Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Esimies verkossa Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
RI400 Raportointi- ja Viestintätyökalu muokkaa iSeiries tulosteita ja välittää viestejä sähköpostin – WEB/URL:n – matkapuhelin Internet:in kautta Windows.
Tekijänoikeudet huolettavat –miten käytän omaa ja toisen työtä
TUKIPAKETTI LYHYEN MATIKAN OPISKELUUN LUKIOSSA Kevät PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
TerveTie Tampereen ryhmä
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Puh Powerpoint-esitys ammatillisesta koulutuksesta ja uusista opiskelijaksi ottamisen perusteista:
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
Ari Haasio SeAMK.  Creative Commons –lisenssit  Useita erilaisia  Tarjoavat suojaa ja vapautta tekijänoikeuteen.  Perinteinen” kaikki oikeudet pidätetään”
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Moodlen ohje opiskelijoille
Mikä tekijänoikeus?.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Projekti ja siinä työskentely
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
Sähköinen kirja oppimisympäristönä
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Flickr-kuvahaku.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Someoppaita – step by step Twitter AVO-hanke Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 SuomiNimeä-Tarttuva 3.0 Suomi.
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Krista Auvinen 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Sisältö Menetelmän taustaa Menetelmän 8 askelta – 1. Liikkeelle (Move!) – 2. Video minulle – 3. Puhetta minulle – 4. Video sinulle – 5. Puhetta sinulle.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden julkaisut, raportit ja esitykset
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Musiikin käyttö yliopistossa
Tekijänoikeudet.
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Mitä opettajan on hyvä tietää tekijänoikeuksista ja tietosuojasta
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Internetin käyttö opetuksessa
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Esityksen transkriptio:

Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009 onko tarpeen meidän nimet? jos olisi vain Ranta :D 1

Haluat näyttää elokuvan lapsille. Miten toimit? Ryhmätehtävä: Opetat taidehistoriaa. Millaisia kuvia käytät opetuksessa. Miten ja mistä näytät tarvitsemasi kuvat. Teette lasten kanssa animaatiokilpailuun teosta ja tarvitsette hyvää musiikkia tarinan tueksi. Miten ja mistä? Haluat näyttää elokuvan lapsille. Miten toimit? 2

Miten te käytätte muiden tekemää materiaalia omassa opetuksessa? Minkä takia käytätte niitä? (hyöty) Oppilas/opettaja Rikkomalla tekijänoikeuksia koulu ja opettaja antaa väärän viestin oppilaille! Mitä seurauksia? onko tarpeen meidän nimet? jos olisi vain Ranta :D 3

Tehtävä: Tunnin aikana voit kysyä vapaasti asioita liittyen tekijänoikeuksiin, mutta kirjataan niitä myös ylös tiedonjanoa-wikin kautta.

Tekijänoikeus? TEOS – tulkinnanvaraisuus Mikä tahansa ihmisen luoma itsenäinen ja omaperäinen luomus saattaa omata tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeus = tekijä päättää kuka saa kopioida työn. Syntyy ilman mitään lakitekstejä. Tekijänoikeus kohdistuu teoksen ulkoiseen ja sisäiseen muotoon

Mitä saa käyttää? Kaiken itse tehdyn Itsenäisesti koostetut sisällöt, Ideat Aineiston, jossa mainitaan, että se on vapaasti julkaistavissa. Huomioikaa julkinen ja yksityinen käyttö! Käytettävä materiaali Yksityiskäyttöön saa kopioida ja tulostaa. (suojauksia ei saa kiertää)

Esimerkkejä opetukseen ”Julkaistun teoksen saa vapaasti näyttää opetuksen yhteydessä.  Jos jollakin nettisivulla on hyvä asia / tehtävä, jonka haluat näyttää opetuksen yhteydessä opiskelijoille, voit sen näyttää datatykin avulla.  Voit siis näyttää – ei siirtää  ja tallettaa sitä verkkoon tms. – mutta ” suorana ” voit näyttää.”(Kopiosto ry /Juha Kallanranta)

Esimerkkejä opetukseen ” Suomessa linkitystä koskevien kysymysten voidaan katsoa saaneen melko selvän perusratkaisun hallituksen esityksessä HE 28/2004. Sen perustelujen mukaan normaali linkitys on sallittua, lupia kyselemättä, kun taas upottaminen vaatii yleensä luvan.”(http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/tekoik.html#linkit)

Entäs jos....? Tarvitsen nopeasti täysin laillista ja ilmaista elokuvamateriaalia, musiikkia, kuvia ja käsikirjoituksia opetustani varten.   Luokkatilaan opetuksen tueksi Koulun juhlaan Suljettuun verkkoon Avoimeen verkkoon

Entäs jos....? … minusta olisi vain mukavaa, että koulut eri puolilla maailmaa voisivat vapaasti – ilman huolta tekijänoikeuksista – käyttää Suomen luonnosta ottamiani valokuvia omassa toiminnassaan?” (Teemu Leinonen 2005) … haluaisin, että myös muut kuin omat oppilaani voisivat hyödyntää työllä ja tuskalla tekemääni verkko-oppimateriaalia? (Teemu Leinonen 2005)

Creative Commons Tekijänoikeudet kuntoon yhteisöllisesti tai yhteisölle tuotetulle materiaaleille Pohjautuu tietokoneohjelmistoissa käytössä olevalle Open Source -tekijänoikeuskäytänteisiin

Creative Commons Creative Commons (CC) on vuonna 2001 perustettu kansainvälinen kansalaisliike. Sen tavoitteena on tukea digitaalisten sisältöjen ja teoksien tuottamista ja jakamista Internetissä Creative Commons -liike on luonut työkaluja, joiden avulla toisille ihmisille voidaan antaa oikeus käyttää itse tekemiämme digitaalisia tuotoksia

Tulevaisuus Toivottavaa olisi, että ne opettajat, jotka tekevät itse oppimateriaalia jota käyttävät omassa opetuksessaan, julkaisisivat materiaalit CC-lisenssien alaisina verkossa. CC-lisenssi voi kasvatuksen ja opetuksen alalla toimivia viedä askeleen eteenpäin matkalla asiantuntijakulttuuriin, jossa aidosti arvostetaan osaamisen jakamista kollegoiden kesken

Lisenssit Nimi mainittava Attribution   Annat muiden kopioida, jaella, näyttää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

Lisenssit Ei kaupalliseen käyttöön Noncommercial    Annat muiden kopioida, jaella, näyttää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain ei-kaupallisessa käytössä.

Lisenssit Ei jälkiperäisiä No derivative works    Annat muiden kopioida, jaella, näyttää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, mutta et salli muokattujen versioiden tekemistä teoksesta.

Lisenssit Sama lisenssi Share alike Annat muiden levittää muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu.   Huom!   Sama lisenssi –vaatimus koskee vain jälkiperäisiä teoksia.