Tietoa elintarviketeollisuudesta ja koulutuksesta Elintarviketeollisuusliitto ry 2012
Elintarviketeollisuus •Kehittää ja valmistaa ruokaa kuluttajille ja suurtalouksille •Panostaa jatkuvasti uutuuksien kehittämiseen mm. terveyttä edistäviin eli funktionaalisiin tuotteisiin •Toimii paikallisesti ja kansainvälisesti •On vakaa maailmantalouden suhdanteissa •Vaalii suomalaista ruokakulttuuria ja seuraa trendejä 1
Kaikkialla Suomessa •Elintarviketeollisuusyrityksillä on yhteensä suunnilleen 1900 toimipaikkaa. •Yritykset ovat suuria kansainvälistyneitä, pieniä paikallisia - ja kaikkea siltä väliltä!
Osaajia tarvitaan •Elintarviketeollisuus on suurimpia teollisuudenaloja Suomessa. Yrityksissä työskentelee runsaat henkeä. •Elintarviketeollisuudessa tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia jo pelkästään eläkkeelle siirtymisten vuoksi. 3
Monenlaista ruokaa ja juomaa… •Tuoretta lihaa, makkaraa, leikkeleitä •Maitoa, juustoa, jäätelöä •Jauhoja, hiutaleita, pastaa •Leipää, pullaa, keksejä •Pizzaa, laatikoita, annosaterioita •Perunapakasteita ja -hiutaleita •Maustekurkkuja, säilykepunajuuria ja -herneitä •Suola-, savu- ja maustekalaa •Maustesekoituksia, kastikkeita •Margariinia, voita, kasviöljyä •Suklaata, makeisia, pastilleja, purukumia •Kahvia, mehua, virvoitusjuomia, alkoholijuomia 4
…monenlaisia tehtäviä Elintarviketeollisuus tarvitsee tekniikan taitajia, kädentaitojen osaajia sekä muita asiantuntijoita. Koulutusnimikkeet •Elintarvikkeiden valmistaja •Kalanjalostaja •Leipuri-kondiittori •Meijeristi •Lihatuotteiden valmistaja •Iktyonomi, AMK •Insinööri, AMK •Restonomi, AMK •Yliopisto- ja korkeakoulu- tutkinnot: DI, ETM, FM, MMM ja TtM Tehtävänimikkeitä, mm. •Suklaamassan valmistaja •Koneenhoitaja •Pakkaaja •Virvoitusjuomanvalmistaja •Tuotekehittäjä •Voinvalmistaja •Juustomestari •Kuluttajaneuvoja 5
Tie elintarviketeollisuuteen •Eniten työmahdollisuuksia aukeaa toisen asteen koulutuksen suorittaneille. •Moni tulee alalle ammattikorkeakoulun ja yliopiston kautta. •Myös oppisopimuskoulutuksen kautta voi saada ammatin elintarviketeollisuudessa. 6
Elintarvikealan nuorisokoulutuspaikat Leipuri-kondiittori Lihatuotteiden valmistaja Elintarvikkeiden valmistaja Kalanjalostaja Meijeristi Iktyonomi (AMK) Insinööri (AMK) Restonomi (AMK, elintarv.alan sv) Korkeakoulu- tai yliopistotutkinto Ammattioppilaitos vie nopeasti ansiotyöhön. Se myös antaa saman jatko-opinto- kelpoisuuden kuin lukio. 7
Hyödyllisiä linkkejä tiedonnälkään • tietoa elintarviketeollisuudesta, GET A LIFE –aineisto, elintarvikealan oppilaitokset • tietoa koulutuksesta ja ammateista, meijerialan esittely • tietoa koulutuksesta ja ammateista, lihateollisuuden esittely • lihatietoa, ”Ammatiksi liha”-tietopaketti • Ruoan reitti -opetusmateriaalin osassa Jalostus on tietoa elintarviketeollisuudesta • ammattien ja ammattialojen kuvauksia, elintarviketeollisuudesta eri jalostusalojen ammattilaisten haastatteluja ja erilaisia uratarinoita työelämään sijoittumisesta • vinkkejä ammatinvalintaan ja opintoihin, multimediaesittelyjä elintarviketeollisuuden eri ammateista • ammatinvalintaohjelma avuksi ammatti- ja koulutusvalintoihin, elintarviketeollisuuden ammateista ja koulutuksista tarkat kuvaukset • koulutusalojen ja ammattien esittelyt, elintarvikealoilta ammattikoulu- ja ammattikorkeakoulututkinnot (tekniikan ja liikenteen ala) sekä korkeakouluopinnot (luonnonvara- ja ympäristöala, maa- ja metsätaloustieteet) •Katso myös elintarviketeollisuusyritysten nettisivut 8
Kun mietit itsellesi tulevaisuuden alaa, muista •Ruokaa ja juomaa tarvitaan joka päivä – ne ovat aina muodissa! 9