NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Advertisements

TEINIRASKAUDET KEHITTYVISSSÄ MAISSA
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi
Seksuaalinen väkivalta
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Ilkivallasta tulee lasku kotiin
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa DIA 1 (aloitus)
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa. Maailmassa on 2,2 miljardia lasta 90 % heistä asuu kehitysmaissa.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
LAPSEN OIKEUDET.
eli raskauden keskeytys
Signatures-video Mihin kirjeen kirjoittaminen perustuu?
Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Seksuaaliterveys.
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Tapahtukoon sinun tahtosi
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Tupakointi ja seksi.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Hurtig TE1 Seksuaaliterveys. Rakkaus, onnellisuus, hyväksyntä… ovatko ne etuoikeuksia? Love has no labels.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Malmin seurakunnan nuorten lähetyskohde Senegalin koululaiset Senegalin luterilaisen kirkon koulutyön hanke/ Suomen Lähetysseura Minna-Sisko Mäkinen Kuvat:
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
8 Seksuaaliterveys Elämää yhdessä. Seksuaaliterveys Seksuaali- terveys fyysinen sosiaalinen psyykkinen.
Nizzan yleiskokouksen päätökset Tuija Kirveskari-Tähtinen.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa
2 Perheitä on joka lähtöön s
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Köyhyys ja lapsen oikeudet
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Itä-Afrikassa lukemattomat lapset elävät köyhyydessä ja vailla huolenpitoa.
Syömishäiriöt 5.6.
Nuoret aikuiset.
Elämänkatsomustiedon tunti
Sinun Polkusi- seksuaalikasvatusrata
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
LASTEN OIKEUDET.
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
IHMISKAUPPA ON NYKYAJAN ORJUUTTA
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET MINÄ PÄÄTÄN! NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET

JOHDANTO Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden ja parien oikeuksia päättää omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Oikeus päättää läheisten suhteiden solmimisesta, avioitumisesta ja lasten saamisesta. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle ikään, sukupuoleen tai kansalaisuuteen katsomatta.

Nuorten seksuaalioikeuksia ovat: Nuorten seksuaalioikeuksien tavoitteena on ja ne ovat tärkeitä koska………………….. Nuorten seksuaalioikeuksia ovat: 1. Oikeus elämään 2. Oikeus nauttia seksuaalisuudesta 3. Oikeus tietoon seksuaalisuudesta 4. Oikeus suojella itseään ja tulla suojeluksi 5. Oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon 6. Oikeus osallistua

OIKEUS ELÄMÄÄN Oikeus elämään on ihmisoikeus. Seksuaalioikeuksista puhuttaessa sillä tarkoitetaan itsemääräämisoikeutta – oikeutta olla oma itsensä ja tehdä itsenäisiä päätöksiä omaan seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan ilman perinteiden rajoittavia tulkintoja, syrjintää tai kiusaamista.

OIKEUS NAUTTIA SEKSUAALISUUDESTA Jokaisella on oikeus valita, haluaako avioitua tai pysyä naimattomana sekä oikeus perhesuunnitteluun (lasten saamisen rajoittamiseen ja ajoittamiseen). Oikeuteen nauttia seksuaalisuudesta kuuluu oikeus osoittaa seksuaalista halukkuutta sekä oikeus peräytyä ja kieltäytyä missä tahansa seksuaalisen tapahtuman vaiheessa. Ketään ei saa vahingoittaa eikä alistaa.

Tyttöjen aktiivinen seksuaalisuus on monissa kulttuureissa tabu ja myös avioliiton ulkopuolista seksiä pidetään monissa kehitysmaissa pahana. Joissakin muslimimaissa aviorikoksesta voidaan tuomita jopa kuolemaan. Joissakin kehitysmaissa vanhemmat naittavat tyttärensä taloudellisista syistä. Lapsiavioliitto on ihmisoikeusrikkomus, joka vaarantaa tyttöjen henkisen ja fyysisen kehityksen, johtaa usein liian varhaisiin raskauksiin ja estää tyttöjen koulunkäynnin.

OIKEUS TIETOON SEKSUAALISUUDESTA Tämän oikeuden piiriin kuuluu oikeus tietoon ehkäisymenetelmistä, seksitaudeista ja nuorten omista oikeuksista. Monissa kulttuureissa nuorten seksuaalisuus on tabu, josta vaietaan. Seuraukset ovat vakavia: Nuoret ovat sukupuolitautien suurin riskiryhmä: Puoli miljoonaa nuorta saa seksitaudin joka päivä Yli puolella kehitysmaiden nuorista on väärää tietoa hivin tartuntatavasta Homoseksuaalien syrjintä ja marginalisointi

OIKEUS SUOJELLA ITSEÄÄN JA TULLA SUOJELLUKSI Jokaisella nuorella on oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi suunnittelemattomilta raskauksilta, seksitaudeilta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Yksi vakavimmista seksuaalioikeuksien loukkauksista on tyttöjen sukuelinten silpominen. Ihmiskauppa ja tyttöjen myyminen morsiamiksi rikkoo tätä seksuaalioikeutta.

OIKEUS SEKSUAALI-TERVEYDENHUOLTOON Nuorilla on oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon, joka on luottamuksellista, korkeatasoista ja johon nuorilla on varaa. Turvattomat abortit ovat yleisimpiä maissa, joissa abortti on lailla kielletty tai joissa terveydenhuollon palveluja ei ole saatavilla. Turvattomat abortit ovat erittäin vaarallisia tytöille tai naisille.

OIKEUS OSALLISTUA Nuorilla on oikeus osallistua nuoria koskettavien päätösten tekoon seksuaaliterveysasioissa. Koulunkäynti on merkittävin seksuaalioikeuksien toteutumista edistävä tekijä. Maailmassa on yli sata miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. Lukutaidoton nuori on muiden armoilla.

LUE LISÄÄ! www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys