Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maantiereittien mittaus
Advertisements

Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Resistanssi ja Ohmin laki
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
Pituussuuntaisten hyppyjen mittaaminen
Protestin käsittely Michael Röllich.
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
Pidä turvallisuusväli
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Juoksu vahvassa myötätuulessa!
Suomen erikoissäännöt SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Ikäluokat • Aselajit tauluammunnassa ja maastossa • Ammuntamatkat • Pukeutumissäännöt • Harrastaja-
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
ATTRIBUUTTITARKASTUS
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
RÄPYLÄUINTI RÄPYLÄUINTI / mlk.
Tilavuus.
Ateljeenäyttely Kaarina Karjalainen
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Tehtävä Tee ohjelma, joka kysyy käyttäjältä kaksi kokonaislukua (0-50, kysytään lukuja niin kauan kunnes käyttäjä antaa luvut sallitulta alueelta). Ohjelma.
Automaattinen poiskytkentä
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
LOGARITMI Eksponenttiyhtälön 10x = a ratkaisua sanotaan luvun a logaritmiksi Merkintä x = lga Huom. vain positiivisilla luvuilla on logaritmi.
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
Ohjesäännöt SJAL tuomarikoulutus Luovutusvoitto ottelussa: Joukkue tai ampuja saa luovutusvoiton, mikäli vastustaja ei ole saapunut ampumapaikalle.
Koe; koeavain 1001 Koeala 1 Koeala 2 Koeala 3 Koeala 4 Koemetsikkö 1 (koemetsikköavain ) Koeala 5 Koeala 6 Koeala 7 Koeala 8 Koemetsikkö 2 (koemetsikköavain.
Virtapiirit.
Ottelukierrosten järjestys SJAL tuomarikoulutus 2013.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
Lämpötilan mittaaminen Arduinolla
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
SUOMEN UIMALIITTO ry. Finska Simförbundet rf.. Lapsuusvaihe Alle 13 v Rolloikäiset ja esipuberteetti Kevyt vauhti ( Peruskestävyys) - Helppoa ja taitavaa,
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Tuomarikoulutus 2002 Tuulen mittaus u Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. u Tuuli mitataan kilpailun.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
Koska toispuoliset raja-arvot yhtä suuria, niin lim f(x) = 1
Liikkeen fysiikkaa.
Kiihtyvyys Kuvaa nopeuden muutosta.
1.Tutki miten vaunu liikkuu radalla Näpäytä vaunu liikkeelle sormella (ei kovaa) Anna vaunun pysähtyä stoppariin tai pysäytä se kädellä radan päässä.
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
20. Paikka, nopeus, kiihtyvyys
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Moottorin kuluttama sähköenergia
Heilurin liike- ja potentiaalienergia
21. Tasainen etenemisliike on liikettä, jossa kappaleen nopeus ei muutu  
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Määritä äänen nopeus Kiinnitä mikrofonin johdot tietokoneeseen ja kiinnitä se statiiviin. Aseta mikrofonin pää lähelle toisesta päästä suljetun putken.
Määritä nopeutesi Määritä kävelynopeutesi parisi kanssa
Kokonaisvoiman laskeminen
Moottorin kuluttama sähköenergia
Vaihtovirran ominaisuudet
Tasaisen liikeen malli
Selvitä millainen on heilurin liikkeen kuvaaja
PAIKANMÄÄRITYS II Sijoittajan siirto
Mittarit – mitä ja miten mitata
PAIKANMÄÄRITYS III Trigonometriset menetelmät
Säädökset, määräykset, ohjeet ja käytännöt Kulttuuri
SORTO Sorto on tuulen ja aallokon aiheuttama aluksen sivuttaisliike.
Esityksen transkriptio:

Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle. Mittaus tehdään erityisellä yleisurheiluun soveltuvalla tuulimittarilla. Mittaus kestää määrätyn ajan, jolta mittari laskee tuulen nopeuden keskiarvon.

Miksi tuulta mitataan? Tuulta mitataan, jotta tiedettäisiin onko juoksun tai hypyn tulos ennätyskelpoinen. Normaalisti suurin sallittu myötätuuli on +2,0 m/s. Moniotteluissa tuulten suurin sallittu keskiarvo ottelun ”tuulimitattavista” lajeista on +2,0 m/s (laskettuna jo pyöristetyistä tuulilukemista). Huomaa, että tuulilukemilla ei ole mitään vaikutusta käynnissä olevan kilpailun sijoituksiin.

Tuulimittari Mittareita on nykyään kahta päätyyppiä: Siipipyöräanemometri eli ns. ”putkimittari” Ultrasooninen mittari eli ns. ”yliäänimittari” (Mutta myös uusia teknisiä ratkaisuja on tulossa markkinoille.) Tuulimittari asetetaan juoksun suuntaiseksi, jolloin se mittaa sen osuuden (komponentin) tuulen nopeudesta, joka vallitsee juoksun suunnassa.

Siipipyörämittari

Ultrasooninen mittari

Mittarin sijainti Pikajuoksuissa (100 m - 110 m - 200 m) mittarin tulee sijaita 50 m ennen maalia sisäkentän puolella enintään 2 m:n päässä sisäradan reunasta. Lyhemmillä matkoilla (40-60-80 m) nuorten kilpailuissa mittarin voi asettaa matkan puoliväliin. Pituussuuntaisissa hypyissä mittari on 20 m ennen lankkua ja enintään 2 m:n päässä vauhdinottoradasta. Mittarit ovat aina n. 1,22 m:n korkeudella maasta.

Mittaus pikamatkoilla 100 m: lähtölaukauksesta 10 sekunnin ajan 100 m aidat ja 110 m aidat: lähtölaukauksesta 13 sekunnin ajan 200 m: 10 sekunnin ajan siitä hetkestä alkaen, jolloin johdossa oleva juoksija saapuu suoralle 200 m aidat: Sääntökirja ei anna ohjetta tähän lajiin, mutta IAAF:n tekninen komitea suosittaa käyttämään 13 sekunnin mittausta.

Mittaus hyppylajeissa ”Käynnistysmerkki” pituudessa 40 m ennen lankkua ja kolmiloikassa 35 m ennen lankkua. Mittausaika on 5 sekuntia siitä lähtien, kun hyppääjä ohittaa merkin. Jos vauhti on tätä lyhempi, mittaus alkaa siitä, kun hyppääjä lähtee liikkeelle.

Mittarin lukeminen Tuulilukeman laatu on m/s (metriä sekunnissa). Plus-merkkinen tuuli on myötätuulta; miinus-merkkinen puolestaan vastatuulta. Mittauksen tulos ilmoitetaan yhdellä desimaalilla. Jos tulos ei ole ”tasakymmenys”, se pyöristetään lähinnä ylempään kymmenesosaan; aina positiiviseen suuntaan siirtyen (kts. esimerkit)

Esimerkkejä pyöristämisestä Lukema: +1,7 tai +1,70  +1,7 Lukema: +2,03  +2,1 Lukema: -0,96  -0,9 Huomaa erityisesti, miten viimeinen pyöristys tapahtui!

Muistettavaa Tarkista mittarin toimintakunto ennen kilpailua. Aseta mittari oikein päin (niin että myötätuuli antaa plus-merkkisen lukeman). Kertaus: Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle! Ilman tuulilukemaa jääneet tulokset eivät ole ennätyskelpoisia.