Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Valistus Tyylisuunta.
INTERNET MEDIANA Pääpiirteitä
Romantiikan aikakausi
Photoshop Cs5 tuttorial. HDR  HDR (tulee englanninkielistä sanoista High Dynamic Range) tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa.
RUOTSISTA PERUSTIETOA
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Simpukat, kotilot ja mustekalat
Novellin analyysin käsitteitä
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
Keskiajan kirjallisuus
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Anna Abreusta tietoa! Anna Eira Margarida Mourao de Melo e Abreu on syntynyt 7.helmikuuta 1990 Vantaalla mutta hän on myös asunut pienenä Portugalissa.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
DIGITAALINEN TARINA Miten digitaalista tarinaa voi käyttää kirjastossa? Isoäitini tarina Tämä inspiroi minua kokeilemaan!
Fraktaalit Johannes Weckman
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Kaakkois-Aasialainen
Saksa 1920-luvulla Ekspressionismi. Ekspressionismi taidesuuntauksena alkoi n teatterin ja maalaustaiteen tyylinä; eri Euroopan maissa, mutta erityisesti.
Kriisiviestintä Jouni Timlin, Jyrki Lesonen.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Tekijä: Katri Oikarainen
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Essee – tekstien jalokivi
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
Esseekokeen aihepiirit ja tekstilajit TÄRPPEJÄ ÄIKÄN ESSEEKOKEESEEN?
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Modernismi 1900-luvun kirjallisuus. Taustaa ► Sigmund Freud: psykoanalyyttinen teoria; Albert Einstein: suhteellisuusteoria ► tekniikan kehitys: kaupungistuminen,
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
Kirjallisuuden käsitteitä
Tutkielman teko-ohjeet
Essee – tekstien jalokivi
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
TEKSTINTEKIJÄN KIELELLISET VALINNAT
Modernismin sateenvarjo
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
Onko tahto vapaa?.
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Esityksen transkriptio:

Modernismi 1900- ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta. Näin syntyi modernismi. Modernismissa luotiin uutta kaunista kulttuuria ja utopioita paremmasta yhteiskunnasta. Ihminen ryhtyi ajattelemaan optimistisesti, hän hallitsee tiedon, järjen ja tieteen avulla luontoa sekä vaikuttaa maailman ja yksilön kohtaloon.

Pääpiirteet Löydettiin uusi runomuoto, jossa käytettiin vapaata mittaa, arkipäivän puhekieltä, loppusoinnuttomuutta sekä täsmällistä ja tarkkarajaista runokuvaa Kertojan ääni moderneissa romaaneissa kuuluu heikommin kuin esim. realistisessa romaanissa Kirjallisuutta luonnehtii harmonisuus, älyllisyys ja tietoisuus. Tyyli, kerrontatekniikka ja rakenne uudistuivat. Mm. risteytyvät aikatasot ja nopeat näkökulmanvaihdokset Kuvataiteessa pyrittiin abstrakteihin muotoihin ja ihmis- sekä eläinhahmot olivat vääristyneitä Maailmaa tarkasteltiin ihmisen näkökulmasta

Modernismi koostuu useista eri tyylisuuntauksista Ekspressionismi – kirjailijan tunteet esillä, lauserakenteet epätäydellisiä Futurismi – tekstin rytmi nopeampi ja yllättävät kielikuvat Dadaismi – kieli rytmikästä Surrealismi – alitajuntaiset asiat arvokkaita Imagismi – runot suoria ja selkeitä, mutta yllätyksellisiä Absurdismi – kapinoi yhteiskuntaa vastaan, typistettyä kieltä

William Faulkner - tunnettu modernistinen kirjailija

• Syntyi v. 1897 Missisipissä ja kuoli v. 1962 Oxfordissa • Syntyi v.1897 Missisipissä ja kuoli v.1962 Oxfordissa. • proosakirjailija, Nobel-palkinto v. 1949 • Ensiteos The Marble Faun v.1924 • Tunnettu tajunnanvirta- tekniikan taitajana • Tunnetuimpia teoksia ovat ”Ääni ja vimma” v.1925, joka on syntynyt inspiraation vallassa ja jossa erityisesti korostuu tajunnanvirtakuvaus. Sekä ”Kun tein kuolemaa” v.1930 • Tajunnanvirtakuvauksen avulla Faulkner luo teokseen suuremman elämäntunnun kuin olisi mahdollista kielioppiin nojautuvalla tyylillä. • Faulkner muuttaa tapahtumien aikajärjestystä romaaneissaan, joka tekee hänen kirjoistaan hieman vaikeita ymmärtää ja tämän vuoksi häntä pidetään hieman vaikeana kirjailijana. • On toiminut n. 20 vuotta käsikirjoittajana Hollywoodissa • On saanut enemmän tunnustusta Euroopassa kuin Yhdysvalloissa

Palasin. Et odottanut. Et kuule minua, et halua. Et näe minua, et tahdo. Olen ilmaa. Et hengitä. Olet liian kaukana. Vierelläni.

Lähteet http://runo.blogspot.fi http://fi.wikipedia.org/wiki/Modernismi https://www.jyu.fi/taiku/aikajana/taidehist/th_ny_mod ernismi.htm http://ai51tyylikaudet.wikispaces.com/Modernismin+p%C 3%A4%C3%A4piirteet+kirjallisuudessa http://www.youtube.com/watch?v=zHumax97TH8 Särmä, Kieli ja tekstit 3