Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori 15.3.2009 Ilmastovastaava Leo Stranius
Hyviä ja huonoja uutisia
Huonoja uutisia Päästöt lisääntyvät nopeammin kuin pahimmissa ennusteissakaan on arvioitu. Neljännes kaikista maapallon lajeista uhkaa kuolla sukupuuttoon. Korallit ja Amazonian sademetsä häviävät sekä jäätiköt sulavat, miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta, äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät. Ilmaston lämpeneminen uhkaa riistätyä palautekytkentöjen seurauksena käsistä. Nykyiset poliittiset toimet eivät riitä.
Hyviä uutisia Aikaa päästövähennyksille on vielä joitakin vuosia. Tarvittava teknologia on olemassa. Päästöjen vähentäminen on halpaa verrattuna tilanteeseen, jossa mitään ei tehdä. Ihmiset ovat valmiita muutokseen.
Esityksen sisältö Ruuan ympäristövaikutukset Tutkimustieto karttuu Mitä pitäisi tehdä?
Ruuan ympäristövaikutukset
FAO:n mukaan maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Kuva: Laura Räsänen Lähde: Steinfeld et al. (FAO) (2006) Livestock’s long shadow. Environmental issues and options, http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm
Kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen Ylilannoituksen lopettaminen, maaperän köyhtymisen ehkäisy sekä lihan kulutuksen vähentäminen voisivat leikata maatalouden päästöt lähelle nollaa tai jopa muuttaa maatalouden hiilidioksidinieluksi. Professori Pete Smith: Lihansyönnin vähentäminen olisi kaikkein järkevin keino päästöjen vähentämiseksi. Lähde: Bellary et al. (2008) Cool farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential, http://www.greenpeace.org/international/press/reports/cool-farming-full-report
Ruuan tuotannon ympäristöystävällisyyden osa-alueet Alkutuotanto Rehut, lannoitteet, kuljetukset Jalostus Infrastruktuuri (tehtaat, pakastinaltaat ja niiden energiankulutus) Kauppa Hävikki, jakelu, muu infrastruktuuri Kotitalous Säilöntä, valmistus, kauppamatkat
Kasvihuonekaasupäästöt Suomessa sektoreittain 2006 Lähde: Tilastokeskus, Kasvihuonekaasut
Kollaasi Nina Kairisalo, sademetsäkanto Greenpeace, Kasvihuone Pertti Taskinen Ruoka aiheuttaa Suomessa neljänneksen kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä Lähde: Ilmo Mäenpää (2004) Kulutuksen ympäristökuormitus, s. 16, http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=42088&lan=fi
Vettä kuluu Suomessa kulutetun ruuan vedenkulutus: Siipikarjanliha 2772 l/kg Naudanliha 14065 l/kg Lampaanliha 3310 l/kg Sianliha 5900 l/kg Piilovedellä tarkoitetaan hyödykkeen koko elinkaarensa aikana vaatimaa vesimäärää Peruna100 g 25 l Omena 100 g 70 l Juusto 10 g 50 l Leivänviipale 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Kuva: Laura Räsänen
Vuotuinen lihan kulutus Suomessa (kg/cap) Vuonna 2007 jokainen suomalainen söi 76 kiloa lihaa Suomalaisten lihan kulutus on noussut 50 vuodessa yli 30 kg henkeä kohden WHO suosittelee syömään 400 g kasviksia päivässä, suomalaiset syövät vähemmän. Lähde: FAO
Tutkimustieto karttuu
Ruuan osuus suomalaisen ekologisesta selkärepusta Liha aiheuttaa kolmanneksen suomalaisen ruuan ekologisesta selkärepusta, vaikka vain kymmenesosa syödystä ruuasta on lihaa. Myös muut eläinperäiset tuotteet kuluttavat paljon. Tiedot perustuvat Suomen luonnonsuojeluliiton vuosina 2006-2008 toteutetun FIN-MIPS Kotitalous -tutkimushankkeen tuloksiin.
Elintarvikkeiden TMR, eli kokonaismateriaalintarve (kg/kg) S ysteemianalyysin Laboratorio Lähde: Sosiaalifoorumi 17.5.2008 Tommi Kauppinen
Foodchain -hanke Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat suhteellisen suuria kasvipohjaisiin tuotteisiin verrattuna. Ruokajäte rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Kuljetusten ja pakkausten osuus ruuan kokonaisympäristövaikutuksista ei ole kovin suuri. Ympäristövaikutuksia voi vähentää tehokkaammin valmistamalla enemmän ruokaa kerralla, pakastamalla ja lämmittämällä mikroaaltouunissa sekä kiinnittämällä huomiota omaan kaupassa asiointiin. Valmistamalla puuro mikroaaltouunissa lieden sijaan ilmastovaikutus vähenee noin 70 prosenttia. Lisätietoja: Foodchain - ympäristövaikutukset ruokakorissa, https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/Foodchain/
Arvioita eri ruokien hiilidioksidiekvivalenteille (MTT) Lähde: Ravitsemus ja yhteiskunta -kurssi 12.12.2008. Tommi Kauppinen, MTT
Mittatikkuhanke: Tavoitteena kuvata kulutuksen ympäristövaikutuksia ymmärrettävällä tavalla 50 gramman juuston syöminen vastaa ympäristövaikutuksiltaan noin 10 km autoilua Lisätietoja: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=248986&lan=FI
Juuston vaikutus ilmastonmuutokseen syntyy pääasiassa tuotantovaiheessa. Tuotantoon liittyvien kuljetusten, pakkauksen ja säilytyksen merkitys on pienehkö. Kotiinkuljetus autolla (7 km) vaikuttaa vain vähän ympäristöön, kun juusto haetaan samalla kertaa 12 muun ostoksen kanssa. Jos kaupasta haettaisiin vain juusto, kuljetuksen merkitys nousisi yli kolmasosaan tuotannon ympäristövaikutuksista.
Mitä pitäisi tehdä?
”Lihaton päivä viikossa” “Jokainen ihminen voi ehkäistä ilmastonmuutosta pidättäytymällä lihan syönnistä. Kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtajan Rajendra Pachaurin mukaan jo yksi lihaton päivä viikossa hillitsee tehokkaasti ilmaston lämpiämistä.” HS 7.9.2008
Surreyn yliopiston raportti “Cooking up a storm” kehottaa rajoittamaan lihansyönnin neljään annokseen viikossa. Kuva: Laura Räsänen
Esimerkkejä ohjauskeinoista EU:n maataloustukijärjestelmän uudistus Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan Haittavero lihalle, juustolle ja talvella pohjoisessa kasvatetuille kasvihuonevihanneksille Ilmastomerkinnät pakkauksiin Kasvisruokapäivät päiväkotien, koulujen, työpaikkojen, vankiloiden, sairaaloiden ja vanhainkotien ruokaloihin
Ilmastomerkinnät Carbon Trustin hiilijalanjälki (mm. Tesco). Kuva Ari Nissinen, SYKE
Suomen luonnonsuojeluliitto toimii Koti-MIPS/ElintarvikeMIPS-hanke Ruoka-kampanja (Ilmasto lautasella) http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella Hyvän ruuan verkosto
Seitsemän vinkkiä: Mitä minä voin tehdä? Syö ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä. Kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Osta vain tarpeeseen. Suosi luomua, kuivatuotteita ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita. Valmista enemmän ruokaa kerralla, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa. Älä heitä ruokaa roskiin, ja muista biojätteiden lajittelu. Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystävällisen ruuan edistämiseksi.
Yhteenveto Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen tai liikenne. Eläinperäiset elintarvikkeet kuluttavat luonnonvaroja selvästi enemmän kuin kasvisperäiset. Tuotantoeläinten liha (erityisesti naudanliha), juusto ja talvella pohjoisessa kasvatetut kasvihuonevihannekset kuormittavat ympäristöä kaikkein eniten. Ruuan kulutuksen suuntamiseen tarvitaan taloudellisia ja lainsäädännöllisiä ohjauskeinoja.
KIITOS ! Ota yhteyttä: Leo Stranius leo.stranius@sll.fi puh. 040-754 7371 Lisätietoja: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi
Lisätietoja: http://www.sll.fi Suomen luonnonsuojeluliiton ruoka-kampanja: http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella ElintarvikeMIPS-hankkeen tulokset: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/kotimips/elintarvikemips Suomen luonnonsuojeluliiton ilmasto- ja energiatoiminta: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi Energian ympäristömerkki: http://www.norppaenergia.fi Ilmastolakikampanja: Polttava Kysymys! http://www.polttavakysymys.fi
Lisätietoja ilmastopolitiikasta IPCC: http://www.ipcc.ch/ Päästötilastot (World Resources Institute): http://cait.wri.org/ YK:n ilmastopolitiikan sivusto: http://www.un.org/climatechange/ YK:n ilmastosopimuksen sivusto: http://unfccc.int EU:n komission ilmastosivut: http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm Suomalaisten ympäristöjärjestöjen ylläpitämä tietopankki: http://www.ilmasto.org