Oppituki-hanke oppisopimus- opiskelun tukena

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppilaitoksen mahdollisuudet nuorten työllistämisen tukemiseen
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
Työhönvalmennuksella työelämään
Valtakunnallinen kumppanuusfoorumi Anu Laasanen
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Mohammed Kertoo itsestään:
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Oppisopimuskoulutuksen osapuolet
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Uusi Väylä Ammattiin.
YHTEISTYÖ Yhteistyö lähti tarpeesta tavoittaa, ohjata ja neuvoa yhteisiä asiakkaita Haluttiin tarjota nuorille monipuolisia koulutuksia Vältettiin päällekkäistä.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen –hanke nykytila ja tulevat toimet Ulla Poutiainen
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
LÄHELLÄ AVOIMIA TYÖMARKKINOITA – Palkkatukityöllistämiseen ja työkokeiluihin liittyvät vastuut Punaisen Ristin Tampereen Kontti-kierrätystavaratalon näkökulmasta.
TRAPPAN Portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta Projektipäällikkö Johanna Torppa Projektikoordinaattori Merja Virkkala.
HUIPPU – NUORTEN TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVIEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN LEVITTÄMINEN Kv-tapaamisen tulokset Groningen, Hollanti 11. –
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
TRIANGLE Avoin ammattiopisto-teemaryhmä
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Työpaikkakouluttaja- hanke
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
OTE ammattiin – KIINNI elämään Kotityöpalvelujen ammattitutkinto tuettuna oppisopimuskoulutuksena.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Työpaikkakouluttajan ABC
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Innova Länsi-Suomen akk
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN OPPISOPIMUS Etelä-Pohjanmaan maakuntaopo-päivä / Tarja Puskala, projektikoordinaattori Puh
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Nuorten Oppisopimuskoulutus
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
Nuorten oppisopimuskoulutus
Milloin oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto
Oppisopimuskoulutukseen valmentautumisen vaiheet
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Saimaan ammattiopisto Sampo
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Opinnoista töihin: FOKUS – opinnoista tuetusti työllistymiseen
ERÄTAUKO-KOULUTUKSEN SUUNNITTELUPOHJA
Oppisopimuskoulutukseen valmentautumisen vaiheet
Esityksen transkriptio:

Oppituki-hanke oppisopimus- opiskelun tukena Kokkola – Tampere - Vaasa 1.11.2011 – 30.9.2014

Mikä on oppituki? Oppituki-hanke on ESR-rahoitteinen valtakunnallinen hanke, jota toteutetaan kolmella eri paikkakunnalla Kokkolassa, Tampereella ja Vaasassa. Hanke, joka tarjoaa lisätukea tarvitseville nuorille mahdollisuuden kouluttautua ammattiin oppisopimuskoulutuksen kautta. Käytännön työn kautta luodaan malli tuettuun oppisopimuskoulutukseen

Taustaa Oppituki-hankkeelle Ammatillinen koulutus on yksi ammatillisen koulutuksen menetelmistä ja sen on todettu edistävän osatyökykyisten työmarkkina-asemaa Kouluttautumiseen liittyy usein erilaisia tuen tarpeita

Taustaa Oppituki-hankkeelle Kansainvälisesti on viime vuosina puhuttu tuetusta koulutuksesta, jolla tarkoitetaan tukea koulutuksen aikana opintojen loppuun saattamiseksi sekä myös tukea työllistymiseen koulutuksen jälkeen Tuetun koulutuksen malleja on kehitetty erityistarpeisiin henkilöillä, joilla on mielenterveysongelmia tai oppimisvaikeuksia.

Taustaa hankkeelle Erityisryhmien tarvitsema tuki voi liittyä suoraan opintoihin tai elämänhallintaan liittyviin asioihin, kuten stressin hallintaan tai itseluottamukseen. Mielenterveyskuntoutujien tuettua koulutusta koskevista tutkimuksista tehdyn systemaattisen katsauksen perusteella tuetun koulutuksen ohjelmat näyttäisivät parantavan opintosuorituksia.

Hankkeen lähtökohta Oppisopimuskoulutus on aiemmin Suomessa mielletty aikuisten opiskelumuodoksi eikä sitä ole hyödynnetty erityistukea tarvitsevien nuorten kohdalla Hankkeen tarkoituksena on kehittää työpajojen ja oppisopimustoimistojen välistä yhteistyötä, jotta oppisopimuskoulutus olisi mahdollinen myös normaalia enemmän tukea tarvitseville nuorille.

Oppituki-hankkeen tavoitteet Luoda malli lisätukea tarvitsevien nuorten oppisopimusopiskelun ohjaukseen Kouluttaa työpaikkakouluttajia Oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksien monipuolistaminen Hankkeessa keskitytään nuorelle tarjottavan ohjauksen ja valmennuksen kehittämiseen Saadun tiedon levittäminen valtakunnallisesti

Oppituki-hankkeen kohderyhmät Varsinainen kohderyhmä oppisopimusopiskelijoita ohjaavien organisaatioiden henkilökunta työpajojen yksilö- ja työvalmennuksesta vastaava henkilöstö Välillinen kohderyhmä ohjausta tarvitsevat nuoret oppisopimusopiskelijat

Oppituki-hankkeen toteutus Oppisopimusopiskelijoille tarjotaan työ- ja koulutusvalmentajan tukea opiskelun eri vaiheissa. Tämä tuki täydentää nuoren saamaa tukea oppisopimustoimistolta, työpaikkakouluttajalta sekä oppilaitokselta. Työ- ja koulutusvalmentajat kouluttavat työpaikkakouluttajia työpaikoilla

Oppituki-hankkeen toteutus Käytännön työn pohjalta luodaan malli normaalia enemmän tukea tarvitsevan nuoren oppisopimusopiskelun ohjaukseen. Tuetun oppisopimusopiskelun malleja kartoitetaan valtakunnallisesti Tietoa levitetään valtakunnallisesti muille työpajoille, tuotantokouluihin ja ammattiopistoille

Oppituki auttaa opiskelijaa Osaamisen ja vahvuuksien kartoittamisessa sekä tavoitteiden selkeyttämisessä Työkokeilupaikan ja työpaikan etsimisessä Tarvittavien lomakkeiden täyttämisessä Työpaikalla ja opiskelussa tukemalla ja motivoimalla

Oppituki tarjoaa työnantajalle Tietoa oppisopimusopiskeluun liittyvistä asioista Tekijöitä muuttuviin ja uusiin työtehtäviin Tukea ja ohjausta työpaikkakouluttajille Apua tarvittavien lomakkeiden täyttämisessä ja niiden välittämisessä eteenpäin

Oppituki työpaikkakouluttajille Työpaikkakouluttajille on hankkeessa tuotettu koulutuspaketti, joka sisältää oppisopimusinfon, erilaisen oppijan osuuden ja ohjaavan sekä osuuden opiskelijan osaamisen arvioinnista. Työpaikkakouluttajien koulutus on mahdollista toteuttaa yksilöllisesti.

Oppituki-hankkeen toiminta lukuina Hankkeessa on tähän mennessä 181 aloittanutta asiakasta, joista 98 on naisia Asiakkaista suurin osa kuuluu 15 -24-vuotiaiden ikäryhmään. Merkittävimmät yksittäiset lähettävät tahot ovat Typ:it ja TE-toimistot sekä työvalmennus- organisaatioissa toimivat muut hankkeet.

Oppituki-hankkeen toiminta lukuina Oppisopimusopiskelijoita on yhteensä 19 ja meneillään olevia oppisopimuksia vielä 12. Koulutukseen on ohjattu 35 ja työelämään 23 asiakasta. Asiakkaista 13 on ohjautunut muuhun ohjattuun toimenpiteeseen. Suoritettuja tutkintoja 11 ja osatutkintoja 16

Oppituki-hankkeen arvioinnin tulokset, sidosryhmät Oppituki- hankkeen ohjausmalli koettiin sopivan hyvin sellaisille nuorille, jotka tarvitsevat tavallista enemmän henkilökohtaista ohjausta ja motivointia Vastaajat kokivat, että nuoret olivat saaneet hankkeen kautta juuri sellaista tukea, joka on mahdollistanut oppisopimusopiskelun Toimintamallilla arvioitiin olevan tulevaisuudessa kysyntää ja sen juurruttamista pysyväksi toimintamalliksi pidettiin tärkeänä

Oppituki-hankkeen arvioinnin tulokset, sidosryhmät Hankkeen lisäarvona pidettiin intensiivistä ohjausta sekä sitä että hankkeella pystytään vastaamaan valmentautujien tarpeisiin laaja-alaisesti Työpaikkakouluttajat pystyvät paremmin keskittymään työssäoppimisen ohjaukseen työ- ja koulutusvalmentajan tukiessa opiskelijaa

Oppituki-hankkeen arvioinnin tulokset, sidosryhmät Haasteena arvioijat näkivät sen, että se toimii hyvin pajaympäristössä, mutta oppisopimuspaikkojen löytäminen avoimilta markkinoilta näille henkilöille on hankalaa Haasteeksi koettiin myös hankkeen lyhyt toteutusaika ja se miten hyvin malli pystytään vakiinnuttamaan käytäntöön ja millä tavoin toiminta jatkossa rahoitetaan

Oppituki-hankkeen arvioinnin tulokset, opiskelijahaastattelut ”Pohdimme hieman sitä, että voisiko samanlaista tietoa, tukea ja ohjausta saada esim. Te-toimiston kautta..” Sitä kautta olisi aivan sattumaa jos kuulisi tällaisista vaihtoehdoista.. En ole kokenut saaneeni tällaista palvelua mistään muualta” ”Keskeisintä on ollut se, että täällä on kohdattu ja kohdeltu yksilönä. Kaikki on suunniteltu minulle ja minun ehdoista käsin..”

Oppituki-hankkeen arviointi, opiskelijahaastattelut ” Tärkeintä on se, että tällainen ohjaaja on olemassa, johon voi helposti ottaa yhteyttä, jos tulee ongelmia” ” Ilman tätä hanketta en olisi kyennyt hakeutumaan koulutukseen”

Projektihenkilöstö Kokkola Projektipäällikkö Johanna Viskari Työ- ja koulutusvalmentajat Maria Kiiskilä, Tinna Forsgård Vaasa Työ- ja koulutusvalmentaja Mikko Kamila Tampere Tarja Rosenberg

KKkiitosKkiitos