Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kokeen laatiminen ja arviointi Tiia Karpin
Advertisements

ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
YHTEISHAKUINFO AIKATAULU: kevään yhteishaku
TERVETULOA!.
Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa
Valtakunnallinen kielikoe
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus Puheen ymmärtämisen koe Paasitorni Ari Maijanen.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Yhteishaku 2013.
Opintopolku.fi palvelu
Ylioppilaskirjoitukset
Paimion lukio, Heikki Turpeinen Ylioppilaskokeiden aikataulua syksy 2012 ja kevät 2013 Vanhempainilta ja infot Paimion lukiossa TERVETULOA.
Yhteishaku/AMMATILLINEN KOULUTUS
Oulun aikuislukio 2014.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Miten yhteishaussa haetaan Yhteisvalinnassa haetaan vähintään yhteen opiskelupaikkaan. Kannattaa kuitenkin aina laittaa varavaihtoehtoja. Yhteensä.
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
9.luokkalaisten yhteishaku 2013
Yhteishakuinfo
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2014.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
YHTEISHAUN AIKATAULU PÄÄSY- JA SOVELTUVUUSKOKEITA JÄRJESTÄVÄ AMMATILLINEN KOULUTUS HAKUKORTTI JÄTETTÄVÄ OPOLLE VIIMEISTÄÄN
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Yhteishaku keväällä 2015.
Yhteishaku 2014.
YHTEISHAUN AIKATAULU 2012 HAKUAIKA OPINTOIHIN PÄÄSY-, SOVELTUVUUS- JA KIELIKOKEET
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
YO-info K2015.
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Yhteishaku 2015.
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Työpaikkakouluttajan ABC
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
Työpaikkakouluttajan ABC
Ammatillinen koulutus/ kaksoistutkinto vaihtoehtona:  Selvitä: mitkä ammatit voi opiskella toisella asteella? ◦ mitä työtehtäviä kuhunkin ammattiin kuuluu?
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Kevään yhteishaku ja aikataulut vuonna 2011 Kevään yhteishaku Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet: Jos hakutoiveissa.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
 Rehtorin puheenvuoro Timo Kettunen  Yhteishaun aikataulu, käytännöt ja opiskelijavalinta  Opinto-ohjaaja Tuula Petäjäjärvi  Oulun Seudun Ammattiopisto.
Anne Heikinkangas Syksy  Uusia opiskelijaksi ottamisen perusteita sovelletaan ensimmäisen kerran syksyn 2013 yhteishaussa  Ensisijaisena tavoitteena.
 Yhteishaun aikataulu, käytännöt ja opiskelijavalinta – Jokirannan koulun opot  Toisen asteen oppilaitokset esittäytyvät  Kiimingin lukio  Oulun seudun.
YHTEISHAKU KEVÄÄLLÄ SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ Aikuisten amm. koul.
VANHEMPAINILTA 9.LK HUOLTAJILLE Lielahden koulu.
Yhteishaku. Mihin haen? Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Nuorisokoulutus.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Yhteishaku 2017 Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku
Vanhempainillan ohjelma
Kotoutumiskoulutus verkossa
Yhteishaku 2017.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ LV
Yhteishaku 2018.
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Ylioppilastutkinnosta
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Yhteishaku 2019.
Yhteishaku 2019 OSAOssa Raija Lehtonen.
Opintopolku-info vastuukäyttäjille
Opintopolku-info
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä lisänäytöt Kielitaidon arvioinnin tulokset Harkinnanvaraiset päätökset
Esityksen transkriptio:

Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus Kielikoe osana VAKUVA 2 -hanketta Paasitorni 8.4.2014 Juhani Kulmala

Opiskelijavalintaan liittyvien kokeiden kehittämisen tavoitteet Yhdenmukaistaa pääsy- ja soveltuvuuskokeita valintaryhmien avulla ammatillisessa peruskoulutuksessa Laatia valtakunnallisesti yhtenäinen kielikoe Laatia opiskeluvalmiuksia mittaava koe niitä hakijoita varten, jotka valitaan harkintaan perustuvan valinnan perusteella

Valtakunnallisesti yhtenevät kokeet ja niiden tehtävät Pääsy- ja soveltuvuuskokeet 1-10 lisäpistettä Valintaryhmäkohtaisesti eduksi katsottavat valmiudet Koulutuksen järjestäjän päätös järjestää tai olla järjestämättä Kielikoe Hyväksytty ja hylätty Opetuskielen riittävä suullinen ja kirjallinen taito Hakijan äidinkieli muu kuin opetuskieli, eikä A 4/2013 mukaisia osoituksia kielitaidosta Oppimisvalmiuksia mittaava koe Harkinnanvaraisen valinnan tuki Koulutustarve ja oppimisedellytykset Hakijan oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet.

Lähtökohtia ja toteutus Koulutustakuu – koulutukseen pääsyn turvaaminen Hakijoille sopivien opiskelupaikkojen varmistaminen Hakijoiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Valtakunnallinen yhdenmukaisuus Toiminnallinen tehokkuus ja kustannustehokkuus I Tiedotus- ja kuulemistilaisuus 27.5.2013 II Tiedotus- ja kuulemistilaisuus 8.11.2013

Ei kielikoetta, jos kielitaito on osoitettu seuraavin suorituksin (Asetus 4/2013) * Hakijalla on perusopetuksen päättötodistus, joka on suoritettu vastaanottavan oppilaitoksen opetuskielellä (suomi, ruotsi tai saame) * Hakija on suorittanut vähintään arvosanalla 7 perus- opetuksessa toisen kotimaisen A-kielen oppimäärän opetuksen suomi tai ruotsi toisena kielenä oppimäärän kielessä, joka on vastaanottavan oppilaitoksen opetuskieli

Ei kielikoetta, jos… (2) * Hakija on suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilas- tutkinnon vastaanottavan oppilaitoksen opetuskielellä * Hakija on suorittanut lukiokoulutuksen koko oppimää- rän jossakin seuraavista: suomi äidinkielenä, ruotsi äidinkielenä, saame äidinkielenä, suomi toisena kiele- nä, ruotsi toisena kielenä, suomi saamenkielisille, suomi viittomakielisille tai toisen kotimaisen kielen koko oppimäärä

Ei kielikoetta, jos … (3) * Hakija on suorittanut yleisten kielitutkintojen suomen tai ruotsin kielen tutkinnon kaikki osakokeet vähintään taitotasolla 3 tai hakija on suorittanut Valtionhallinnon kielitutkintojen suomen tai ruotsin kielen suullisen ja kirjallisen taidon tutkinnon vähintään taitotasolla tyydyttävä

Valtakunnallisesti yhtenevän kielikokeen käyttöönotto Kielikokeen toteuttamisperiaatteet

Kielikokeen toteuttamisperiaatteita (1) Kielikokeeseen ei kutsuta ja opetuskielen taito katso- taan riittäväksi, jos asetuksessa (4/2013 § 24) määri- tellyistä seitsemästä kriteeristä jokin täyttyy Kokeiden järjestäminen tulee kaikkien koulutuksen järjestäjien tehtäväksi Hakija kutsutaan kielikokeeseen ylimmän hakutoiveen mukaisesti Kielikokeessa mitataan yleiskielen kirjallista ja suullista hallintaa

Kielikokeen toteuttamisperiaatteita (2) Koetehtävien aiheet pyritään poimimaan todellisista arkielämän tilanteista Valtakunnallisesti yhtenevän kielikokeen avulla pyritään varmistamaan hakijoiden tasa-arvoinen kohtelu yhteneväisten kriteerien, objektiivisten arviointiperusteiden ja koejärjestelyiden avulla

Kielikokeen sisältö (1) Mittaaminen kohdistuu yleiskielitaitoon yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasolla B1, joka vastaa perusopetuksen päättövaiheessa tarvittavaa kielitaitoa Kielikoe rakentuu neljästä osasta, jotka ovat * Tekstin ymmärtäminen (henkilö pystyy lukemaan ja ymmärtämään lyhyitä tekstejä) * Kirjoittaminen (henkilö osaa kirjoittaa muutaman kappaleen pituisen jäsentyneen tekstin)

Kielikokeen sisältö (2) * Kuullun ymmärtäminen (henkilön kyky ymmärtää keskeisiä asioita puheesta ja keskusteluista) * Puhuminen (henkilön kyky viestiä tavanomaisissa arkielämän tilanteissa)

Tekstin ymmärtäminen Noin neljä erilaista tekstiä, joihin kuhunkin liitetään neljästä kahdeksaan kysymystä. Tekstit eivät ole oppikirjatyyppisiä vaan esimerkiksi lehtiuutisia. Kysymysten määrä tukee validiutta ja estää arvaa- mismahdollisuuksia (erityisesti monivalintaan perus- tuvien vastausten yhteydessä). Tekstien aihealueiden linkittyminen todelliseen maailmaan on keskeistä.

Kirjoittaminen Vähintään kaksi erilaista kirjoitustehtävää Vältetään tavanomaista itsestä kertomista (tyypillisesti jokainen on jo itsestään kertonut) Tehtävien aiheet mieluusti autenttisia eli aidosta, todellisesta maailmasta poimittuja Esimerkkejä kirjoitustehtävätyypeistä ovat mielipide, kirje tai lyhyt raportti

Puheen ymmärtäminen Neljästä viiteen tehtävää, jotka ovat kestoltaan muutaman minuutin pituisia Kuhunkin tehtävään liitetään noin neljä kysymystä Tekstien aiheiden tulee vaihdella Aiheiden poiminnat luonnollisista arkielämän tilanteista: esimerkiksi kertominen, keskustelu, haastattelu, uutinen jne. Äänitteiden hyödyntämisen mahdollisuus, jolloin tauotukset ja tekstin toisto ovat valmiina

Puhuminen Kolmesta neljään erilaista tehtävää Mahdollisuus kertoa jostakin itselle läheisestä aiheesta Mahdollisuus esittää perusteltu mielipide Ohjatut tehtävät, joissa valmiiden kysymysten avulla johdetaan keskustelua Arviointi voidaan toteuttaa yhteistyönä siten, että yksi henkilö ohjaa puhetta ja toinen arvioi kielitaitoa.

Kielikokeen toteuttaminen Valtakunnallisesti yhtenevä kielikoe otetaan käyttöön keväästä 2014 alkaen Opetushallitus toimittaa kielikoemateriaalin koulutuksen järjestäjille 14.4.2014 Materiaali sisältää koetehtävät sekä ohjeet arviointia ja pisteytystä varten Kielikokeet järjestetään 23.4.2014 (25.4. varapäivä) Oppilaitosten opettajat arvioivat kielikokeet Kevään 2014 kielikoeprosessia arvioidaan ja kehittämistyö jatkuu

Kielikokeen toteuttaminen Suositellaan, että oppilaitoksiin perustetaan kielikoetyöryhmä Saako hylätyksi tullut yrittää uudelleen? Käytännön ohjeistus 1) ennen koetta, 2) valmistautuminen kielikoetilaisuuteen ja 3) kokeen jälkeen Kokeiden säilytyspaikka ja arkistointi

Ohjeistusta kielikokeen järjestäjille 1) Ennen koetta Henkilöllisyyden tarkistaminen Kännykät äänettömälle ja pois Kokeeseen kutsuttavien lista opintopolku.fi -palve- lusta Harkinnanvaraisesti kutsuttavat Selkeä kutsu, josta selvittävä aika, paikka, tarvittava varustus (kynä, kumi, henkilöllisyystodistus)

Ohjeistusta kielikokeen järjestäjille 2) Valmistautuminen kielikoetilaisuuteen Osallistujien nimilista Koepapereiden monistus Tilojen varmistus ennakkoon Opastus kokeeseen saapuville Riittävästi valvojia CD-soittimen toimivuuden tarkistus Haastattelijat Sairastuneet jne varapäivään 25.4.2014

Ohjeistusta kielikokeen järjestäjille 3) Kokeen jälkeen Kaikki koemateriaali kerätään pois Kokeiden korjaus ja arviointi Koetulosten koonti (erillinen paperi) Koetulosten tallentaminen opintopolkujärjestelmään Koepapereiden, koontilistan ja palautelomakkeen lähettäminen Opetushallitukseen