaupunkiseutu 2030 + 91 000 asukasta + 70 000 asuntoa + 60 000 uutta työpaikkaa Tulevan kasvun sijoittuminen? Kestävä kasvu? Arjen sujuvuus, palvelujen saatavuus (esim. ikääntyvä väestö)?

Rakennesuunnitelma 2030 1. Väestön kasvuun varaudutaan 2. Yhdyskuntarakennetta tiivistetään 3. Keskustoja kehitetään 4. Asuntotuotannon monipuolisuutta lisätään 5. Elinkeinoelämän kasvua tuetaan 6. Liikkumisen tapoja uudistetaan 7. Palvelujen saatavuutta yli kuntarajojen parannetaan

Hajarakentamisen taloudesta Lyhyellä ajalla Pitkällä ajalla Kotitalous +/- -- Kuntatalous - Valtiontalous Rakentamisen päätökset tuntuvat yksittäisinä päätöksinä pieniltä, samoin kustannukset. Palvelujen järjestämisen, talouden ja ympäristön kannalta on kuitenkin katsottava kokonaiskehitystä pitkällä aikajänteellä. Kustannukset kertaantuvat, talojen asukkaat ja sukupolvet vaihtuvat. Se, minne nyt rakennetaan, ei ole yhden perheen tai yhden sukupolven asia.

Kasvavassa kunnassa hajarakentaminen synnyttää ennalta suunnittelemattomia ja kalliita investointi- ja palvelutarpeita. Kustannuksilla on usein useita maksajia, ratkaisujen kokonaishinta hämärtyy. Jos kylässä, tai kunnassa yleisesti, rakentaminen on vähäistä ja se sijoittuu haja-alueelle, asemakaava-alueiden toteutuminen hidastuu ja keskeneräisyys heikentää ympäristön laatua ja viihtyisyyttä.

Samaan aikaan asemakaava-alueilla ja palvelukylissä palvelut ovat valmiina (jopa vajaakäytössä) ja infraa ja tontteja realisoimatta. Etenkin asemakaava-alueiden toteutumattomat tai vajaasti toteutetut yksityiset tontit on saatava reservistä käyttöön, jotta kasvu- ja hintapaineisiin voidaan vastata. ”Jos uudet tulokkaat joutuvat entistä kauemmaksi, se tuppaa nostamaan kaikilla etäisyyksillä [asumisen] hintatasoa lujempaa vauhtia” (Prof. Loikkanen, HS 26.2.2011).

Eheä yhdyskuntarakenne = varoja vapautuu muihin tarpeisiin. Työpaikkojen ja asumisen tiiviillä rakenteella on positiivinen yhteys yksityisen sektorin tuottavuuteen. Resurssien ristikäyttö on helpompaa rakenteessa, jossa toiminnot ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Esimerkiksi opettajien, lääkäreiden tai hoitajien on helpompi siirtyä koulujen tai terveysasemien välillä tarpeen vaatiessa.

Asumisen kohdentaminen asemakaava-alueille helpottaa yritysalueiden muodostamista ja kehittämistä uusilla alueilla. Asumisen kohdentaminen kyliin vahvistaa kylien palveluntarjontaa ja luo edellytyksiä maatalouden sekä matkailu- ja virkistyspalvelujen kehittämiselle kylien ulkopuolella.

Yksittäisin rakennuslupapäätöksin syntyvä kaupunki- ja maaseutuasumisen välimaasto on liian hajanainen tuodakseen kaupunkiasumisen etuja, ja on asumisen mattoa, jossa ei ole myöskään maaseutumaiseen asumiseen liittyviä arvoja. Vaikka lieve- ja haja-asumisen väestömäärä ei lisääntyisikään voimakkaasti, on lisäyksellä suuri vaikutus rakenteen kehitykseen, rakennetun alueen pinta-alaan, liikkumisen tarpeeseen, palvelujen järjestämisen hintaan ja yritysalueiden kehittämiseen. Kaupunkiseudun rakenteen eheys vaatii sekä keskustaajamien että kylien eheitä kokonaisuuksia. Seudulliset periaatteet edistävät suunnitelmallista kehittämistä!

Tampereen kaupunkiseudun periaatteet

Kaupunkiseudun tavoitteita Edistää kansalaisten sujuvaa arkea. Luoda kestävä palveluverkko. Turvata maaseudun peruselinkeinojen kehittymismahdollisuudet. Kehittää olemassa olevia palvelukyliä. Tehostaa tonttitarjontaa ja lisätä houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä. Vähentää rakentamista asemakaavojen lievealueilla ja kylien ulkopuolella. Ohjata kasvu ja rakentaminen asemakaava-alueille ja maaseudun palvelukyliin. Vähentää yhdyskuntarakenteen pirstoutumista.

Periaateluonnoksen toimenpide-ehdotukset Maankäytön vyöhykesuunnittelu Yleiskaava-alueen laajentaminen Suunnittelutarvealueen kriteerit Lupapolitiikan uudistaminen Suunnittelutarveratkaisujen vaikutusten arviointi Lupavalmistelun ja -ratkaisun organisointi Hajarakentamisen seurannan kehittäminen

Prosessi Seudulliset maapoliittiset periaatteet hyväksytty  ”Tehostetaan raakamaan hankintaa ja tonttituotantoa”. Seudulliset periaatteet yhdyskuntarakentamisen hajautumisen ehkäisemiseksi Seutuhallituksen nimeämän työryhmän laatima luonnos valmiina. Lausunnot kunnilta maaliskuussa 2011. Lausuntojen pohjalta seudun kuntajohtajakokoukseen ja seutuhallitukseen. 16

Tampereen kaupunkiseutu ei ole yksin …mutta voi olla eturintamassa Yhdyskuntarakenteen hajautuminen on ongelma kaikilla kaupunkiseuduilla. Yhdyskuntarakenteen eheydestä tulee kilpailuvaltti. Tampereen kaupunkiseudulla on yhteistyön edelläkävijänä mahdollisuus menestyä kilpailussa. Rakennesuunnitelma 2030 MAL-aiesopimus ERA17-toimenpideohjelma: YM, Sitra, Tekes ja muut rakennetun ympäristön asiantuntijaorganisaatiot PARAS YM:n tulevaisuuskatsaus 2010 Kaupunkiseutujen huomioiminen lainsäädäntöuudistuksissa 17

Kiitos! 18