TULEVAISUUDEN VERSTAS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 3. kokoontuminen klo – Siilinjärvi Kyläsuunnitelman hyödyntäminen Ohjelma Klo
Viinijärven, Kaatamon ja Komperon kyläillassa 10. 4
Kyläkyselyt Tietoa ja ideoita toimijoilta ja kyläläisiltä Joensuun seudun Leader -yhdistys Päivi Keronen Kyläisännöitsijä-hanke
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
YHDESSÄ TULEVAAN Asukkaat, kylät, yhdistykset ja kunnat Hämeessä – Hämeen Kylät ry: Kanta-Häme Päijät-Hämeen kylät ry: Päijät-Häme.
Opitaan ja työskennellään yhdessä
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
Varparannan, Venejoen ja Puson kylien yhteinen ilta 27. 3
- millainen on hyvä kyläsuunnitelma? - onko tarpeen määritellä hyvän suunnittelun laatukriteereitä? - mitkä ovat keskeiset elementit kyläsuunnittelusta?
Tulevaisuus verstaat Yhteisökehittämisen työkalu
KALASTUSMATKAILUN KEHITTÄMINEN POHJANMAALLA KVARKEN FISHING.
10 vinkkiä voimaantumiseen
Ohvana-Pärnä ja Niva PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN Urheiluvälineitä kyläläisten käyttöön Roskapisteet takaisin, Ohvana - Pärnä Polkukartta luontoon.
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
KOULUT SÄILYTETTÄVÄ -turvalliset koulumatkat ELINVOIMAISET KYLÄT (vanha fraasi) TURVALLINEN ELÄMÄ LIIKENTEELLINEN SIJAINTI KANSAINVÄLINEN RAJANYLITYS-
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Vuolenkoski ja OmaVerkko
Ohjelma Klo 8.30 – 9.00 Tervetulokahvitarjoilu
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Kyläsuunnittelumalli
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
tee-se-itse: KYLÄSUUNNITELMA
Roukalahti-Tutju-Saariston illassa oli paikalla n. 30 asukasta
VIURUNIEMI Ulkoilupäivän yhteydessä Paikalla Paavo-kierroksen tilaisuudessa oli yli 20 ihmistä. Kaupungin edustajana oli Jukka Orenius. Leader Joensuusta.
Liperinsalo Uudella kylätalolla oli hyvä kokoontua. Mm
Kylien Salo Vaskio Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Roukalahti Sosiaalisen median koulutusta Kyläkahvila klo kahvit ja osallistujien lyhyt esittely klo Kunnan tervehdys,
Maaseuturahasto Satakunnassa
JÄRJESTÖT JA KUNTA – KUMPPANUUDEN UUDET ASKELEET Kaupunginsihteeri Jari Horttanainen.
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Akkala-Jouhkola-Riikola-Timola MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Kyläkahvio Toiveissa: ”eteläisten kylien Päivät” olis kiva! -iltamat -eteläisten.
Kompero, Kaatamo, Risti, Kaarnalampi, Ahonkylä MITÄ OPPIA, TUKEA,TAITOJA ? Järjestöille/ Ihmisille Kädentaitojen jakaminen muille yhteisillä Kursseilla,
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Aivomyrsky ja unelmien leikkipuisto
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
Tulevaisuus verstaat Yhteisökehittämisen työkalu Tulevaisuuden tekoväline Itävallasta 1950-luvulta lähtien Osallistava suunnittelu Käytössä kyläsuunnitelmia.
Kylien Salo Teijon yhdistysten kokous Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki.
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Yhteisöllisyys kulttuuri | paikallinen elinvoima | perinne | tarinat | tekeminen - Kylätalo on pitkällä, kun valmistuu, täytyy varata aikaa myös lepoon.
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Yhteisöllisyys kulttuuri | paikallinen elinvoima | perinne | tarinat | tekeminen - kunnan ja järjestöjen välille mainittavaa kehittämistä ->ei puhuta koulun.
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Joensuun seudun maaseutupalvelut
Tiekartta hyviin lähiöihin
Yrittäjyys antaa virtaa
Esityksen transkriptio:

TULEVAISUUDEN VERSTAS Vaara-Karjalan kyläsuunnitelmat TULEVAISUUDEN VERSTAS Kyläsuunnitelmalla linjataan suuret raamit, se on kylän tahdonilmaus, unelma siitä, mitä kyläläiset pitävät tärkeänä   puolustaudutaan, sen avulla pidetään niiden arvojen ja asioiden puolta, mitä pidetään tärkeänä ja joihin uskotaan kootaan kyläläiset pohtimaan ja suunnittelemaan mitä yhteistä kylällä pitää tehdä, sillä luodaan yhteistyötä tavoitellaan uusia resursseja ja mahdollisuuksia kylän kehittämiseen suunnataan tulevaisuuteen ja uusiin haasteisiin, valmistaudutaan uuteen rahoituskauteen sillä vastataan eri rahoitusohjelmien vaatimuksiin rytmitetään, aikataulutetaan ja asetetaan tärkeysjärjestykseen ne tehtävät, jotka yhdessä sovitaan hoidettavaksi määritellään ja nimetään suunnitelman toteuttajat se on hyvä perusta erilaisille hankerahoituksille Kylä ilman kyläsuunnitelmaa on kuin laiva ilman purjeita ideoiden aallokossa ja hanketuulien puhureissa MIKSI KYLÄSUUNNITELMA?

Tulevaisuuden Verstaan eteneminen   Kyläilta Kyläilta Kyläilta Kyläillat kartoitetaan… etsitään… tuotetaan… työstetään… Ideoista todellisuuteen Kehittämisohjelmat JALAT MAAN PINNALLE Kylän osaamiset ja taidot ANALYYSI - ILTA Kehittämisen esteet ja ongelmat SYNKISTELY - ILTA Kylän unelmat ja ideat IRROTTELU -ILTA Tiedottaminen ja innostaminen Tiedottaminen ja innostaminen Tiedottaminen ja innostaminen. Kyläiltojen tietojen täydentäminen Oman kylän kyläsuunnitelma

KYLÄSUUNNITELMA Näin laaditaan kyläsuunnitelma ” Irrottelu” Vaara-Karjalan kyläsuunnitelmat, Joensuun Seudun kyläsuunnitelmat Näin laaditaan kyläsuunnitelma   12.TOIMENPITEET Toivesuunnitelmat. Toimenpiteet Aloitushanke 13. Laatimisprosessi 11. Ideat ” Irrottelu” 9. Kylämme tulevaisuuden vaihtoehtoja 1. Miksi laadimme kyläsuunnitelman ? KYLÄSUUNNITELMA 10. Yhteinen päämäärä ja tavoitteet sen tarkentamiseksi 2. Kylämme nyt 8. Maailmanmenon vaikutus kyläämme 3. Historia Kuinka tähän on tultu 7 Kylän ongelmat ”Synkistely ”” 4. Faktat kylästä 6. Nelikenttä vahvuudet heikkoudet mahdollisuudet uhkakuvat 5. Kylän henki ja ilmapiiri  

REHELLISYYTTÄ JA AVOIMUUTTA ONGELMAVAIHEEN TAVOITTEITA  * Poistaa kaikki mieltä kaivava ja painava * Paljastaa kehityksen esteet ja jarrut * Tiedostaa ulkoiset uhkat * Löytää ongelmien ytimet * Nostaa "kissa pöydälle"   REHELLISYYTTÄ JA AVOIMUUTTA

* Ongelman ytimet esiin * Ei selityksiä * Ei ratkaisuja MITEN SYNKISTELLÄÄN ?     * Käytetään lyhyitä iskusanoja * Ongelman ytimet esiin * Ei selityksiä    * Ei ratkaisuja   * Ongelmia ei arvostella  * Ketään henkilöä ei arvostella * Eikä loukata L           

SYNKISTELYESIMERKKEJÄ: Yhteistyö kylällä ei toimi; kuka kehtais Kunta ei ymmärrä kylän ja kyläläisten asioita Koulu lopetetaan Pimmeetä Missä se laajakaista luuraa Ei ole töitä, ei yrityksiä Kuka hoitaa vanhuksia viiden vuoden päästä Lapset pitää kuljettaa harrastuksiin Kukaan ei auraa jääkiekkokenttää Naisentuska Uskon puute omiin mahdollisuuksiin Maisemat pusikoituu Tiet kuoppaisia Kylällä ei ole karaokebaaria Kylällä ei matkailuyrityksiä Kylätie Kuopilla Palvelut ei yllä kylälle Nukuttais aamuisin Uimaranta huonossa kunnossa Maatalous liian yksipuolista Ei ole tehty hyviä hankkeita kylän hyväksi

MIELIKUVITUSVAIHEESSA muistettava:   “                                        Mielettömin idea on paras mutta mikään ei ole huono “                                        Määrä käy laadun edelle “                                        Esitettyjä ideoita voi muuttaa tai täydentää “                                        Kritiikkiä ei tunneta “                                        Toisten ideoita ei arvostella “                                        Rahaa riittää, kukaan ei vastusta

MIELIKUVITUSVAIHE Meidän on oltava valmiit: P   … ajattelemaan mahdottomia. P   … kokeiluun ja uteliaisuuteen. P   … olemaan sopeutumattomia ja avoimia muutoksille. P   … kohtaamaan "järjettömyys" ja "hulluus" avoimin mielin. P   … kohtaamaan erehdyksiä ja epäonnistumisia. P   … olemaan vastaanottavaisia kaikille mahdollisille vaikutuksille. P   … inhoamaan täydellisyyden vaatimusta P   … puolustamaan "villejä" kuvitelmiamme. P   … kohtamaan kaikkea ja kaikki mukanaolijat ilman ennakkoasenteita.  

IRROITTELU ESIMERKKEJÄ:   ·        MATKAILUVIRRAT KYLÄÄN PYSÄYTTÄVÄ BAABELIN TORNI ·        KYLÄILYPAKKO, NAPPURIIN TUTUSTUMISKURSSEJA ·        ROKKIVAAREILLE JA -MAMMOILLE HOITOKOTI ·        KUNNON RUOKARAVINTOLA TAI BAARI ·        TYÖPAIKKOJA ESIM. PUSIKKOJA RAIVAAMALLA ·        PONTIKANKEITON OPETUSTA, YÖKERHO ELÄKELÄISILLE, MANEESI, LÄSKILEIRI, KYLÄJUOKSU, SUMOPAINIKISAT, MAAILAMANPYÖRA JA BINGO ·        KUMPPANEITA MUUALTA SUOMESTA JA MAAILMALTA ·        MINIMAATILA, VAIMONVÄLITYSTOIMISTO TAI ÄIJÄKALENTERI ·        HIRSIRAKENNUSKURSSEJA JA MUUTA PERINNERAKENTAMISTA ·        ÄIDEILLE AKTIIVITEETTEJA, ISÄT LASTEN KAITSENTAAN ·        SÖKÖKERHO, BILTEMA KUTSUT JA MUUTA MUKAVAA ·        ERIKOISVILJELYÄ, VESIMELOONIA, BATAATTIA JA RAVUNKASVATUSTA ·     SUSIEN TARKKAILUASEMA TAI LAMMASAITAUS METSÄSTYSMATKAILUA JA JUUSTONTEKOLAITOS KÄSITYÖPAJA, VIRSIVIIKKO, UITTONÄYTÖS JA KYLÄKUORO

Teemaryhmät Asukasluku Kylätalo Elinkeinot Markkinointi Tulomuutto, tonttipörssi, uusien asukkaiden vastaanotto… Elinkeinot Työpaikkoja, kylämatkailua, pieniäkin tulonlähteitä, … Harrastustoiminta Kerhoja, harrastuksia, latuja, … Infra Tiet, laajakaistat, vesi- ja viemäriverkostot, … Kulttuuri Perinne, musiikki, teatteri, … Kylätoiminta Kyläyhdistyksen organisointi, kylän yhdistyksien yhteistyö, talous, tiedotus, Kylätalo Kylätalon kunnostaminen, kylätalon rakentaminen, vanha koulu kylätaloksi, … Markkinointi Internet-sivut, kyltit tienvarteen, kylälehti… Palvelut Kauppa, koulu, päivähoito, kyläavustaja, kyläisännöitsijä… Ympäristö Lintutornit, laavut, pusikot pois, vesistöjen kunnostus, maisemanhoitosuunnitelma …

Kylätoiminnan historiaa, lyhyt oppimäärä   Kylätoiminnan historiaa, lyhyt oppimäärä Aina jääkauden lopusta 1960 luvulle: Elävää maaseutua ja maasta elantoa 1970 luvun puolivälistä kylätoimikuntien perustamista Läänien virkamiehet aktiivisia 1980 luvulla kylien perusrakenteiden puolustamista, seurojen talojen kunnossapitoa, koulujen puolustamista, koulujen lakattua osa kylätaloiksi katuvaloja, uimarantoja, pururatoja, kesäteattereita, kyläavustajia, kylälehtiä jne. Kunnat aktiivisia 1990 luvulla kyläsuunnitelmia, kylätoiminnan valtakunnallisia ja maakunnallisia hankkeita ·       Vuodesta 1996 lähtien Leader - ohjelmakauden hankkeita. Osa kylistä pääsi hyvin mukaan. Rakentamista edelleen leader –rahoituksella. 2000 –luvulla kylien omia kehittämishankkeita ja rakentamis-hankkeita. Osa kylistä nukkuu. Myös yhteisöllistä yhdessä oloa, paljontalkootöitä Toiminta seutukunnittain ruohonjuuritasolta Sosiaalisen pääoman kasvaminen Ohjelmakausi 2007 – 2013 Uudet haasteet ja uusi toiminnallinen taso. Kylät oman alueen kehittäjinä. Yhteiskunnallisen vastuun ottaminen paikallistasolla. 2008: Jätevedet, puuta metsistä – tiet; asuminen korostuu edelleen, yhteisöllisyyden haasteet

Tunnelmia kyliltä - mielikuva Pohjois-Karjalan kylistä - Karjalan kunnailla Yhteisöllisyys ja sen kiemurat - mielikuva Pohjois-Karjalan kylistä - Pohjois-Karjalan maaseudun yhteisöt kyläyhdistykset, -toimikunnat muut yhdistykset ja vapaamuotoiset porukat Ilmapiiri asteikko 1- 230 ; kylien henkinen tila Toiminnan muodot – mitä näkyy ja mitä muistetaan näyttää Kylien taloudellinen tila ja hankevalmius Tämän päivän tärkeimmät asiat : jätevesi – puun kasvava tarve – tiet – kaistat viimeisille perukoille Ongelmat ja kehittämishaasteet – ideat ja muutosvalmius - kylähulluus Kylien unelmat ja tahtotila Kylien kaverit Kylät ja kunnat – kylät palvelujen tuottajana Kylien ja muiden maaseudun yhdistysten ja toimijoiden tulevat roolit