Teurastushygienia Mervi Louhivaara

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Kyläradio Koulutus Kuinka teen paremmin • Puhu yksityiskohdista – ei yleisestä • Anna kuuntelijoille kuvia • Aloita aina parhaalla palalla.
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Korkeanpaikanharjoittelun jälkeen
Lihan kylmäketjun vaiheet
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJEET ELINTARVIKELOGISTIIKASSA
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Kestopikkuhousunsuoja
Talousveden laatuvaatimukset
MUOTTI- HUOVUTUS Nina Kivimäki 2008.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta:
Simpukat, kotilot ja mustekalat
KASVIKSET.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Kuinka puhdistetaan vessanpönttö
HARJOITUSTEHTÄVIÄ TkT Sakari Halmemies
Otsikkosivu valkoisella taustalla
2. Vuokaaviot.
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Turvallisuus
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
Mistä voit anoa hyväksilukuja? muissa oppilaitoksissa suoritettuja kursseja aktiivinen koulun ulkopuolinen toiminta: esim. järjestö-, kulttuuri-, ohjattu.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Ihmisen ravinto.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Huomautus: Tämä esite on suunniteltu tulostettavaksi. Ennen kuin ryhdyt tulostamaan korttikartongille, tee koetulostus tavalliselle paperille ja varmista,
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Tupakkalaki, nuuskan maahantuonti ja sen valvonta
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
NÄYTÄ KIELTÄ! PUR kauppa/ Tiina Maija Petäjä, lääkäri
1. Hygieniapassikoulutus
Mielenterveys PS5 LAJM.
Nuuska.
Ruokaa hygieenisesti.
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Sika.
Kalalla on kysyntää – minne realistisia vientimahdollisuuksia
Esityksen transkriptio:

Teurastushygienia 14.11.2011 Mervi Louhivaara KnowSheep Teurastushygienia 14.11.2011 Mervi Louhivaara

ALKUTUOTANTO www.evira.fi Yrittäjän on varmistettava, että alkutuotantopaikka, toiminta alkutuotantopaikassa ja tuotetut elintarvikkeet täyttävät lainsäädännön vaatimukset ja elintarvikkeen turvallisuutta ei vaaranneta Alkutuotannon elintarvikehygieniavaatimukset esitetään EY:n asetuksessa 852/2004, liitteessä 1 sekä MMM:n elintarviketurvallisuusasetuksessa 134/2006 (alkutuotantoasetus). Alkutuotannon lainsäädäntöä on myös EY:n asetuksessa 178/2002 sekä elintarvikelaissa 23/2006

ALKUTUOTANTOPAIKKOJA KOSKEVAT VAATIMUKSET www.evira.fi Tehtävä ilmoitus alkutuotantopaikasta (vaatimus ei koske luonnontuotteiden keruuta tai riistan metsästystä) Tehtävä omavalvonnan kuvaus (kirjallinen) Ei koske luonnontuotteiden keruuta tai riistan metsästystä Kirjanpitovaatimus Veden laatu tarkistettava säännöllisesti

Lihanmyynti (laki) Myynti suoraan kuluttajille kielletty tilalla teurastetun lampaan lihaa/ruhon osia voidaan käyttää vain tuottajan omassa taloudessa (Evira) Tila voi myydä hyväksytyssä laitoksessa teurastetun, paloitellun ja pakattua lampaan lihaa (ei hätäteurastetun ilman rekisteröintiä) Ilmoitus viranomaiselle (sis. kuvauksen myyntipaikasta, myyntiolosuhteista (lämpötila) ja lämpötilan seurannasta

teurastushygieniavaatimukset Pidä eläimet puhtaina Likaiset eläimet vaarantavat hygienian Muista käsihygienia Likaiset kädet saastuttavat lihan Varaudu desinfioimaan välineet kuumalla vedellä (> 82°C) , mieluusti kiehuva vesi Muista suojaesiliina

Stressiliha =TERVALIHA (DFD= dark, firm, dry) Ei normaalia maitohaponmuodostusta, pH > 6 (1 vrk teurastuksesta) Kelpaa vain makkaran valmistukseen Hyvä alusta mikrobeille  paha haju, limainen pinta http://www.fao.org/DOCREP/003/X6909E/x6909e04.htm

stressiliha =PSE-liha (pale, soft, exudative) pH < 5,8 (5,1-5,4) 45 min teurastuksesta Stressi -> anaerobinen aineenvaihdunta -> paljon maitohappoa lihaksissa Lihassa irtovettä vaalea väri, vetinen liha Kelpaa vain makkaran valmistukseen http://www.fao.org/DOCREP/003/X6909E/x6909e00.jpg

Stressiliha ja normaali

Ruhonosien käyttö yleensä

Teurastuksen jälkeen Liha ja sisäelimet ovat helposti pilaantuvia Ruhonosat on jäähdytettävä ja säilytettävä tietyissä lämpötiloissa Liha max + 7 °C (sisälämpötila) voit riiputtaa ruhoa niin pitkään kuin haluat (mureampi rakenne) jos lämpötila n.0˚C ja tila on kuiva, voi ruho säilyä jopa 2-3 viikkoa Säilymistä voi arvioida aistinvaraisesti (väri, haju) Sisäelimet ja veri max +3 °C, jäähdytys 3 tunnissa Sisäelimissä lihaan verrattuna suurempi verenkierto ja pehmeämpi rakenne, siksi säilyvyys heikompi Säilyvyys riippuvaista sisäelimen tehtävästä: sydän lihaksena säilyy paremmin kuin maksa ja munuaiset Parhaimman laadun saat, jos paloittelet ja valmistat ruoaksi välittömästi tai mahdollisemman pian teurastuksen jälkeen Veri on kerättävä niin, että se pysyy puhtaana

Lihan paloittelu http://grillegrill.se/2011/06/lammfransyska/

sisäelinten käyttö Munuainen Sydän Ei tarvitse liottaa Halkaise ja voitele öljyllä Grillaa n. 6 minuuttia Sydän Huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä ja puristele veri pois

Sisäelinten käyttö Maksa Kieli Huuhtele kylmällä vedellä Ota kalvo pois Mieto maku ei kaipaa mausteita, suola riittää Kieli Keitetään n.1-1,5 h Voidaan myös savustaa

Sisäelinten käyttö Kivekset Suolet Käytetään makkarankuorina Grilled Lamb's Testicles 1 pair lamb's testicles Salt and pepper to taste Lemon juice to garnish Grill 10-15 minutes Suolet Käytetään makkarankuorina Tyhjennä ja puhdista huolellisesti vedellä (moninkertainen pesu) http://www.seriouseats.com/recipes/2010/05/the-nasty-bits-testicles-offal-grilled-deep-fried-rocky-mountain-oysters-recipe.html

Milloin ei saa ottaa lihaa/sisäelimiä talteen ja käyttöön? Eläin on sairas (esim. orfvirus, scrapie, suu-ja sorkkatauti, anemia, ödeema jne) Eläimellä on infektio (paitsi jos infektio on paikallinen eikä vaikuta muihin ruhonosiin, voidaan tuhota vain infektoituneet osat ja ottaa muut käyttöön) Eläin on kuollut itsekseen Liha on poikkeavan väristä ja haisee pahalle Liha sisältää silloin paljon mikrobeja

Sellaiset ruhonosat, joita ei voi käyttää ihmisravinnoksi (EU) Sivutuotteet Sellaiset ruhonosat, joita ei voi käyttää ihmisravinnoksi (EU) 1. kallo ja aivot (scrapien vuoksi) 2. suolen sisältö (sonta) ja hylätyt eläimet (voidaan osin käyttää turkiseläinten ravinnoksi) 3. tarkastettujen ruhojen sellaiset osat, joita ei voida käyttää ihmisravintona (voidaan käyttää lemmikkieläinten ravintona)