Y h t e i s t y ö kokonaisarkkitehtuurityön moottorina

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Kokemuksia tieto- ja opintohallinnon kehittämisen suunnittelusta tukipaketin avulla.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Tietohallintomalli käytännössä – ICT-johtamisesta kilpailuetua
Kokonaisarkkitehtuuri osana laatutyötä KA-pilotti ohjausryhmä
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Korkeakoulut ja julkisen hallinnon arkkitehtuurin hierarkia Ilmari Hyvönen
Korkeakoulujen arkkitehtuurikehys - Kartturi Kartturi yleiskuva
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
ENCORE Enhancing Organisational Project Cycle Management Competence and Regional Co- operation in International Projects.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
FUAS Virtuaalikampus Tilannekatsaus Työryhmän jäsenet  Eva Forssén Laurea  Kari Kataja HAMK  Antti Kauppi FUAS-liittouma  Pirjo Kuisma.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Korkeakoulujen IAM-verkosto Jari Järvinen, HAMK 1/10/20151.
UKJ ja ulkoiset järjestelmät AAPA ja FUCIO –yhteistyöpalaveri Ari Ahlqvist.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Tiptop – product visio Mats Lindstedt, Lauri Stigell, Petri Heinonen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
FUAS-Opiskelijahallintojärjestelmä Virtuaalikampuksen työryhmä
Viitearkkitehtuurityön tilanne
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
KOKOA 1: ylitarkastaja Ilmari Hyvönen, OKM, puheenjohtaja
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteiset arkkitehtuurit
Opiskelun ja opetuksen tukipalvelut Elämää Raketin jälkeen? Raketti päätösseminaari Kati Kettunen Palvelujohtaja, Helsingin yliopisto.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Siis mitä olemmekaan tekemässä?
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
Yhteistyö kokonaisarkkitehtuurityön teknologiatasolla RAKETTI-päätösseminaari Tommi Kangasaho, Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymä.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Yhteinen tiedon hallinta (YTI) –hanke
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Tavoitteet ja mittarit 2015
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
Jussi Koskivaara Kehittämispäällikkö HY tietohallinto
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Opiskelijarekisterin ja Oodi-konsortion tulevaisuudennäkymiä
Esityksen transkriptio:

Y h t e i s t y ö kokonaisarkkitehtuurityön moottorina Raketti päätösseminaari Ari Kuusio 28.3.2014

Ari Kuusio ari.kuusio@hamk.fi Työhistoria 2007 –> HAMK, CIO 1999 – 2007 TeliaSonera, Information Management System Manager, Senior Technology Specialist, IT Specialist 1989 – 1999 Verohallinto mm. DBA ja koulutus tehtävät Koulutus 2012 Kauppatieteiden tohtori (Tietojärjestelmätiede)

HAMK Korkeakoulutusta vuodesta 1840 Hämeen ammattikorkeakoulu n. 7000 opiskelijaa ja 700 työntekijää Budjetti n. 67 miljoonaa euroa T&K rahoitus n. 5 miljoonaa euroa HAMKin uusi strategia on keskeisin kokonaisarkkitehtuuri- työtämme ohjaava tekijä! Olemme osa FUAS liittoumaa HAMK LAMK LAUREA

Hieman pohjustusta: Mihin tarvitaan kokonaisarkkitehtuurityötä ? Järjestelmäkokonaisuuden monimutkaisuus Esim. pelkästään HAMKissa järjestelmien välillä siirtyy vuorokaudessa noin 10 miljoonaa tietoalkiota Tarvitaan myös korkeakoulujen välisiä järjestelmiä (esim. FUASin kesäopintojärjestelmä) Kansallisella tasolla hyödynnetään mm. XDW-tietomallia, Virta tiedonsiirtoja ja KOHVIa (kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri) Suuri yhteentoimivuuden tarve Kokonaisarkkitehtuuri (KA) -malli tehostaa järjestelmätyötä ”Oikaisut” järjestelmäkehityksen alkumetreillä kostautuvat varsin pian ja pidentävät työn valmistumista Kokonaisarkkitehtuurityö liittää tietojärjestelmäkehityksen osaksi laadunvarmistusta Hyödynnetään laatutyön hyviä käytäntöjä esim. päästrategian hyödyntämisessä Kokonaisuuden optimointi, ei vain tekniset seikat tai yksi järjestelmä KA auttaa mm. priorisoinnissa ja kehitystyön ohjauksessa: minne voimavarat kohdistetaan Auttaa konkreettisesti kehittämistyön johtamisessa Nyky- ja tavoitetilan kuvaukset Järjestelmäkartoista nähdään mm. järjestelmät rajapintoineen, asiakastyytyväisyys, elinkaaren vaihe ja omistajuus Kehittämissalkku auttaa kehittämisideoiden priorisoinnissa ja meneillään olevien töiden seurannassa KA tehostaa projekti- ja ohjausryhmien työtä!

FUAS-Winha seurantaraportti Esimerkki miten KA-malli tukee projektin ohjausta Pohjana Karjalaisen Mikan (Silver Planet) liikennevalomalli. Projektin nimi FUAS-Winha Laatimispvm 22.12.2011 Laatija Ari K, Kari K, Terhikki M Eteneminen ja aikataulu Tulokset ja tuotokset Resurssit ja kustannukset Kokonaistilanne Seuraavan jakson tehtävät Tarvittavat päätökset Toimittajat tekevät rajapintoja Tekniikka-työryhmä valmistelee tietoliikenneyhteyksiä Aikataulu on tiukka, mutta tavoitteessa ollaan. Prosessien määrittely valmis (arviointeja lukuunottamatta) Fuas- opiskelijaliikkuvuuden viitearkkitehtuuri valmis Testaussuunnitelma valmis Palvelin valmis TIPTOP-allekirjoitukset lähteneet Teknisten ratkaisujen toteutus käynnissä. Ei olla aivan min. arvoissa, mutta ollaan min-max –välillä. Ero johtuu kokonais- arkkitehtuurityössä tarkentuneista määrittelyistä ja lisäpanostuksesta testaukseen Budjettitarkennukset: xxx Työ sujuu hyvin, mutta budjetissa em. lisäykset. Testauskoulutukset pidetty ja testaussuunnitelma valmis Valmisteltu projektiin liittyviä käytäntöjä Tietoliikenneyhteyksien & palomuurien konfigurointi. Integraatiokeskittimen sääntöjen tekeminen Prosessityöryhmä jatkaa työtään arviointien osalta TIPTOP-osallistuminen Onko budjettitilanne ok? Poikkeamat suunnitellusta xxx Lisänä alkuperäiseen suostumusten hallintaan liittyvä toimittajien työ. Sisältöjä hieman muokattu © 2006 Silver Planet Oy

KA ja siihen liittyvä yhteistyö Joitain käytännön esimerkkejä viimeisen 5 vuoden ajalta HY:n Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurikäsikirja 2009 Kartturi pilotti 2009-2011 11 korkeakoulua (9 amk + 2 yo) kehittivät pilottiprojektien tukemana käytännönläheisen ja pelkistetyn KA-työskentelymallin, joka on nyt levinnyt laajemminkin julkishallintoon Kokoa koordinaatioryhmä 2010 - 2014 Pj Ilmari Hyvönen OKM, jäsenet yo:ista, amkeista, CSC:stä ja opetushallituksesta KA-SIG (mukana yo:t ja amk:it) käynnistyi 2010 Viimeaikoina edistetty mm. KA-taitojen lisäämistä järjestämällä koulutuksia Tietohallintolaki 2011 Mm. tietojärjestelmien yhteentoimivuus ja yhtenäinen kokonaisarkkitehtuuri Kartturi kirjan uusi painos 2013 https://confluence.csc.fi/display/RAKETTI/Kartturi kirjan loppuun lisättiin luku Kartturimallin käyttöönotosta ml. case-esimerkit Kate2 (Kokonaisarkkitehtuurin teknologiakerros) käynnistyi 2013 KA:n ja laadun yhteisseminaari 2013 Kuopiossa Tapani Kella (JYU) korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuuriperiaatteet ja KA-tilanne 2013 JHS 179 (VM) & Kartturi yhteistyö 2014

CASE HAMK:in KA yhteistyön tasoja HAMK-taso FUAS-taso Kansallinen taso Liiketoimintakerros Strategia uusittu ja sen käyttöönotto aloitettu. KA ryhmä perustettu, KA-periaatteet hyväksytty. Työn alla mm. opintohallinnon kehitys. Aapa strategia ja sen toteuttamisen aloittaminen Tietokerros Raportoinnin kehittäminen Tietokerros käytännön hankkeiden kautta, mm. käsitteiden määrittelyä Virta, XDW-tietomalli, IT-Benchmarking (BENCHEIT) josta saadaan mm. kulutietoja, KOKOA, KA-SIG Tieto- järjestelmä- kerros - Nykytilan kuvaukset - Kehittämissalkun rakentaminen aloitettu - useita tj-hankkeita - Tietohallinnon toimintasuunnitelma valmis ja toteutuu Nykytilan kuvaus meneillään, Kehittämissalkun rakentaminen aloitettu TIPTOP, Benchmarkingin järjestelmätiedot Teknologia- kerros Teknologian uusiminen, mm. videoiden jako, langaton verkko Joissain peruslinjauksissa voisi selvittää FUAS-tason linjausten mahdollisuutta KATE2 (”KA:n valtakunnallinen teknologiakerros”) Tietoturvan kehittäminen yhteistyössä korkeakoulusektorin kanssa

Vinkkejä miten KA-työtä voisi edistää Markkinoi KA-mallia hyötyjen kautta Skaalaa ja sovella mallia organisaatiosi koon ja resurssien mukaan Ota käyttöön ”KA-työkaluja”, kuten taulukoita ja raporttipohjia Hyödynnä organisaatiossasi jo olevia ryhmiä Esim. projektityön tai laadun kehittäminen Käytä KA-periaatteita esim. priorisoinnissa (hyödynnä esim. Tapani Kellan kansallinen työ) Vältä ”KA-slangia” Liitä KA osaksi korkeakoulun johtamista - KA on osa arkista kehittämistyötä! Liiketoimintataso liittyy johtoryhmätyöhön, prosesseihin ja strategiaan Tietotuotanto ja raportointi johtamisen tukena Tietojärjestelmien kehittäminen kokonaisvaltaisesti Kansallinen yhteistyö teknologiaratkaisujen kehittämisessä

Keskeisiä KA-kysymyksiä ja vastausehdotuksia - moni vastaus liittyy yhteistyöhön ! Asia Miten voisi ratkaista KA on toimintojen kehittämistä, missä osana voi olla tietojärjestelmä. Laaja osallistuminen kehittämiseen organisaatioiden eri rooleilta koko toiminnon elinkaaren ajan. Priorisointi: kaikkea ei voi kehittää yhtä aikaa. Kehityskohteiden valinta/karsinta yhdessä. ”Vähemmän mutta paremmin”. Projektiportfolion hallinta. KA:n salkkumalli. Yhteistyö ja aiemmin tehdyn työn hyödyntäminen. Esim. HAMK / FUAS / Kansallinen taso. Mitä voisi tehdä yhteisesti tai mitä valmista voisi hyödyntää. Tietohallinnan velvoitteiden täyttäminen. Uuden toimintatavan käyttö, kuvaukset, liittymät, yhteis-hankkeisiin osallistuminen ja tulosten jako & hyödyntäminen Tiukentuva talous Kansallinen yhteistyö, osaoptimoinnista eroon, ei oikaista, kehityskohteiden priorisointi, roolit, omistajuus, riippuvuudet ym. Kokonaisarkkitehtuurityön liittäminen olemassa oleviin rakenteisiin. Kokonaisarkkitehtuuri osaksi laadunvarmistustyötä. Hallintamalli, PDCA, rakenteen pitäminen kevyenä. Teemmekö asioita oikein? Otetaan käyttöön yleiset hyväksi tunnustetut mallit (mm. Kartturi). Noudatammeko hyvää hallintotapaa, entäpä tietoturva? Kokonaisarkkitehtuurityön pohjatyön tärkeys. Kansalliset ja kansainväliset yhteistyöryhmät Teemmekö turhia asioita? Priorisointi. Hyödynnetään omia ja yhteisiä muiden kuvauksia.

Miksi yhteistyötä kannattaa tehdä Tietohallintolain yksi keskeinen idea on lisätä järjestelmien yhteentoimivuutta Yhteistyö on yhteentoimivuuden tukipilari Paremmat tulokset ja resurssien säästö Kaikki viisaus ei aina löydy vain omasta korkeakoulusta  Ei tehdä päällekkäistä työtä Hyödynnetään olemassa olevia hyviä malleja ja käytäntöjä (esim. Kartturi) sekä muita tuloksia KA-Sig mahdollistaa kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihdon korkeakoulujen välillä Laatutyössä pitkät perinteet KA-koulutuksen kohdentaminen korkeakoulujen tarpeisiin (KA-SIG) parantaa tuloksia Toimintamallien, kuten Kartturin, kehittäminen yhteistyössä Esim. voisiko hallintamallia ja kypsyysmallia jatkojalostaa? Taloudelliset säästöt ja uudet toimintamahdollisuudet. Esim. meillä ei ollut resursseja omaan kokonaisarkkitehtiin, joten palkkasimme sellaisen FUASiin

Tulevaisuuden näkymiä Toimintaympäristö muuttuu ja haasteet kasvavat Kasvavat odotukset Digitalisaatio tuo tietotekniikan kaikkialle Diginatiivit opiskelijat Uudet tavat opettaa ja oppia Tarve uudistua, niin tietohallinnoissa kuin laajemminkin Talouden paineet Esim. amkien rahoitus pienenee noin 20% Enenevässä määrin tarvitaan korkeakoulurajoja ylittäviä järjestelmiä ja yhteyksiä eri sidosryhmiin Prosessien ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden tarve Yhteistyötä voisi laajentaa myös yli korkeakoulusektorin (muu julkishallinto, yksityisellä sektorilla on jo pitkään hyödynnetty kokonaisarkkitehtuurimalleja) Tietoturvan ja tietosuojan merkityksen kasvu

Miten haasteisiin vastataan Reuna- ehdot mm. Yhteentoimivuuden ja tietoturvan kehittäminen myös kansallinen (ja osin kansainvälinen) taso Toiminta Strategiat ja niiden toteuttaminen korkeakoulut, Aapa ja Fucio Tiedot Tietojen hallinnan kehittäminen oikea tieto, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, tietosuoja huomioon ottaen yhdenmukaiset määritykset (mm. tietosisällön oikeellisuus) tiedonsiirron ja raportoinnin kehittäminen Tieto-järjestelmät Yhteiset / yhdessä kehitettävät / yhteentoimivat järjestelmät toivottavasti myös prosesseja yhtenäistetään kansallisesti Teknologia Yhteiset teknologiaratkaisut Strategioiden toteuttamista Kate2

Yhteistyö tehostaa kokonaisarkkitehtuurityötä ! KA-SIG KA ( AMK U YO) > OK Yhteistyö tehostaa kokonaisarkkitehtuurityötä !

3.4.2017 Kiitokset! © Ari Kuusio