Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yo-kokelaiden tekstitaitokokeessa havaitsemat sadun piirteet
Advertisements

Ajatuksia elämästä .....
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
Pikkupoika kysyi isältään...
Täällä pohjantähden alla Maasta tähtiin ei ole helppoa tietä.
LUJAA LAATUA??.
Jumalan kanssa.
Vihdin seurakunnan ilta
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Draamatehtäviä kirjallisuudesta
Ajatuksia elämästä..
Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne Satuesimerkkejä Opetussuunnitelmat Satutukimuksesta Tärkeät kirjat Sadun määritelmä.
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Kuvakäsikirjoitus. Opiskelija herää unestaan Kello on
Satukirjailijoita.
Romantiikka.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
Puhu parin kanssa. Millainen sinun perhe on. - Minulla on pieni perhe
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
Elämää suurempia kysymyksiä...kukapa tietäisi vastauksen...
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Hyvän kirjoittamisen opetuksen ohjelman piirteitä.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
LATENSSIVAIHE 6-11 V. 1. Varhaislatenssi 6- 8v.
Nuori tyttö, joka syö omenaa
Kulttuuriset tarinat Tarinallinen, narratiivinen tutkimus Tarina
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
LUKEMINEN Katri Sarmavuori Ad-symposium Äidinkielen opetustieteen ilmiönä Phenomen of instructional science of mother tongue.
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Mistä turvapaikanhakijalapset kertovat?
Isä mummu pappa veli sisko vaari äiti isä isoisä täti mummi isä veli eno Miten aktiivinen lukuharrastus syntyy? Aktiiviseen lukuharrastukseen kuuluvat.
Vuorovaikutusdraama Katri Karasma. Hamletin lukemisen alkumotivointi Jake kävi seitsemän viikon ajan näytelmän tekstin läpi sanasta sanaan.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
KUVAKÄSIKIRJOITUS Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa. Kirjallisessa muodossa kerrotaan.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Pikkupoika kysyi isältään...
Kirjallisuuden tulkinta
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kertausta tärkeimmistä asioista
Modernismin tulo Suomeen
Katumuksen sakramentti
Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!
ROMANTIIKKA LUVUT. idealistinen filosofia: asioiden henkinen luonne korostuu järki > henkisyys tutkimuksen kohteiksi ihmismieli tunteet myytit.
Tervetuloa Afrikkaan! Asithi – Aamen, siyakudumisa, Asithi – Aamen, Baba, Aamen, Baba, Aamen, siyakudumisa. Aamen, aamen – Aamen, ylistäkää He nimeä, Aamen,
Sadun piirteiden erottaminen tekstitaidonkokeessa Katri Sarmavuori Turku nd Baltic Sea/15th Nordic Reading Conference.
Sarjakuva nuortenkirjastotyön menetelmänä Merja Lundén Kirjastopäivät 2015.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Ajatuksia elämästä .....
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
Pingu Poissa kotoa.
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne Satuesimerkkejä

Tärkeimmät kirjat Bruno Bettelheim: Satujen lumous, merkitys ja arvo, suom. 1984, alk. 1976 Hilkka Ylönen: Loihditut linnut. Satujen merkitys lapselle, 2000 Sarmavuori, Katri: Opi ja ohjaa lukemista, 2011, s. 199—227

Sadun määritelmä Satu on mielikuvitukseen, kansan uskomuksiin ja myytteihin perustuva, ”aika- ja paikkasuhteista, samoin kuin arkitodellisuuden rajoista piittaamaton opettava tai huvittava kertomus” (Kuivasmäki & Heiskanen-Mäkelä 1990, 83). ”Satu on kertomataidetta, jossa on useita episodeja ja jossa on normaalitajunnan ylittäviä kokemuksia.” Siinä on ainakin yksi todellisuudessa mahdoton asia, esim. ihmisen ja eläimen keskustelu. Siinä voi olla taikasanojen käyttöä. Ovi avautuu taikasanan avulla. (Ylönen 2000, 9.)

Sadun lajit Antti Aarne (kansansaduille) I) eläinsadut II) varsinaiset sadut 1) ihmesadut, 2) novellisadut, 3) legendat ja 4) sadut tyhmästä paholaisesta III) pilasadut

Sadun rakenne Alussa ongelma — mahdottomalta tuntuva tehtävä tai odottamaton tapahtuma — sadun sankari lähtee etsimään seikkailuja ja joutuu vaarallisiin tilanteisiin — Hänellä on auttajia (yliluonnollisia olentoja tai tavallisia ihmisiä) * Kerronnan edetessä päähenkilö oppii omista ja toisten kokemuksista Sadussa on kriisi, jonka jälkeen ongelmat ratkeavat. Pahuudesta voidaan rangaista. Kriisin jälkeen sankarin tai sankarittaren elämässä tapahtuu muutos. Hyvyydestä palkitaan usein vasta lopussa. (Ylönen 2000, 12-13.)

Punahilkka varoitussatu suden (miehen, tuntemattoman vastaantulijan, petkuttajan) viekkautta ja houkutuksia kohtaan Perrault’n Punahilkassa 1697 nuori maalaistyttö menettää viattomuutensa herrasmiehelle, joka kohtelee häntä huonosti. Grimm: isoäiti rakastaa Punahilkkaa ja on ommellut hilkan hänelle symboliksi rakkaudestaan. Äiti tietää isoäidin olevan sairas ja lähettää lapsen auttamaan häntä

Tuhkimo kengän kadottaminen sisaruskateuden tuskista ja nöyryytysten kohteeksi joutumisesta kirjoitettu muistiin Kiinassa 9. vuosisadalla jKr. Kerrottuna se on vielä huomattavasti vanhempi Pienikokoinen jalka on koettu hyveellisyyden, hienostuneisuuden ja kauneuden tunnusmerkiksi. (Bettelheim 1984.)

Hannu ja Kerttu opastaa ”lasta luopumaan kypsymättömästä riippuvuudesta vanhempiinsa ja saavuttamaan seuraavan kehitystason ja arvostamaan myös ikäistensä tukea” (Bettelheim 1984, 202). Hannulla ja Kertulla ei ole keskenään sisaruskateutta, he vetävät kaikessa yhtä köyttä. Koti voi olla niin köyhä, että lapsille ei riitä ruokaa. Lapset ovat neuvokkaita, ja lopussa he tekevät perheestä rikkaan. Paha äitipuoli on kuollut, ja he saavat elää isän kanssa onnellisina.

Prinsessa Ruusunen Kasvutarina: tytöstä naiseksi Kohdattava puberteetti (satuttaa) Tarvitsee aikaa selviytyäkseen Prinssi pelastaa puberteetista, joka on saanut valtavat mittasuhteet (sata vuotta)

Kummihaltiattaret lupaavat kauneutta, viisautta, suloisuutta ym. Kutsumaton vanha haltiatar ennustaa pahaa: prinsessa haavoittaa kätensä värttinään ja kuolee Nuorin haltiatar: haavoittaa kätensä mutta ei kuole, vaipuu uneen, Kunnes kuninkaanpoika herättää hänet

Lumikki Kuningatar ompelee ikkunan ääressä ja haaveilee lapsesta Saa tyttären, joka on valkoinen kuin lumi, punainen kuin veri ja mustatukkainen kuin ebenpuu Tyttö saa nimekseen Lumikki Kuningatar kuolee Äitipuoli kadehtii

Moderni satu muunnetaan eläinhahmoon, vaihdetaan sukupuolta, kerrotaan arkisesti (esim. Prinsessa Ryysynen; Prinssi Pelokas) Mauri Kunnas — Punahilkassa autot, susi on kaahari playboy, Punahilkalla moottoripyörä, isoäidillä vanha auto, äidillä rekka; pälkähästä pakenemalla

Sadun kirjoittamisen ohjeita Sarmavuori, K.: Opi ja ohjaa kirjoittamista. 2010. BTJ Kustannus.