1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus. 2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Jakson 3 lähestyessä. Tarkista valinnat Wilmasta • Ryhmiä ei vaihdeta kesken jakson. • Pidä huoli, että valitset riittävästi kursseja. • Jos haluat osallistua.
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
HUKI – LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄ Tervetuloa uudet toimijat: lajipäällikön tehtävät, valmentajan tehtävät, Skills-terminologiaa Immo Pylvänen.
Barents-Parents Lapin yliopiston harjoittelukoulu.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Kesän kisat •Kaikkiin kilpailuihin ilmoittaudutaan omatoimisesti kautta (pois lukien viestit ja seuraottelut)
HTK-opiskelijoiden aloitustapaaminen Hämeenlinna HTM Riina Keskinen.
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Tikkurilan Palloseura
Eksperttinä kansainvälisissä kilpailuissa Laivaseminaari Tapio Kattainen.
W w w. h a m k. f i / s k i l l s. Skills Trainers’ Academy tuottaa koulutusta kilpailuasiantuntijoille Leikkimielinen kisa yhdeksäsluokkalaisille Kansainvälinen.
PELIPAJA 2011 IT’S ALL GAME!. PELIPAJA 2011 Pelipajat aikaisempina vuosina •Icestation C (Unreal 3.0/Win) •Tiny firefighters (XNA 3.1/Win) •Kalajoki Times.
Kilpailuihin valmentautuminen EuroSkills tekninen delegaatti Tapio Kattainen, Skills Finland ry.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Työseminaari: erittäin vähän liikkuvat, liikunnasta syrjäytymisvaarassa olevat Hotelli Holiday Inn, Messukeskus
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
GrIFK tyttöjalkapallon kehittämisprojekti GrIFK jalkapallo Seurassa Pelaajia 510, 16 ikäluokkaa ja 74 valmentajaa, joista tyttöjä/naisia 11 Tyttöjä.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa” WSC kohti Calgarya huippuvalmennusjärjestelmä ja aikataulu Pekka Matikainen, projektipäällikkö Skills Finland ry.
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
HUKI-rahoitus ja sen käyttö, ohjeistus ja lomakkeet Lajipäällikkö-valmentajapäivä Helsinki Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland.
Perusopetuksen ryhmäkoko
EuroSkills 2010 Lissabon Portugal 4 – Esimerkkipohja.
Kauneuden käytänteet HL-N. n Sama ryhmänohjaaja ensimmäisestä vuodesta kolmanteen vuoteen n Moduloitu opetus, jolloin yksi opettaja opettaa.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Kollegavalmennuksen sovellus toisen asteen koulutuksessa Elina Lehto Tampereen Ammattiopisto.
”Tulevaisuus on ammattiosaajissa” WSC kohti Calgarya huippuvalmennusjärjestelmä ja aikataulu Pekka Matikainen, projektipäällikkö Skills Finland ry.
Lajipäällikköpäivät Skills –oppisopimus ja huippuvalmennus painotekniikkalajissa.
HUIPPU – NUORTEN TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVIEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN LEVITTÄMINEN Kv-tapaamisen tulokset Groningen, Hollanti 11. –
Taitajat Oulussa Tavoitteet ja keinot.
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
FUAS Kielet ja viestintä
HUKI –HANKKEEN LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄT Skills -valmentajan tehtävänkuva Skills -valmentaja voi hakemuksensa mukaisesti toimia WorldSkills-,
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Hyvät käytännöt koulutuskuntayhtymän arjessa Skills-seminaari Eeva-Maija Mäntynen.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 © Sailing Team Oulu STO_2009 Sailing Team Oulu Sailing Team Oulu Kauden 2009 avajaiset Johteenpooki.
HUKI –HANKKEEN LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄT Skills -lajipäällikön tehtävänkuva Kilpailulajin lajipäällikkö Toimii oman ammattialansa.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
HUKI – LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄ Tervetuloa uudet toimijat: lajipäällikön tehtävät, valmentajan tehtävät, Skills-terminologiaa Immo Pylvänen.
Seuran toiminta Perustamiskokous pidettiin
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
Oppisopimus/ammattitutkinto huippuvalmennuksen tukena
Pääyhteistyökumppanit Järjestämässä Suomen suurin opiskelijatapahtuma Jyväskylässä 400 nuorta ammattiin opiskelevaa kilpailee Suomen mestaruudesta 42.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
EuroSkills ja WSC-tilanne Olavi Lähteinen Turun ammatti-instituutti, suunnittelupäällikkö WSC elektroniikan pääekspertti EuroSkills elektroniikan.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
Turun ammatti-instituutin kilpailutoiminta
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
KOKKI Raahen Ammattiopisto, kokki.
Taitaja2019-kilpailussa menestyneet koulutuksen järjestäjät
Esityksen transkriptio:

1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus

2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja teoreettinen perusosaaminen. Vaikka itse tehtävät ovat sitten kädentaitoja ja ongelmaratkaisua, täytyy teoreettisen osaamisen olla vahvaa. Tämän perusta luomiseen ammattioppilaitoksen päättötason jälkeen tarvitaan yleensä 1-2 vuotta lisäopiskelua. Edellä esitetty ryhmäopetus ohjaa kilpailijaa tämä teoriaopiskelun tiellä, mutta ilman suurta henkilökohtaista panosta, kilpailija ei koskaan saavuta riittävää osaamistasoa. Elektroniikan valmennus koostuu koko ryhmälle järjestettävistä yhteisistä tapaamisista, jotka pyritään sijoittamaan perusvalmennus – ja huippuvalmennuskaudelle. Aloitusryhmään on pyritty saamaan kahden aikaisemman vuoden Taitaja-finalisteja. Näin ryhmässä on usein alussa noin kymmenkunta nuorta. Nämä yhteiset tilaisuudet on teemoitettu lajikuvausten määrittämien kilpailun painopistealueiden mukaan. Tämän analyysin voi tehdä käyttäen apuna kaavaketta ”ammattitaidon kehittämisjärjestys”, katso liite 2. Elektroniikkalajissa tarvitaan laaja teoreettinen tietämys ja näiden yhteisten tapaamisten tavoitteena on huippuasiantuntijan johdolla antaa nuorelle valmiuksia kehittä itseään ko. painopistealueilla. Näiden tapaamisten alussa on käytetty myös testejä osaamistason kartoittamiseen

3 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Olemme käyttäneet näiden koulutusten yhteydessä jonkin verran etäopetusta ja melkein joka harjoituskaudella on rakennettu lajille Moodle- pohja, jonne kerätty aineistoja. Tämän toiminnan kautta on nuorille voitu antaa harjoitustehtäviä ja omia projekteja, mutta niiden valvonta on välillä kaatunut resurssien puuttumiseen. Opettajina on toiminut mukana olevien nuorten valmentajia, joilla paras osaaminen ko. osa- alueilta. Opettajataustaisille henkilöille ei ole maksettu ko. opetuksesta suoranaista palkkaa, mutta muut toiminnan kulut on pyritty korvaamaan. Tietyille erityisalueille on jouduttu välillä palkkaa asiantuntijoita, mutta tämä toiminta ei nykyisen rahoitusmallin aikana ole mahdollista. Onneksi vanhat kilpailijat ovat tulleet mukaan valmennustoimintaa ja heidän erityisosaamistaan on voitu käyttää ryhmävalmennuksessa. En ole käyttänyt elektroniikkalajissa laisinkaan ryhmän karsintaa tämän ryhmäopetuksen aikana. Yleensä on tapahtunut luonnollista poistumaan, jolloin ryhmä on automaattisesti pienentynyt ensimmäisen vuoden aikana. Näitä tapaamisia on järjestetty valmennettavien oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Tämä on aiheuttanut välillä paljon matka- ja majoituskustannuksia.

4 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Leirit ja harjoituskilpailut Olemme pyrkineet järjestämään kerran vuodessa, yleensä kesällä, leirin, jossa suoritettu laajempi harjoituskilpailu ja myös vietetty yhteistä vapaa-aikaa. Järjestimme ensimmäisen leirin Calgaryn kaudella kesällä 2008 Vaasan lähellä Maalahdessa, Vasa Yrkesinstitutin vapaa-ajan alueella.

5 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Elektroniikan valmennustapahtuma Kajane, Maalahti (Vaasan etäpuolella 40 km) Aika: Valmennettavat: Antti Rantaeskola, Tomi Leinonen, Pavel Gavrilov, Eero Sarell, Ville Viitala Iivo Parviainen, Marcus Grönlund, Niko Tersa Toinen leiri pidettiin kesäkuussa 2009 Laukaalla Tapahtuman tavoitteena on harjoittaa Tomi Leinosta Calgaryn kisaa varten ja välittä muulle ryhmälle WSC- tyyppisen kilpailun vaatimuksia. Prosessorityyppinä on PIC ja meillä on siihen valmis kitti. Käytämme kohdelaitteena myös Nokian robottia, jonka muunnamme PIC- ohjaukselle. Sijoitetaan mukaan myös vianhakutehtäviä robottiympäristöön. Tapahtuman yhteyteen sijoitetaan vapaamuotoista yhdessäoloa ja leikkimielistä kilpailuja sen mukaan mitä mukana olevat valmentajat keksivät. Tehtävä valmistelussa mukana allekirjoittanut, Toni Harju ja Jari Koskinen.

6 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Harjoituskilpailut Calgaryn kaudella pidettiin elektroniikassa seuraavat harjoituskilpailut Espoon Taitajien yhteydessä ( 2 kpl hollantilaisia ja 2 kpl suomalaisia) Kajanteen kesäleiri, koko ryhmä EuroSkills tapahtuma, 2 Suomalaista tiimiä, 3 päivän kilpailu Joulukuu 2008 piti olla lopullinen Calgary karsinta, mutta muut luovuttivat, Tomi Leinonen valittiin Vaasan Taitaja-kisa, Tomi Leinonen suoritti harjoituskilpailun Maltalaisen kanssa Laukaa kesäleiri, harjoituskilpailu suuntana Calgary

7 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Henkilökohtainen valmennus Elektroniikassa on henkilökohtainen valmennus jäänyt pääosin valitun nuoren lähivalmentajalle. Galgaryn kisan kilpailijan Tomi Leinosen lähivalmentaja oli Keijo Salonen. Tomi oli vuoden 2008 ja kevään 2009 aikana opiskelujen ohella Jyväskylän ammattiopiston palveluksessa ja teki opetustyötä. Näin hän pystyi yhdistämään ko. tehtävään myös valmennusta ja hänellä oli käytössä tarvittavaa laitteisto että oppilaitoksen antamaan rahallista tukea harjoitusprojektien tekemiseen. Kesän 2009 aikana Tomi siirtyi toisen työnantajan palvelukseen ja uskoisin, että se hieman haittasi loppuvalmennusta.

8 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus

9 Lisbon 2010 (ES) ja Lontoo 2011 ( osa oli mukana kesäkuun 2009 Calgaryn viimeistelyleirillä) Ville ViitalaKouvolan AOL, Urheilijantie 3, Anjalankoski Iivo Parviainen, Järvenpää Marcus Grönlund, Vaasa Holsti Jussi, OSAO Greus Sampsa, OSAO Rannikko Urja, KEUDA Kutsutaan Oulu 2010 jälkeen Saarimäki Ansse, IISAKKI, kilpailee Taitaja 2010 Vilamaa Sami, KSAO, Ei tule Romo Jasu, JAO, Kilpailee Taitaja 2010 Maanpää Olli, TAI, Ei tule Paltta Sami, SSKKY, Kilpailee Taitaja 2010

10 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Yhteenveto Valmennuskausi toi lajille sentään Euroopan-mestaruuden, vaikka Calgaryssä aivan saavutettu tavoitteita. Kauteen kuului paljon myös lajikehitystyötä, koska loimme täysin uuden tiimikilpailun EuroSkills kisaan ( katso liite 3). Saimme kaikille osallistujille (valmentajat ja nuoret) paljon kansainvälistä kokemusta, koska koko jakson aikana meitä oli kansainvälisissä kilpailuissa iso joukko. Tämä tuo varmaan jatkossa tuloksia!