Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Kannettavat medialaitteet VBP06S Mia Santanen Tero Salmén Juho Metsovuori Jyri Ojala Max Paganus.
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Apua Averkey Pro:n mahdollisiin teknisiin ongelmiin Rami Rajala EP-Engineering Oy
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Flash 8 Video © Reiska, Flash 8 tekijäympäristö  Videotiedostojen on Flash Playerissa oltava FLV muodossa.  Koodaus FLV muotoon voidaan tehdä.
JavaFX © Reino Aarinen, 2007.
Videonpakkaus © Reino Aarinen, Video  Video on monta valokuvaa ajassa peräkkäin (timeline, frames) niin nopeasti, että ihmissilmä tulkitsee (integroi)
Työkalut Adobe Photoshop
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Internetin ilmaisohjelmat
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Youtube.
Digitaalinen video Perusteet. Videokamerat • Analogiset VHS ja SHVS -kamerat • Digital 8 –kamerat –Digital 8 –kasetit tai 8 mm tai 8 Hi –kasetit • Mini.
Teemu Alapaholuoma Tampereen Teknillinen Yliopisto, Porin Yksikkö DVB-H- Seminaari DVB-H Seminaari Specification for the use of Video and.
Mobiilivideo Julius Peltokangas Erik Sissala Eetu Mäkelä Marko Heikkinen Olli-Pekka Kirvesoja Joel Pöllänen.
Portfolio Valitsin suosikki tehtäväkseni ”omat kirjanmerkit” tehtävän. (Ohessa omia suosikki sivustoja)
Sosiaalinen media. Timo Suvanto
Niina Katainen, Virtuaaliyliopistohanke, Mediaelementit Niina Katainen Virtuaaliyliopistohanke2003.
Nokia 6630 puhelimen musiikkiominaisuudet
Audio © Reino Aarinen, Audio-tiedostoformaatit .wav Pakkamaton digitoitu ääni (Microsoft) .aiff Pakkaamaton digitoitu ääni (Macintosh). Audio.
Esitelmä YOUTUBE.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Atte Lukkari /OH4 Syksy 2006.
Tiedonhaku Internetistä
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Windows Server 2008 mediapalvelimena Juhani Vuorio ISV Evangelist Microsoft Oy
Profiilit ja tasottMyn1 Profiilit ja tasot (profiles and levels) MPEG-2 on reilusti monimutkaisempi verrattuna aikaisemmin julkaistuun MPEG-1:een. Niinpä.
Turvallinen internetin käyttö
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Tehnyt: Jaska Kauppila Ti10 TIVE.  GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yksi suosituimpia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia  Sitä on käännetty usealle.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Ville Ahola EL5. Yleistä  Avoimen lähdekoodin www- serveriohjelma  Lähes jokaiseen käyttöjärjestelmään löytyy oma versio  Ollut suosituin www-palvelin.
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Sosiaalinen media. Sisällysluettelo 3. Kuvat – Picasa 4. Sosiaaliset verkostot – Facebook 5. Videot –Youtube 6. Blogit ja wiki- Wikispaces 7. Oppimisympäristöt.
Digitaalinen ääni. Mitä ääni on? Digitaalisen äänenkäsittelyn yhteydessä törmätään äänitekniikan käsitteisiin kuten hertsi ja desibeli Ääni on aineessa.
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Linuxissa pelaaminen TEEMU KOIKKALAINEN. Yleistä PC-Pelejä dominoivalla Windowsilla pyörii oikeastaan kaikki tietokonepelit. Mutta myös Linuxille on saatavilla.
GIMP ja muut kuvankäsittelyohjelmat
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Mikael Hätinen & Antti Ukkonen OH2.
K IDS P LACE – P ARENTAL C ONTROL Eetu Suokas, Toni Nieminen & Topi Ruokanen.
Avoimet videoleikkeet Otavan Opisto Jari Sarja.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Tutkimusdatapalvelut. Kehitystyön periaatteita Ketterän kehityksen periaatteet Jatkuva kehittäminen Tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa Datalab työpajat.
Adobe After Effects Sauli Lehtovaara Esitelmän rakenne: 1. osa –Mikä se on? Mitä sillä tehdään? –Ohjelman käyttö ja käyttöliittymä –Mitä tiedostoja.
Videoplayerit ja videoeditointiohjelmat Rikupekka Oksanen Virtuaaliyliopistohanke2004.
Silverlight Expression Blend 3 työkaluna. Mikäs on Silverlight? (1/2) Pääasiassa teknologia webbiin –Internet Explorer –Mozilla –Opera –Safari.
Streaming Videopalvelu Markku Multaharju TiTe 5. ¿Miksi? Videokonfferenssit Videokonfferenssit Web-kamera lähetykset Web-kamera lähetykset Opetustilanteissa.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
TVT101 - Johdatus tieto- ja viestintäteknologiaan
 Perustettu v.2003  Toimii kaikissa PC / MAC / LINUX koneissa  Yhteensopiva kaikkien yleisimpien Internet- selainten kanssa :Internet Explorer, Firefox,
Tietoturva. F-Secure Maksullinen ja melko kallis: vuoden lisenssi kolmelle tietokoneelle kustantaa 79.90€ Saatavilla yli 25 kielellä, myös suomeksi Sisältää.
Linux Mint Heikkilä Visa.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
GIMP ja muut grafiikkaohjelmat
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Kirjaston avoimet tietotekniikkaopastukset
Esityksen transkriptio:

Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008

Yleistä Videotiedostoja ja musiikkia toistavien mediaohjelmien tarve on kasvaa, kun laajakaistayhteydet nopeutuvat ja mediatarjonta netissä kasvaa. Internetin kuvatarjonnassa on jo pitkään ollut käytössä vain muutama formaatti (GIF, JPG ja PNG). Internetin videostandardit ovat vielä jatkuvassa kehityksessä. Tallennusmuotoja ja niissä käytettyjä pakkausformaatteja (koodekkeja) on vielä lukuisia. DV, DVI, HDV. Videon tuotanto, videokamerat. MPEG2, MPEG4. Videon jakelu TV- ja kannettaviin soittimiin DIVX, XVID, QT, FLASH, WMV. MP3, AC3, AAC, WMA.

Koodekkiongelmat Asiakkaiden vanhentuneet tai puuttuvat koodekit ovat yleisin ongelma median jakelussa ja toistossa. Yleisimmät tarvittavat koodekit on koottu asennuspaketeiksi, esim. ffdshow ja K-Lite-MegaCodecPac: http://sourceforge.net/projects/ffdshow http://www.k-litemegacodecpack.com Toisenlainen ratkaisu ongelmaan ovat videoiden hostauspalvelut, kuten Google Video ja YouTube: http://video.google.com http://youtube.com Palveluihin voi ladata omia videoitaan ja muut pääsevät katsomaan niitä Flash-pohjaisella selaimella/soittimella. Koodekkiongelmia ei ole.

Streaming Laadukkaan median streamaaminen on nykyisilläkin yhteyksillä vielä varsin vaativaa, joten enstistä paremmille mediasoittimille on edelleen tarvetta: Flash Player 9 Real Player 11 VLC Media Player 0.9.2 Windows Media Player 10 WinAmp 5.541

Flash Player 9 H.264/MPEG-4 AVC tuli syksyllä 2007, koodinimi MovieStar. Pakkaa videota tehokkaammin kuin Flashin tähän asti käyttämät H.263- ja VP6-pohjaiset ratkaisut H.264/MPEG-4 Part 10 AVC (Base, Mainline ja High Profiilit). AAC Audio (AAC Main, AACLC, SBR, HE-AAC) MP4 tiedostoformaatti Useimmat MP4-tiedostot pystyy katselemaan suoraan Flash Playerin avulla (saksalaisen MainConceptin kirjasto tukee mm. useamman suorittimen tai ytimen rinnakkaiskäyttöä). Tukee myös 3GPP Timed Text-määritystä, jolloin videoihin voi laittaa useita eri tekstityksiä. Kilpailee vahvasti Internetissä tapahtuvasta ohjelmien teräväpiirto (HDTV) jakelusta Microsoftin Silverlightin ja DivX:n kanssa

RealPlayer 11 http://www.real.com. Soittimesta on ilmaisversio (Free) ja maksullinen versio (Plus, 25€; maksullinen versio sisältää mm. videon säätömahdollisuuksia). Toistaa oletuskoodekeilla Real Mediaa, jota hyvin monet sivustot käyttävät videostreameissään. Tämä on ehkä ainoa hyvä syy hankkia RealPlayer? Soitin sisältää automaattisen puuttuvien koodekkien latausjärjestelmän (joka toimii yhtä huonosti kuin Windows Media Playerissäkin). Käyttöliittymä on sekava. Käynnistyessään soitin lataa mainosvideoita, portaalimaisen mainossivuston ja pomppuikkunoita, jotka kaikki häiritsevät käyttöä.

VLC Media Player 0.9.2 http://www.videolan.org/vlc. Avoimen lähdekoodin mediasoitin, joka on alustariippumaton; toimii siis kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä. Koodekkien kanssa taistelun voi unohtaa VLC:n kanssa, sillä se osaa toistaa Real Mediaa lukuunottamatta kaikkia yleisimpiä videoformaatteja mukaan lukien DVD-videon ilman lisäasennuksia. Käyttöliittymä on oletusasetuksilla selkeä ja kevyt pienitehoisimmillekin koneille. Ulkoasua voi muuttaa skineillä. Videota voidaan muuntaa muodosta toiseen. Musiikinkuunteluun VLC on kankeahko (mediakirjasto puuttuu ja soittolistaominaisuus yksinkertainen). Videosoittimena VLC on tämän hetken ehdoton ykkönen niin Windowsissa kuin Unixissakin.

Windows Media Player 10 http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia. Ilmainen, Windows-käyttöjärjestelmän mukana tuleva mediasoitin. Windows Media Player tukee huonosti muita videoformaatteja kuin Windowsin omaa Windows Mediaa. Lisäksi WMP:n oma koodekkien latausjärjestelmä on surullisen kuuluisa siitä, ettei se koskaan löydä tarvittuja koodekkeja. WMP 10:n käyttöliittymässä ikkunamenut on piilotettu yhden napin taakse sovelluksen oikeaan laitaan. Asetussivuilla on perinteisemmät Windows-tyyliset käyttöliittymät, joskaan eivät parhaimmat käytettävyydeltään. Videoiden lisäksi WMP:stä löytyy myös hyvä tuki musiikkitiedostojen kuunteluun playlistien ja mediakirjaston muodossa. Ohjelma on ihan toimiva paketti, vaikka raskaanoloinen ja kömpelö käyttää.

WinAmp 5.541 http://www.winamp.com. Musiikinkuunteluohjelmien uranuurtaja. Uudemmissa versioissa myös videotuki. Basic-versio on ilmainen, Pro-versiolla hintaa 20$. Käyttöliittymä saattaa ensikokemalta tuntua sekavalta. Käyttöliittymä on käyttäjän muokattavaissa. Varsinkin läpinäkyvät skinit ovat koneelle raskaita. Parasta pitkälle kehittyneet soittolista- ja mediakirjasto-ominaisuudet. Video-ominaisuudet tuntuvat hieman kaiken muun päälle lätkäistyiltä ja riippuvat vahvasti erikseen asennetuista koodekeista.