1.tapaamisen haastattelukartta ratkaisukeskeisessä terapiassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ADHD ja narratiivisuus
Advertisements

DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Osta koira!!.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Dialogi William Isaacs.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Pikkupoika kysyi isältään...
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Hyvää työpäivää!.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
OTA ESILLE MUISTIINPANOVÄLINEET! Esim. iPad:in ja iPod Touch’in muistio
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
Eläinsatu ”Muurahainen”
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
NALLE PUH.
TYÖTÖN Työtön hakee siivoojan paikkaa Microsoftilta.
Rakkaat ystäväni!.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Kymmenen metodia tehdä lyhytkestoista psykoterapiaa
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Asiakkaan rauhoittaminen
Puhelintyöskentely.
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
Pikkupoika kysyi isältään...
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Ratkaisukeskeisyys - pähkinänkuoressa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

1.tapaamisen haastattelukartta ratkaisukeskeisessä terapiassa Ensimmäisen tapaamisen tavoitteena on luoda toimiva terapeutti-asiakas-suhde, rakentaa tavoite työskentelylle sekä suunnata asiakkaan huomio ratkaisuihin. 1.12.2009 HPI Tapio Malinen www.tathata.fi

Liittyminen Turvallisen ja luottamuksellisen yhteistyösuhteen luominen. Tärkeintä: työntekijän liittyminen itseensä! Tutustuttavaa, ongelmatonta puhetta. Ratkaisukeskeisen työtavan kuvaaminen; kerrotaan, mitä tapaamisen aikana tapahtuu. ”Onko tämä sinulle OK?” Luvan pyytäminen muistiinpanojen/videon/ kirjeiden tekemistä varten. Asiakkaan tuoneen henkilön liittäminen uuteen tarinaan arvostavalla tavalla.

Ongelman kuvaus ”Mikä sinut/teidät tuo tänne?” (Vrt. Miten voin olla avuksi?) ”Kenen ajatus oli tulla tänne?” ”Jos se oli sinun, mikä sai sinut tekemään päätöksen?” ”Mitä päätöksesi kertoo sinusta ja tavoitteistasi?” Jos ajatus oli kumppanin/äidin/isänopettajan, miksi päätit lähteä mukaan?”

Ongelman kuvaus (jatkuu) ”Mistä haluaisit puhua, jotta tietäisit että tästä tapaamisesta olisi sinulle hyötyä?” ”Mikä olisi tärkein asia, josta haluaisit aloittaa”? Arvauskilpailu: Lapselle: ”Kun äiti kokisi, että tästä tapaamisesta olisi hänelle hyötyä, niin mistä luulet että hän haluaisi puhua?” Äidille: ”Kun lapsesi kokisi, että tästä tapaamisesta olisi hänelle hyötyä, niin mistä luulet että hän haluaisi puhua?”

Ongelman vaikutusten kartoitus ”Millä tavalla__________on sinulle ongelma?” ”Miten__________vaikuttaa elämässäsi? Ihmissuhteissasi? Siihen, miten ajattelet itsestäsi?” Ovatko nämä vaikutukset huonoja/hyviä tai jotain muuta?” ”Miksi?”

Tavoitteistaminen (goaling) ”Oletetaan, että tästä tapaamisesta tulee sinulle antoisa. Mistä tietäisit sen?” ”Mistä tietäisit, että tästä tapaamisesta tulisi sinulle hyödyllinen?” ”Mikä olisi merkki siitä, että sinun kannatti tulla tänne tänään? Mistä muusta tietäisit sen?”

Tavoitteistaminen (jatkuu) ”Oletetaan, että yön aikana kun nukut tapahtuu ihme. Se ratkaisee ongelmasi, jonka vuoksi tulit tänne. Nukkuessasi et kuitenkaan tiedä, että näin tapahtuu. Mistä aamulla tietäisit, että yöllinen ihme on tapahtunut? Mikä olisi ensimmäinen merkki, joka kertoisi sinulle siitä? Mistä muusta huomaisit sen? ”Kuka muu havaitsisi ihmeen tapahtuneen?” ”Kun hän huomaisi sen, mitä hän tekisi erilailla?” ”Kun hän toimisi niin, miten se vaikuttaisi sinuun?”

Muita mahdollisia haastattelutekniikoita Poikkeuskysymykset Skaalatyöskentely Uudelleenmääritykset Selviytymiskysymykset Tapaamista edeltäneet muutokset Tulevaisuuden muistelu Ansionjako Kirje tulevaisuudesta Tähtihetki Vastoinkäymisiin varautuminen

Tauko (terapeutille) ”Pidän pienen tauon tapaamisemme lopulla, jotta voin käydä lävitse keskustelumme, tehdä siitä yhteenvetoa; kertoa mitä ajattelen ja/tai ehdottaa sinulle jotakin.” Antaa terapeutille mahdollisuuden palautteen ja mahdollisen kotitehtävän tekoon vähemmän tunteenomaisesta positiosta. Tekee mahdolliseksi siirtyä ”tekemisen mielentilasta” ”olemisen mielentilaan” so. terapeutti voi ”koota itsensä”. Jos mahdollista käyttää teamia (paras koko 5 tai vähemmän) tai työtoveria, ylläpitää työntekijän luovuutta ja hyvinvointia.

Tauko (asiakkaalle) Antaa mahdollisuuden rentoutua. Keskittyminen terapeutin viestiin ja siihen liittyvän tiedon vastaanottamiseen tulee helpommaksi. Asiakas voi kuunnella teamin työskentelyä tai sitten ei. Asiakkaalle voi antaa tehtäväksi tauon aikana miettiä, mikä tapaamisessa oli hyödyllistä ja mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi.

Perinteinen 3-osainen palaute Kehut: - vahvistaa sen, mikä asiakkaalle on tärkeää . ”Haluat olla hyvä ja rakastava äiti lapsellesi.” - vahvistaa asiakkaan edistystä ja voimavaroja. ”Olet luovasti ja sitkeästi yrittänyt monenlaisia keinoja Ongelman kampittamiseksi” - luo toivoa ja viestittää implisiittisesti, että ratkaisut syntyvät jo tapahtuneesta kehityksestä (poikkeukset) ja asiakkaan voimavaroista.

3-osainen palaute (jatkuu) Sillan rakentaminen kehuista terapeutin ehdotuksiin - silta rakentuu asiakkaan tavoitteista, poikkeuksista, voimavaroista tai havainnoista. - hyvä käyttää asiakkaan omaa kieltä ”Olen samaa mieltä kanssasi Helena siitä ettei paniikkitunteiden ruokkiminen ole hyödyllinen tavoite. Sinua ja perhettäsi ei hyödytä se, että jäät paikoillesi ajattelemaan, mitä kaikkea kauheaa voi tapahtua, kun menet kauppaan. Siksi ehdotammekin…”

3-osainen palaute Tehtävän antaminen - onko hyvin muotoiltuja tavoitteita, poikkeuksia ja tosiasiakkuutta? - havainto- ja toimintatehtävät tai ei tehtäviä ollenkaan riippuen asiakkuussuhteesta.

Eve Lipchik-palaute Yhteenveto: ”Se, mitä kuulin sinun sanovan…” Terapeutin resonanssi: ”Vastauksena siihen, mitä kerroit haluan sanoa, että…” Terapeutin ehdotus: ”Näyttää siltä, että nyt on ehkä hyvä tehdä jotain täysin erilaista…”

Ratkaisukeskeisiä ehdotuksia Ensimmäisen tapaamisen vakiotehtävä. Tee lisää sitä, mikä toimii. Tee jotain erilaista! Etene hitaasti! Tee jotakin päinvastaista! Ennustustehtävä. Tee havaintoja, mitä tapahtuu kun onnistut …