Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Itämeren vaiheet Timo Peuraniemi Itämeren alueen järvi- ja merivaiheiden vuorottelusta viimeisen jääkauden jälkeen.
Advertisements

ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
4 TEHO.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
LUMA-viikko 2005 MB8 Kyselyn tulokset. Pellon lukion oppilaille tehtiin kysely kotitalouksien energiankulutuksesta ja sen kustannuksista. Asumismuoto.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
TEOLLISUUDEN VARAUTUMINEN YMPÄRISTÖMUUTOKSIIN
Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Seitsemän syytä optimismiin Kööpenhaminassa Helsinki.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
Ympäristöoikeudenmukaisuus
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Hydrologiset mittaukset
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA

Hakkerointi.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kalastus Hollannissa Aarno Karels
Suomen virtavesien erityispiirteet
AKVAATTISET TIETEET Aquatic Sciences. Akvaattiset tieteet tarkastelee vesiekosysteemejä  Makeaa vettä = Limnologia Järviä, lampia, lätäköitä, kosteikkoja.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
Urheilevan nuoren ravitsemus
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
Vesi ja sen riittävyys muuttuvassa maailmassa Proseminaari esitys 2010 Anna-Kaisa Karppanen.
Maankohoaminen ja sen vaikutukset Perämerellä Aune Rummukainen kevät 2013.
Ruoka ja konfliktit MTK:n koulutustilaisuus Maaseutunuorten vaikuttajahenkilöille Kalle Laaksonen.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
“Vesi - ennen, nyt ja tulevaisuudessa” Tapio S
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
Nestetasapaino.
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Maapallon ravinnontuotanto
Energian säästäminen.
Vesikehä.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
Köyhyys maailmassa.
Kemialliset yhdisteet
5 Vesi.
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Eroosio ja aavikoituminen
Vesi Maailman tila vihkonen s :
Tulvat.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Maapallon veden jakautuminen:
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Nuuska.
Intia Kiina Muu Lat. Am. Muu it. Eurooppa Lähi-itä ja Afrikka
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Veden säästäminen.
Tavaravienti Suomesta alueittain
Menkää istumaan ryhmittäin, ryhmä on sama, jossa tänään työskentelit
Esityksen transkriptio:

Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan) Murray (Australia) Jordan (Lähi-Itä) Oxus (Keski-Aasia) eivät enää virtaa mereen saakka ympärivuotisesti. Tässä on kuva autioituneesta maasta Banglandeshissa, jossa virtasi ennen Padma-joki. Mies kävelee aavikoituneella maalla, jossa virtasi ennen Padma-joki Länsi-Bangladeshissa. Kuva: Mohammed Golam-Sarower, Friends of the Earth International

Makea vesi Tuote tuotantoon kuluva vesimäärä Farkut 10 000 litraa Naudanliha 1kg 15 400 litraa Sokeri 1kg 1800 litraa Riisi 1kg 2500 litraa Maito 1l 1000 litraa Makea vesi -pari porina: pohtikaa parin kanssa, miksi näiden tuotteiden valmistamiseen kuluu näin paljon makeaa vettä? aikaa muutama minuutti. Purku yhdessä. Vettä kuluu viljelyssä, jalostuksessa ja teollisessa prosessoinnissa. Lisäksi vettä muuttuu käyttökelvottomaksi saastumisen takia. Toinen kysymys: pohdi parin kanssa, missä maassa nämä tuotteet tuotetaan? Kuluuko niihin vettä Suomessa vai jossain muualla? Missä päin maailmaa arvelet kuluvan vettä näiden tuotteiden tuotantoon? Aikaa muutama minuutti. Purku yhdessä. Farkut: puuvillan kasvatus (esim. Intiassa), valkaisuun ja värjäyksiin kuluvat jätevedet, puuvillasta langaksi, langasta kankaaksi, ompelu -> joka vaiheessa kuluu vettä, kivipesuun kuluva vesi. Naudanliha: rehutuotantoon kuluva vesi (esim. Soija E-Amerikassa), lannotteiden ja kasvintorjunta-aineiden takia saastuneet vedet, naudan kuluttama vesi elämänsä aikana (ruoka ja juoma, ulosteista mahd. saastuneet vedet.) Sokeri: kasvatus ja teollinen prosessi kuluttavat vettä. Riisi: riisin kasvatukseen kuluu paljon vettä, myös saastuvat vedet. Maidon tuotannossa kuluu vettä lehmien ruuan tuotantoon, lehmien tarvitsemaan veteen ja maidon prosessoinnissa kuluvaan veteen. → kaikissa yhteistä: kasvatus, jalostus, tuotanto, saastuneet vedet

Makea vesi Kaikesta maailman vedestä makean veden osuus on 2,5 %, josta 1% on käytettävässä muodossa. Kaikessa tuotannossa tarvitaan makeaa vettä. Piilovesi tarkoittaa vesimäärää, joka on kulunut tuotteen tuottamiseen. Se sisältää kaiken tuotteen viljelyssä, jalostuksessa ja teollisessa prosessoinnissa käytetyn ja saastuneen veden. -vettä kuluu paljon muuhunkin kuin juomiseen, ruuan laittoon ja suihkussa käymiseen. -Kaiken lisäksi makeaa vettä on todella vähän: Kaikesta maailman vedestä makean veden osuus on 2,5% josta 1% on käytettävässä muodossa. -Kaikessa tuotannossa tarvitaan makeaa vettä. -Vettä, joka kuluu esimerkiksi farkkujen puuvillan kasvatukseen, puuvillan valkaisuun ja värjäykseen, näiden takia saastuneisiin vesiin ja farkkujen valmisukseen, kutsutaan piilovedeksi. (lue kalvo: Piilovesi)

Makea vesi Vesijalanjälki kertoo, kuinka paljon ihminen tai yhteisö kuluttaa makeaa vettä. Suomen vesijalanjäljestä 40 % muodostuu ulkomailla.

Tuotannon jatkuvasti lisääntyessä veden kulutus kasvaa. Tässä on kuva koko maailman makean veden käytöstä: Vettä kuluu ruuan ja tuotantokasvien kasvattamiseen, mutta myös todella paljon myös teollisuuteen. -Maailman makeasta vedestä kotitaloudet (juomavesi, ruuanlaitto, peseytyminen) kuluttavat: 11% teollisuusmaissa 8% keskituloisissa ja köyhissä maissa Loput vedet... 89% teollisuusmaissa 92% keskituloisissa ja köyhissä maissa ...kuluvat teollisuuteen ja maantalouteen.

Vesikriisi globaalissa Etelässä 40% maapallon väestöstä on kärsinyt vesistressistä viimeisen 20 vuoden aikana. YK määrittelee vesistressin 10% ylitykseksi uusiutuvista vesivaroista. - Ongelmana veden kulutuksen kasvussa ja piiloveden kulkeutumisessa globaalista Etelästä teolliseen Pohjoiseen on se, että monin paikoin ihmisille ei enää riitä puhdasta juomavettä ja vettä, jolla viljellä ruokaa. - Suomessa makeaa vettä on paljon, mutta monin paikoin makeaa vettä on vähän. Pohjavedet laskevat, joet ja järvet kuivuvat Vesien pilaantuminen teollisuuden ja maanviljelyn saasteiden ja lannoitteiden vuoksi Pula puhtaasta juomavedestä, ruokakriisi

-Monin paikoin globaalissa Etelässä pohjavedet laskevat, ja joet ja järvet kuivuvat liian kastelun vuoksi. Tämä kuva on Uruguaista, kuvassa on puuplantaasien vuoksi kuivunut joenuoma. Urugualaisia maanviljelijöitä huolestuttaa Arroyo Guaviyú -joen kuivuminen. Yläjuoksulle istutetut puuplantaasit vaativat paljon vettä. 2009 Colonia Baltasar Brum/Noora Ojala

Miehet kalastavat Intian Raigunin saastuneessa vedessä. Ongelmana on lisäksi saastuminen teollisuuden ja maanviljelyksen vuoksi. Kuvassa miehet kalastavat Intiassa saastuneen Raigun-joen vedessä. Miehet kalastavat Intian Raigunin saastuneessa vedessä. Kuva: SPMukherji, Intia Friends of the Earth International

-Myös kokonaisia järviä uhkaa kokoon kuivuminen. -Aral järven pinta on laskenut noin 74% ja tilavuus 85%. -Aral järven jäljellä oleva vesi on kemikaalien saastuttamaa ja suolaista. -Syynä on keinokastelu ja teollisuus. (esim. Puuvillantuotanto) -Araljärven ja sen jokisuistojen ekosysteemit ovat lähes tuhoutuneet. -Maa Araljärven ympäristössä on hyvin saastunutta ja ihmiset jotka asuvat järven alueella kärsivät makean veden pulasta ja monista terveysongelmista. -Maan suolapitoisuus tuhoaa alueen sadot. -YK on arvoinut, että Aral-järvi katoaa 2020 mennessä, jos mitään ei tehdä sen hyväksi. -Tilanne on hyvin saman kaltainen myös Chad-järvessä, joka sijaitsee Afrikassa, Tshadissa. Araljärvi on kuivunut ja saastunut keinokastelun ja teollisuuden vuoksi. Kuva: /http://www.aralsea.org/