Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Linnunrata ja muut galaksit
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
Aurinkoenergian mahdollisuudet
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Keijo Ullakko toimitusjohtaja
Matchsaver esitelmä Markku Syväniemi – Regional Sales Director
Vety ja polttokennot Jarmo Viitala.  Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja käynnistää vetykäyttöisiin PEM- polttokennojärjestelmiin liittyviä.
Työ,ja teho.
Liike- ja potentiaalienergia
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Monikäyttöinen paperi
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Etelä-Pohjanmaan EU-rakennerahastohanke
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Energinen Suomi.
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Tuulivoiman saarekekäyttö
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Energia Kineettine ja potentiaalienergia? Energy… …on kykyä saada kappaleet liikkeelle.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Fotosynteesi.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
 Aurinkolämpökeräinten hyödyt: hyvä hyötysuhde joissakin  Aurinkolämpökeräinten haitat: huono hyötysuhde joissakin, tuotannon jaksottaisuus (talvi)
Maailmankaikkeuden rakenne
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
1. Hiili – elämän alkuaine
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
BI1 - Eliömaailma.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Kehon energiantuotto.
VETY- JA SÄHKÖKÄYTTÖISTEN AUTOJEN TEKNISTALOUDELLINEN VERTAILU
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
Vety energiaNlähteenä
Tulevaisuuden energiantuotanto
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Aurinkoenergia VILLE HAKKARAINEN.
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
Energi, energiformer, energikällor
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Kemian opetuksen päivät
Sähköenergian varastoinnin sovelluskohteet sähköverkoissa
Esityksen transkriptio:

Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö Työn tavoitteet: Opitaan tuntemaan polttokennojen kemiaa ja niiden merkitystä energiantuotannolle, ympäristölle ja yhteiskunnalle Opitaan tuntemaan vedyn merkitys tulevaisuuden ympäristöystävällisenä polttoaineena

TULOKSET

AURINKOPANEELITUTKIMUS: Toimiko aurinkopaneeli energian tuottajana autolle? Ei. Aurinkopaneelin pinta-ala tulisi olla 360 m2 kokoinen, jotta se tuottaisi yksinään riittävästi energiaa henkilöautolle!

Aurinkopaneeli: hyödyt, haitat ja ratkaisut Ilmaista. Uusiutuva ja saasteeton energianlähde Aurinko ei aina paista. Aurinkopaneeleiden hyötysuhde on huono, vain noin 15 % Aurinkoenergiaa voidaan varastoida väliaikaiseen varastoon, kuten akkuihin. Tekniikan kehitystyö: hyötysuhteen parantaminen.

POLTTOKENNOAUTON TANKKAUS Kumpaa syntyi enemmän vety- vai happikaasua? Miksi näin tapahtui? Vetykaasua syntyi kaksi kertaa enemmän kuin happikaasua. Veden kemiallinen kaava: + =

Miksi vetyä pidetään tulevaisuuden polttoaineena? Vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Vety on ympäristöystävällinen polttoaine: palamistuotteena vettä ja lämpöä. Vedyllä on korkein energiatiheys kaikista tunnetuista polttoaineista.

POLTTOKENNOAUTON AJAMINEN Tutkimusryhmän nimi Autolla kuljettu AIKA Autolla kuljettu MATKA

Kuinka polttokennoauto saataisiin kulkemaan kauemmin? Suurempi vetytankki. Enemmän polttokennoja. Kytketään useita kennoja sarjaan kennostoiksi. Lähde: www.horizonfuelcell.com

Kurkistus polttokennon sisään: kemialliset reaktiot kennossa Lähde: www.minihydrogen.com

Polttokennoautojen hyödyt Polttokennoauto on saasteeton laite. Se tuottaa reaktiotuotteena vain vettä ja lämpöä. Kennossa ei ole liikkuvia osia eli auto toimii hiljaisesti. Tehokaita

Polttokennoautojen haasteita Polttoaineen varastointi ja jakelujärjestelmä Vety vie kaasuna paljon tilaa Vetytankkausasemia ei ole Kestävyys ja luotettavuus Hinta kilpailukykyiseksi Säännökset ja asetukset Käyttäjähyväksyntä Asenteet ja ennakkoluulot

Lähde: www.minihydrogen.com