Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy"— Esityksen transkriptio:

1 Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
Onnea ostamatta? Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

2 Ranskalainen arvoitus: Vesihyasintti
Huomaat lammessa vesihyasintin Sen määrä kaksinkertaistuu joka päivä 30. päivänä lampi on täynnä - muu elämä kuolee lammesta Laiskottaa - odotat torjunnan kanssa kunnes lampi on puolillaan Paljonko on aikaa torjuntaan?

3 Lampi täynnä 30. päivänä Puolillaan 29. päivänä
... 0,2 % täynnä 21. päivänä

4 Torjunnassa tulee kiire
Kasvua korkoa korolle (esim. +3 %, ei +3 kpl) Kaksinkertaistumisaika = 72 / %-kasvu Ongelmia ei pitkään tunnu olevan Kun kehitys kiihtyy, toimilla on kova kiire

5 Kasvua maapallolla 1960-2000 Väestö 2-kertaiseksi
Talous yli 6-kertaiseksi Ruoantuotanto 2,5-kertaiseksi Makean veden käyttö 2-kertaiseksi Puun hakkuut selluksi ja paperiksi 3-kertaisiksi Padottujen vesien määrä 4-kertaiseksi Samaan aikaan maapallo ei ole kasvanut lainkaan.

6 Jääkairauksin todettu hiilidioksidipitoisuuden ja
lämpötilan vaihtelu Etelämantereella. Oikeassa reunassa maapallon keskilämpötila ja hiilidioksidipitoisuus 1900-luvulla ja skenaarioita vuoteen 2100 asti. Skenaarioissa ei ole oletettu kansainvälisiä ilmastosopimuksia.

7 Ennennäkemättömiä muutoksia
1960 jälkeen esim. Biologisesti saatavilla oleva typpi maaekosysteemeissä kaksinkertaistunut + 65 % vuoteen 2050? Puolet koskaan käytetyistä synteettisistä typpilannoitteista on käytetty 1985 jälkeen Synthetic N was first manufactured in 1913. Since 1750, the atmospheric concentration of carbon dioxide has increased by about 32% (from about 280 to 376 parts per million in 2003), primarily due to the combustion of fossil fuels and land use changes.

8 Yhtäkkisiä muutoksia Esimerkiksi Pohjois-Atlantin turska Taudit
Sukupuutot Paikallinen pienimittainen kalastus --> pohjatroolarit --> kiintiöt --> kielto 1992

9 MEA: Ylläpitopalvelut
Tila Ruoka kasvinviljely karjankasvatus pyyntikalastus kalan- ym viljely riista yms Kuitu tukkipuu +/– puuvilla, silkki polttopuu Geneettiset varannot Biokemikaalit, lääkkeet Makea vesi

10 Sääntely- ja kulttuuripalvelut
Tila Sääntelypalvelut Ilman laadun sääntely Ilmastonsääntely - globaali Ilmastonsääntely - alueellinen ja paikallinen Veden kierron sääntely +/– Eroosion sääntely Veden puhdistus Tautien sääntely Tuholaisten sääntely Kasvien pölytys Luonnonkatastrofien sääntely Kulttuuriset palvelut Henkiset ja hengelliset arvot Esteettiset arvot Virkistys ja ekoturismi

11

12 Kasvun rajat - 30 vuotta myöhemmin

13 Maailma 3 -tietokonemalli; Nykymeno-skenaario
Resursseja ongelmien hoitamiseen, ei investointeihin Maailman teollisuustuotanto romahtaa vuoden 2020 tienoilla --> ruoantuotanto, terveyspalvelut Keskimääräinen elinajanodote ja inhimillinen hyvinvointi alenevat vuoteen 2100 mennessä noin vuoden 1900 tasolle.

14 Maailma 3 -tietokonemalli; kestävä skenaario
Väestön ja teollisuustuotannon harkittu rajoittaminen Perheissä keskimäärin 2 lasta Teollinen tuotanto 10 % korkeampi kuin keskimäärin v. 2000; jaettu tasan Suuri muutos rikkaiden kulutustavoissa Ekotehokkuusohjelma 4 %/vuosi; päästöjen ja eroosion torjunta Siirtymä aloitetaan pian Hyvinvoiva ihmiskunta ”ikuisesti”

15 Miten siis elää maailmassa
jolla on rajat jossa enemmän kulutusta merkitsee vähemmän luontoa jossa enemmän minulle merkitsee, että muille jää vähemmän

16 Suomalaisten onnellisuus ja BKT 1973 - 2003
35 30 25 20 15 10 5

17 Ostovoima ja onnellisuus Iso-Britanniassa

18 Happy Planet Index Maiden kyky tuottaa hyvinvointia
pienellä ekologisella jalanjäljellä Tyytyv. Elinikä Jalanjälki HPI

19 avainsanat Kestävän kehityksen - saksalainen ”viisaiden raati”
hitaammin, lähemmäs, vähemmän, paremmin, kauniimmin


Lataa ppt "Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google