Miten haja-asutusalueiden kaupalliset palvelut tulisi hoitaa? www.enknastola.fi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
VÄRTSILÄ HEIKKOUDET VAHVUUDET UHAT MAHDOLLISUUDET EI TUNNETTAVUUTTA
Jumalan kanssa.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Tervetuloa kanssani keväiseen metsään!
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
Seura- ja lajiliittoyhteistyö koulun näkökulmasta
ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Mitä käsitteellä tarkoitetaan yleensä?/ Pohjois-Savossa? - käsitteen sisällöstä toimintaan Mitä Green Care pohjoissavolaisissa hyvinvointialan yrityksissä.
Suomen Kauppakeskusyhdistys ry Kaupallisten keskusten määritelmät •Suomen Kauppakeskusyhdistys on määritellyt kaupallisten keskusten käsitteet nimen, sisällön,
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Ohvana-Pärnä ja Niva PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN Urheiluvälineitä kyläläisten käyttöön Roskapisteet takaisin, Ohvana - Pärnä Polkukartta luontoon.
Millaisia tarpeita tuleva. matkailun kehitys asettaa
KOULUT SÄILYTETTÄVÄ -turvalliset koulumatkat ELINVOIMAISET KYLÄT (vanha fraasi) TURVALLINEN ELÄMÄ LIIKENTEELLINEN SIJAINTI KANSAINVÄLINEN RAJANYLITYS-
4H-Yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Avoimet Kylät -tapahtuma POIKKEA KYLÄÄN !
Kuvakäsikirjoitus. Opiskelija herää unestaan Kello on
Vuolenkoski ja OmaVerkko
Miten Villähteen ja Uudenkylän alueita voisi kehittää?
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
Kirkonkylän kaupallinen rooli?
Kahdet markkinat.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Joensuun kylien foorumi Teematyöskentely Joensuun kaupungin asukastoimintastrategia, miten voin vaikuttaa ja osallistua - Aktiivinen vuorovaikutus.
Lappileiri Perustiedot  Leirille saavat osallistua myös Zombit, ennakkotiedoista poiketen, jotta osallistujamäärä ei jää liian alhaiseksi. Leiri.
Saatavuus kilpailukeinona
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
Rakkaat ystäväni!.
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
KAINUUN MAAKUNNAN sähköiset palvelut Kainuun maakunta suunnittelija Paula Karppinen
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Konstit on monet Kirjastojen kotipalvelukuljetuskyselyn tuloksia Marja Heroja Johanna Oosi-Villikka Koti- ja laitoskirjastohenkilöstön koulutuspäivä Tampere.
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
Miten Kauppakaaren aluetta tulisi kehittää?
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Yrityskysely 2012 Sähköpostikyselyjä lähetettiin 426 kpl (v.2011:502 kpl) Vastauksia 255 kpl(v. 2011:454 kpl) Vastausprosentti: 60%(v. 2011:
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
©TNS 2013 Elintarvikkeiden ostaminen suoraan tuottajilta Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Job:
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Käsityön opetustuokio
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
Chairborne Oy -Yritysten arviointi sijoituskohteina
Niinikumpu MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys +harrastusmahdollisuudet +palveluiden ja keskustan läheisyys +oppilaitos - Kylän sisäinen yhdistys.
Kolmas lähde Euroopan sosiaalirahaston kehittämisohjelma : Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Erikoiskauppa Rakokivessä Osta läheltä – kehitä kuntaasi seminaari Mervi Lilja Liikkeenharjoittaja Nastolan Kirja ja Lelu
Kirkonkylä-Varmo-etc MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Varmo: Kesäasukkaiden Aktivointi, yhdistysvierailut /kylässäkäynnit Talkootyön arvostus.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Sanni Tamminen, Anne-Marie Tenhunen, Jatta Haavasoja ja Laura Oksanen.
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
Provesta Oy Messi Provesta luottamuksellinen
Insert Firstname Lastname via >Insert >Header & Footer
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Yrittäjyys antaa virtaa
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Esityksen transkriptio:

Miten haja-asutusalueiden kaupalliset palvelut tulisi hoitaa?

Maalaiskylien oma väestöpohja ei riitä kauppiaan toimeentulon perustaksi, mutta väestötilastot saattavat harhauttaa ostovoiman arvioimisessa. Vapaa-ajan asunnot (1552 kpl Nastolassa) ovat moninkertainen lisä kysyntään sesonkiaikoina näissä kylissä (Immilä, Ruuhijärvi- Pyhäntaka n asukasta). Nykyisellään Nastolan maalaiskylissä on Pajulahti Kumian kylässä, baari Ruuhijärvellä ja kesäkahvila Immilän myllyllä. Naapurissa Vuolenkoskella on maalaiskylässä melko monipuolinen kaupallinen tarjonta. Pajulahden tapaisen valtakunnallisen liikuntapaikan yhteyteen on yksityisten yrittäjien mahdollista kehittää omia palveluitaan. Pajulahdella olisi myös hyvät mahdollisuudet kilpailla seudullisten liikuntapalveluiden sijoituspaikkana. Tällainen voisi olla esim. viihdeuimala. Nyt näyttää myös siltä, että jalkapallon sisäharjoitustilat siirtyvät Lahden suurhallista yksinomaan Pajulahteen. Toinen mahdollisuus on Immilän myllyn tapainen ratkaisu; Luonto- ja kulttuurinähtävyys ja sen yhteyteen liitetty kaupallinen palvelu. Tällaisella on hyvä kysyntä sesonkiaikana ja jopa 40% kävijöistä tulee maakunnan ulkopuolelta. Kolmas mahdollisuus kylissä on maatilan yhteyteen rakennettu puoti tai sitten tilojen yhteinen maatilatori Kausalan tyyliin. Molemmat edellyttävät nykyistä huomattavasti laajempaa ja monipuolisempaa tuotantoa Nastolan maatiloilla. Tällä sektorilla on kasvun mahdollisuuksia sekä tuotannon että kaupan puolella. Kylissä on myös suosituiksi muodostuneet kesätorinsa, hevostalleja ja kokoontumis- sekä harrastustiloja.

Pääsääntöisesti maalaiskylässä asuva asioi kaksi kertaa viikossa päivittäistavarakaupassa. Lahden markettien tarjonta suhteessa nastolalaiseen tarjontaan ei ole syy kaupungissa asioimiseen; Ostokset tehdään muun liikenteen yhteydessä. Erikoiskaupan puolellakaan en usko kaupungin vetovoimaan, koska lukemattomat turhat retket ovat saaneet minut siirtymään nettikauppojen asiakkaaksi. Näen kasvua nettikaupan saralla, myös päivittäistavaroiden kohdalla. Tämä lisää paineita logistiikan järjestämisessä. Pienessä Lahden kokoisessa kaupungissa erikoiskauppa on taitolaji ja näyttää kutistuvan ”markettitasolle”. Haja-asutusalueille voisi harkita kuljetuksia, mutta ilman yhteiskunnan tukea niiden hinta muodostuu liian korkeaksi. Tämä puolestaan johtaa niiden vähäiseen käyttöön. Nastolassa keskittymä Rakokivi ja ABC liikennemyymälän alue Vastaus:-60 luvulla Villähteellä kauppias, tai polkupyörätsuppari toi ostokset kotiin asti. Jos Nastolan kauppiailla olisi yhteistyökykyä, olisi nykypäivänä kotiinkuljetus paljon helpompi toteuttaa.

Elintarvikkeiden osalta, kauppa-auto. Viikonvaihdeostokset rakokivestä, arkipäivien "paikkaukset mahdollisimman läheltä. Tarvitsevat myös erikoisliikkeitä rakokivessä. Haja-asutusalueella voisi palata harkinnan mukaan yhdistetty kauppa / apteekki-autoon mikä turvaisi vanhusten paremman ravinnon ja peruslääkkeiden saannon. Luulen, että kesäasukkaille riittää nykyiset palvelut. Hyvät tiet ja opasteet Rakokiveen. Palvelumuistio jakoon kaikille, myös kesäasukkaille. Lähipalveluiden tukeminen tavoitteena, keinot ? Sähköiset palvelut, perinteiset paikalle saapuvat palvelut kuten kauppa-autot.

Säännöllinen kuljetus liikekeskukseen sellaisille henkilöille, joilla ei omaa autoa tai muuten mahdollisuutta asioida keskustassa. Nastolan palveluista tiedotettava vaikka Nastola-lehden väliin jakelu. Palvelemalla heitä "kauppa-auto" tyylisellä myyntipisteellä. Parantamalla palvelujen löydettävyyttä erilaisin viestimin esim. verkkopalveluja parantaen. Kesäasukkaille ohjaus Liikekeskukseen. Kyläyhdistysten toimintaan lisää ytyä. Kunta voisi varmaankin tukea kylien elävänä pysymistä. Kauppa-auto!! Eikö kunta voisi hakea siihen yrittäjää? Ruokapiirit toinen vaihtoehto, vapaaehtoisia vetäjiä vaikea löytää? Keskustaa (Rakokiveä) kehittämällä kaikin mahdollisin tavoin! En tiedä, olisiko kauppa-auto toiminta tänä päivänä kannattavaa tms, palvelu! Olisiko siinä yrittäjälle töitä?

Olisiko vielä ideaa polkaista nykyaikaiset kunnon kauppa-autot käyttöön? Kesäaikana sillä saattaisi olla paikkansa, ehkä? Kauppa-auto tai nettikaupan kehitys. Kesäasukkaille jälleen oma Kesälehti, minkä Koti Nastola teki aikanaan. Lehteen vain paikallisia asioita ja yrittäjät mukaan markkinoimaan omia palveluitaan.