Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä mennään ilmastopolitiikassa?
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
1 Ilmastonmuutos lautasella Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöviikko Ilmastovastaava, vs. ympäristönsuojelupäällikkö Leo Stranius.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Ympäristöpolitiikan alumnipäivä Leo Stranius.
1 Mikä on kohtuullista maapallolle? Riittääkö kohtuus kaikille -seminaari Pääsihteeri Leo Stranius.
Monikäyttöinen paperi
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
Ilmastonmuutospolitiikat ja terve kaupunki Jouni Tuomisto, akatemiatutkija THL, Ympäristöterveyden osasto.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Ilmastonmuutos ja ruoka: Mitä ruuaksi vuonna 2020?
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Ilmastopolitiikka EU:n silmin Eurooppa-foorumi
1 ILMASTONMUUTOS NYT – Sanoista tekoihin Ilmastovastaava Leo Stranius Kirkkonummen kansalaisopisto 40 vuotta
1 Ilmastonmuutos – tätäkö on tulevaisuus? SATO-ympäristöiltapäivä Ilmastovastaava Leo Stranius.
Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutukset
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
1 Missä mennään ilmasto- ja energiapolitiikassa? Ilmastovastaava Leo Stranius Suomen luonnonsuojeluliiton Syyskoulutuspäivät
Energinen Suomi.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
1 Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Miten käy ilmastomme? Ilmastovastaava Leo Stranius.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
1 Tuleeko vielä hiihtokelejä? Ilmastovastaava Leo Stranius.
1 ILMASTONMUUTOS NYT – Mitä meidän pitäisi tehdä? Ilmastovastaava Leo Stranius Uusien postimerkkien ensipäivä
1 ILMASTONMUUTOS NYT Ilmastovastaava Leo Stranius Ilmastonmuutos vapaan sivistystyön haasteena -seminaari
1 ILMASTOKRIISI NYT Ilmastovastaava Leo Stranius SLU: järjestöjohdon lounastapaaminen
mieluummin useampikin?
1 Missä mennään ilmasto- ja energiapolitiikassa Ilmastovastaava Leo Stranius Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin opiskelijatapaaminen
Työpaikat toimialoittain Lähde: Tilastokeskus
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
1 Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia: Suomi ilmasto- ja energiapolitiikan edelläkävijä vai perässähiihtäjä? Ilmastovastaava Leo Stranius Lopetetaanko.
JUL 1 Energiatehokkuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Miten energian kulutus käännetään laskuun -seminaari Eduskunta
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
1 Ilmastopolitiikan tavoitteet – mitä minä voin tehdä? Ilmastovastaava Leo Stranius Aurinko, tuuli ja negawatit -kurssi
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tilinpäätös 2004.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
– 10 kysymystä ja vastausta–
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Kierrätystehdas Ilmastovastaava Leo Stranius.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa FOODCHAIN lehdistötilaisuus Jakelu Tukku/ vähitt.kauppa Tukku/ vähitt.kauppa FOODCHAIN Ympäristövaikutukset.
Energiatehokkuuden rooli energiahaasteisiin vastaamisessa Kaisa Kosonen, ilmastovastaava
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Esityksen transkriptio:

Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori 15.3.2009 Ilmastovastaava Leo Stranius

Hyviä ja huonoja uutisia

Huonoja uutisia Päästöt lisääntyvät nopeammin kuin pahimmissa ennusteissakaan on arvioitu. Neljännes kaikista maapallon lajeista uhkaa kuolla sukupuuttoon. Korallit ja Amazonian sademetsä häviävät sekä jäätiköt sulavat, miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta, äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät. Ilmaston lämpeneminen uhkaa riistätyä palautekytkentöjen seurauksena käsistä. Nykyiset poliittiset toimet eivät riitä.

Hyviä uutisia Aikaa päästövähennyksille on vielä joitakin vuosia. Tarvittava teknologia on olemassa. Päästöjen vähentäminen on halpaa verrattuna tilanteeseen, jossa mitään ei tehdä. Ihmiset ovat valmiita muutokseen.

Esityksen sisältö Ruuan ympäristövaikutukset Tutkimustieto karttuu Mitä pitäisi tehdä?

Ruuan ympäristövaikutukset

FAO:n mukaan maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Kuva: Laura Räsänen Lähde: Steinfeld et al. (FAO) (2006) Livestock’s long shadow. Environmental issues and options, http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm

Kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen Ylilannoituksen lopettaminen, maaperän köyhtymisen ehkäisy sekä lihan kulutuksen vähentäminen voisivat leikata maatalouden päästöt lähelle nollaa tai jopa muuttaa maatalouden hiilidioksidinieluksi. Professori Pete Smith: Lihansyönnin vähentäminen olisi kaikkein järkevin keino päästöjen vähentämiseksi. Lähde: Bellary et al. (2008) Cool farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential, http://www.greenpeace.org/international/press/reports/cool-farming-full-report

Ruuan tuotannon ympäristöystävällisyyden osa-alueet Alkutuotanto Rehut, lannoitteet, kuljetukset Jalostus Infrastruktuuri (tehtaat, pakastinaltaat ja niiden energiankulutus) Kauppa Hävikki, jakelu, muu infrastruktuuri Kotitalous Säilöntä, valmistus, kauppamatkat

Kasvihuonekaasupäästöt Suomessa sektoreittain 2006 Lähde: Tilastokeskus, Kasvihuonekaasut

Kollaasi Nina Kairisalo, sademetsäkanto Greenpeace, Kasvihuone Pertti Taskinen Ruoka aiheuttaa Suomessa neljänneksen kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä Lähde: Ilmo Mäenpää (2004) Kulutuksen ympäristökuormitus, s. 16, http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=42088&lan=fi

Vettä kuluu Suomessa kulutetun ruuan vedenkulutus: Siipikarjanliha 2772 l/kg Naudanliha 14065 l/kg Lampaanliha 3310 l/kg Sianliha 5900 l/kg Piilovedellä tarkoitetaan hyödykkeen koko elinkaarensa aikana vaatimaa vesimäärää Peruna100 g 25 l Omena 100 g 70 l Juusto 10 g 50 l Leivänviipale 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Kuva: Laura Räsänen

Vuotuinen lihan kulutus Suomessa (kg/cap) Vuonna 2007 jokainen suomalainen söi 76 kiloa lihaa Suomalaisten lihan kulutus on noussut 50 vuodessa yli 30 kg henkeä kohden WHO suosittelee syömään 400 g kasviksia päivässä, suomalaiset syövät vähemmän. Lähde: FAO

Tutkimustieto karttuu

Ruuan osuus suomalaisen ekologisesta selkärepusta Liha aiheuttaa kolmanneksen suomalaisen ruuan ekologisesta selkärepusta, vaikka vain kymmenesosa syödystä ruuasta on lihaa. Myös muut eläinperäiset tuotteet kuluttavat paljon. Tiedot perustuvat Suomen luonnonsuojeluliiton vuosina 2006-2008 toteutetun FIN-MIPS Kotitalous -tutkimushankkeen tuloksiin.

Elintarvikkeiden TMR, eli kokonaismateriaalintarve (kg/kg) S ysteemianalyysin Laboratorio Lähde: Sosiaalifoorumi 17.5.2008 Tommi Kauppinen

Foodchain -hanke Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat suhteellisen suuria kasvipohjaisiin tuotteisiin verrattuna. Ruokajäte rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Kuljetusten ja pakkausten osuus ruuan kokonaisympäristövaikutuksista ei ole kovin suuri. Ympäristövaikutuksia voi vähentää tehokkaammin valmistamalla enemmän ruokaa kerralla, pakastamalla ja lämmittämällä mikroaaltouunissa sekä kiinnittämällä huomiota omaan kaupassa asiointiin. Valmistamalla puuro mikroaaltouunissa lieden sijaan ilmastovaikutus vähenee noin 70 prosenttia. Lisätietoja: Foodchain - ympäristövaikutukset ruokakorissa, https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/Foodchain/

Arvioita eri ruokien hiilidioksidiekvivalenteille (MTT) Lähde: Ravitsemus ja yhteiskunta -kurssi 12.12.2008. Tommi Kauppinen, MTT

Mittatikkuhanke: Tavoitteena kuvata kulutuksen ympäristövaikutuksia ymmärrettävällä tavalla 50 gramman juuston syöminen vastaa ympäristövaikutuksiltaan noin 10 km autoilua Lisätietoja: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=248986&lan=FI

Juuston vaikutus ilmastonmuutokseen syntyy pääasiassa tuotantovaiheessa. Tuotantoon liittyvien kuljetusten, pakkauksen ja säilytyksen merkitys on pienehkö. Kotiinkuljetus autolla (7 km) vaikuttaa vain vähän ympäristöön, kun juusto haetaan samalla kertaa 12 muun ostoksen kanssa. Jos kaupasta haettaisiin vain juusto, kuljetuksen merkitys nousisi yli kolmasosaan tuotannon ympäristövaikutuksista.

Mitä pitäisi tehdä?

”Lihaton päivä viikossa” “Jokainen ihminen voi ehkäistä ilmastonmuutosta pidättäytymällä lihan syönnistä. Kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtajan Rajendra Pachaurin mukaan jo yksi lihaton päivä viikossa hillitsee tehokkaasti ilmaston lämpiämistä.” HS 7.9.2008

Surreyn yliopiston raportti “Cooking up a storm” kehottaa rajoittamaan lihansyönnin neljään annokseen viikossa. Kuva: Laura Räsänen

Esimerkkejä ohjauskeinoista EU:n maataloustukijärjestelmän uudistus Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan Haittavero lihalle, juustolle ja talvella pohjoisessa kasvatetuille kasvihuonevihanneksille Ilmastomerkinnät pakkauksiin Kasvisruokapäivät päiväkotien, koulujen, työpaikkojen, vankiloiden, sairaaloiden ja vanhainkotien ruokaloihin

Ilmastomerkinnät Carbon Trustin hiilijalanjälki (mm. Tesco). Kuva Ari Nissinen, SYKE

Suomen luonnonsuojeluliitto toimii Koti-MIPS/ElintarvikeMIPS-hanke Ruoka-kampanja (Ilmasto lautasella) http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella Hyvän ruuan verkosto

Seitsemän vinkkiä: Mitä minä voin tehdä? Syö ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä. Kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Osta vain tarpeeseen. Suosi luomua, kuivatuotteita ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita. Valmista enemmän ruokaa kerralla, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa. Älä heitä ruokaa roskiin, ja muista biojätteiden lajittelu. Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystävällisen ruuan edistämiseksi.

Yhteenveto Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen tai liikenne. Eläinperäiset elintarvikkeet kuluttavat luonnonvaroja selvästi enemmän kuin kasvisperäiset. Tuotantoeläinten liha (erityisesti naudanliha), juusto ja talvella pohjoisessa kasvatetut kasvihuonevihannekset kuormittavat ympäristöä kaikkein eniten. Ruuan kulutuksen suuntamiseen tarvitaan taloudellisia ja lainsäädännöllisiä ohjauskeinoja.

KIITOS ! Ota yhteyttä: Leo Stranius leo.stranius@sll.fi puh. 040-754 7371 Lisätietoja: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi

Lisätietoja: http://www.sll.fi Suomen luonnonsuojeluliiton ruoka-kampanja: http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella ElintarvikeMIPS-hankkeen tulokset: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/kotimips/elintarvikemips Suomen luonnonsuojeluliiton ilmasto- ja energiatoiminta: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi Energian ympäristömerkki: http://www.norppaenergia.fi Ilmastolakikampanja: Polttava Kysymys! http://www.polttavakysymys.fi

Lisätietoja ilmastopolitiikasta IPCC: http://www.ipcc.ch/ Päästötilastot (World Resources Institute): http://cait.wri.org/ YK:n ilmastopolitiikan sivusto: http://www.un.org/climatechange/ YK:n ilmastosopimuksen sivusto: http://unfccc.int EU:n komission ilmastosivut: http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm Suomalaisten ympäristöjärjestöjen ylläpitämä tietopankki: http://www.ilmasto.org