Asuntosektorin näkymiä ja tarpeita -erityisesti uuden hallitusohjelman valossa Ylijohtaja Hannu Rossilahti Valtion asuntorahasto Taloyhtiö 2007 –seminaari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Advertisements

ENERGIA-AVUSTUKSET- MITÄ MUUTOKSIA TULOSSA? Riitta Kimari Ympäristöministeriö Asunto- ja rakennusosasto.
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Asunnottomuuden ehkäisy Oulussa
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
TAE 2011 ja valtion tukeman asuntotuotannon tilanne
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
PORIN KAUPUNGIN MAAPOLITIIKKA
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
Raportointi tilanteesta Tampereen kaupunki • Asuntopoliittinen strategia 2004 • Strategian sitovat tavoitteet • 1 Tasapainoiset asuntomarkkinat.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Tampereen kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteet Seutuhallituksen tavoiteseminaari Kuntajohtajakokous Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
mahdollisuudet ja vaihtoehdot
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
KUUMA-seudun eväät kohtuuhintaiseen asumiseen – onko tarvetta tarkistaa suuntaa? KUUMA-seminaari Teija Ojankoski Selvityshenkilö.
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Vantaan asuntorakentamisennuste
ASUNTOPOLIITTINEN EVÄSTYS LUOTTAMUSHENKILÖILLE KUUMA-asuntoryhmä, syksy 2014 KUUMA-johtokunta LIITE 26.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Kestävää kasvua ja työtä
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Sosiaalihuoltolaki.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari,
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
KORJAUSAVUSTUKSET VETERAANINEUVOTTELU
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
Rakennusten energiatehokkuus arktisissa yhteisöissä
Valtakunnallinen kulttuuriympäristöstrategia - toteuttaminen
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Team Finland – palvelutarjonta
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Esityksen transkriptio:

Asuntosektorin näkymiä ja tarpeita -erityisesti uuden hallitusohjelman valossa Ylijohtaja Hannu Rossilahti Valtion asuntorahasto Taloyhtiö 2007 –seminaari Wanha satama, Helsinki

Tontti- ja asuntotarjonnan edistäminen • Valtion asuntotuotantoon sopivia maita myydään kunnille kohtuuhinnalla tarvittaessa maankäyttösopimuksia hyödyntäen • Laaditaan toimenpideohjelma valtion ja Helsingin seudun kuntien kesken kohtuuhintaisen tonttitarjonnan lisäämiseksi • Infra-avustuksia myönnetään huomioiden kuntien välisen yhteistyön tiivistyminen asumisessa ja maapolitiikassa • Nopeutetaan kaavoitusprosesseja ja arvioidaan valitusjärjestelmiä • Edistetään kaavoitus- ja maapoliittisten keinojen monipuolista käyttöä kunnissa

Korjausrakentamisen edistäminen •Korjaus- ja energia-avustuksilla tuetaan erityisesti: –asuintalojen hissien rakentamista ja korjaamista –vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamista kotona asumisen mahdollistamiseksi –asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamista –energia-avustuksia kohdennetaan mm. pientalojen lämmitystapamuutoksiin sekä asuinkiinteistöjen energiatalouden parantamista selvittäviin kuntoarvioihin ja energiatehokkuutta parantaviin investointeihin •Asunto-osakeyhtiötalojen peruskorjaamisessa korkotukilainan osuutta nostetaan •Toteutetaan Valtion asuntorahaston toimesta korjausrakentamisen koerakentamisohjelma ja kehitetään alueellista korjaus- ja energianeuvontaa •Korjausrakentamisstrategiasta tehdään valtioneuvoston periaatepäätös, jossa määritellään tavoitteet ja valtion panostus

Sosiaalisen asuminen ja vuokra- asuntotuotannon edistäminen •Sosiaalisen asuntotuotannon edellytyksiä parannetaan mm. poistamalla asukasvalinnan tulorajat, lisäksi kehitetään asukasvalintaan liittyvää tarveharkintaa •Erityisryhmien investointiavustuksien myöntämistä jatketaan painopisteen ollessa vanhusten asumisessa, selvitetään tukien käyttöalueen laajentamista palveluasumisessa •Investointiavustuksen tukiprosentteja korotetaan pitkäaikaisasunnottomien (50 %:iin) sekä opiskelijoiden ja vammaisasuntojen osalta •Aravalainoituksesta luovutaan •Vähenevän asuntokysynnän alueiden avustus- ja akordijärjestelmiä jatketaan ja kehitetään •Selvitetään kiinteistörahastolainsäädäntöä ja uudistetaan osakeyhtiömuotoisten kiinteistörahastojen verotus siten, että rahastojen kilpailukyky turvataan sijoituksien ohjaamiseksi mm. vuokra- asuntomarkkinoille Suomessa

Kehittämis- ja uudistushankkeita •Käynnistetään poikkihallinnollinen ohjelma lähiömäisten asuinalueiden viihtyvyyden parantamiseksi, erityisesti pyritään aktivoimaan paikallista kehittämistyötä •Yleinen asumistukijärjestelmä uudistetaan •Kiinteistö- ja rakentamisalan koulutuksen tarpeet selvitetään ja koulutusta lisätään tarpeen mukaan •Matalaenergiarakentamista edistetään mm. rakentamismääräyksiä tarkistamalla •Arvioidaan tarve kehittää rakennusvalvontaa ja rakentamismääräyksiä yhtenäisten tulkintojen, rakentamisen laadun ja kestävän kehityksen varmistamiseksi

•Hallitusohjelma: Vuonna 2008 aloittavan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen toimintaedellytyksiä parannetaan osoittamalla sille resursseja asumisen kehittämishankkeisiin •Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tehtäviksi on sitä koskevassa laissa määritelty: 1.huolehtia asuntojen tuotantoon, hankintaan ja perusparantamiseen myönnettävän valtion tuen sekä asumiseen liittyvien valtion avustusten ja takausten toimeenpanosta 2.ohjata ja valvoa arava- ja korkotukilainoitetun asuntokannan käyttöä sekä yhteistyössä Valtiokonttorin kanssa huolehtia asunto- ja lainakantaan liittyvien valtion riskien hallinnasta 3.hoitaa asumista ja asuntomarkkinoita koskevia asiantuntijatehtäviä ja tietopalveluja sekä niihin liittyviä selvityksiä •Lisäksi asetuksessa keskuksen tehtäviksi on määritelty: 1.kehittää valtion tukemaa asuntojen rakentamista ja korjaamista 2.edistää asuinkiinteistöjen suunnitelmallista omistajuutta, käyttöä ja hoitoa 3.tukea asuinalueiden ja elinympäristön laadun parantamista 4.edistää asumiseen liittyvää kehittämistoimintaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

Asuntopoliittinen ohjelma •Laaditaan vuoden 2007 loppuun mennessä •Tarkentaa hallituskauden asuntopoliittiset toimenpiteet ja niiden rahoituksen •Ohjelmassa kiinnitetään erityishuomiota asuntopolitiikan ongelmakohtiin kuten vuokra- asuntotarjonnan riittävyyteen ja tonttipulaan •Osana ohjelmaa laaditaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma

Kiitos!