Neljä askelta Horisonttiin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
SME NCP-tiimi Heini Günther/Jukka Kohonen/Marjo Uotila
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Enterprise Europe Networkin palvelut yritysten kansainvälistymiseen Saksan markkinat ja kansainvälistymisrahoitus, Finnvera Janne Koivisto, Helsingin.
Tekesin innovaatiorahoitus
Päijät-Hämeen liitto Huonekaluteollisuus nousuun -
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
Finnveran auditorio Saksan markkinat ja rahoitus -ajankohtaisseminaari Karin Wikman, Tekes Millaisia rahoitusmahdollisuuksia EU:n tutkimuksen.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
“TERVEYS” MYR Uusimaa ohjelman toimeenpanon johtaminen.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Oppimisratkaisut-ohjelma
Kauppakamarin kansainvälistymispalvelut Janne Koivisto Helsingin seudun kauppakamari European Commission Enterprise and Industry.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Horisontti 2020 – mistä on kyse?
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Otsikko. Toteuttaja: SeAMK Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoen kaupunki, Etelä- Pohjanmaan korkeakoulusäätiö,
Heini Günther Lappeenranta
VTT - OSAAMINEN RATKAISEE VTT lyhyesti VTT ON PUOLUEETON JA MONIALAINEN ASIANTUNTIJAORGANISAATIO Palveluksessa noin 3000 asiantuntijaa Liikevaihto.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
Tekesin strategia 2015.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Tekesin rahoitus ja palvelut tutkimusorganisaatioille 2015
Oppisopimuksella Eurooppaan - Oppisopimusopiskelijoiden yksilöliikkuvuushanke Aulangolla Leena-Maija Talikka CIMO.
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Suomen Akatemian ja Tekesin tuki 6. puiteohjelman instrumenttien valmisteluun
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
Kestävää kasvua ja työtä
Innovatiiviset kaupungit
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Itä- ja Pohjois-Suomen Huippukokous Kokkola Kari Aalto.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Tekesin viestit 2016 VIESTIT Markkinat
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI

Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Team Finland – palvelutarjonta
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Yrityksen kehittämisen välineet
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU:N TALOUSARVIO TULEVAI-SUUTTA VARTEN
Pohjois-Savon EU-rahoitusinfo 7. 11
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Esityksen transkriptio:

Neljä askelta Horisonttiin Startti 2020 – Kuopio 27.3.2014 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Heini Günther, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi

- rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin Horisontti 2020 (2014 – 2020) - rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin Eurooppa nousuun - kasvua, kilpailukykyä, työllisyyttä Jaossa yhteensä 70,2 miljardia euroa Kenelle? Tutkimusryhmä, joka haluaa tehdä yhdessä eurooppalaisten kollegoiden kanssa uutta ja kiinnostavaa tutkimusta Yritys, joka haluaa kehittää eurooppalaisessa mittakaavassa uutta tuote-, palvelu- tai liiketoimintaideaa Loppukäyttäjä tai muu hyödyntäjä, joka haluaa olla vaikuttamassa oman toimintaympäristönsä eurooppalaiseen kehitykseen Hakemukset lähetetään suoraan Brysseliin Mistä lisätietoa? Yhteys EUTIin tai Horisontti 2020 -ohjelman kansallisiin yhteyshenkilöihin www.tekes.eu

Askel 1. Miten tunnistaa EU-asiakas? Selvitä tarpeet. Haluaako yritys: kasvaa ja löytää uusia markkinoita tai vientikanavia löytää puuttuvaa osaamista tai tietoa, kehittää uusia tuotteita tai ratkaisuja löytää rahoitusta kansainväliselle t&i-hankkeelle löytää asiakkaita ja t&i-kumppaneita Varmista valmiudet ja kyky toimia kv-projektissa: Kieli- ja kulttuuritaito, avoimuus yhteistyölle Talous ja henkilöresurssit hakemuksen valmisteluun ja hankkeen toteuttamiseen, johdon sitoutuminen Oma tutkimus- ja kehittämisosaaminen Paljonko yritys panostaa t&i-toimiin? Perustuuko yrityksen prosessi/tuote omiin innovaatioihin? Ovatko ratkaisut innovatiivisia kilpailijoihin verrattuna? Mikä on hyöty EU-tasolla? Onko yrityksellä kokemusta kv-toiminnasta tai yhteistyöstä ulkomaisten yritysten kanssa? Onko ajoitus oikea?

Askel 2. Mitä aiheita rahoitetaan? 7 suurta teemaa: Terveys, väestönmuutos, hyvinvointi Biotalous ja elintarviketurva Turvallinen ja tehokas energia Älykäs ja yhdentynyt liikenne Ilmastotoimet ja resurssitehokkuus Osallistuvat yhteiskunnat Raja- ja kyberturvallisuus, terrorismintorjunta 6 Avainteknologiaa: ICT Nanoteknologia Kehittyneet materiaalit Bioteknologia Valmistus ja prosessointi Avaruusteknologia Lisäksi: Tulevaisuuden teknologioiden kehittäminen, uudet avaukset Tutkijaliikkuvuus (myös yliopistoista yrityksiin tai päinvastoin Huipputason perustutkimus (ERC) Eurooppalaisten infrastruktuurien kehittäminen

II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet Horisontti 2020 -rakenne I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema Euroopan tutkimus-neuvosto (ERC): tutkimus tieteen eturintamassa Tulevat ja kehittyvät teknologiat (FET). avoimet ennakoivat lippulaivatoimet Marie Skłodowska-Curie (MSCA) – toimet: tutkijaliikkuvuus Tutkimusinfrastruktuuri Johtoasema mahdollistavilla ja teollisuusteknologioilla 1.1. tieto- ja viestintäteknologia 1.2. nanoteknologiat 1.3. kehittyneet materiaalit 1.4. bioteknologia 1.5. kehittynyt valmistus ja prosessointi 1.6. avaruus 2. Riskirahoituksen saatavuus: laina & pääoma 3. Innovointi pk-yrityksissä III Yhteiskunnalliset haasteet Terveys, väestönmuutos ja hyvinvointi Elintarviketurva, kestävä maatalous, merien tutkimus ja biotalous Turvallinen, puhdas ja tehokas energia Älykäs, ympäristöystävällinen ja yhdentynyt liikenne Ilmastotoimet, resurssitehokkuus ja raaka-aineet Eurooppa muuttuvassa maailmassa: osallistavat, innovatiiviset ja pohtivat yhteiskunnat Turvalliset yhteiskunnat: Euroopan ja sen kansalaisten vapauden ja turvallisuuden suojeleminen 20% II + III-pilarien rahoituksesta pk-yrityksille Pk-instrumentin kautta (1/3) Normaalit yhteisprojektit (2/3) Lisäksi osiot Osaamisen ja osallistumisen laajentamiseen sekä Tiede yhteiskunnassa, yhteiskuntaa varten IV Yhteinen tutkimuskeskus JRC, muu kuin ydintutkimus Lisäksi ydinenergia-alan EURATOM-ohjelma Lähde: Euroopan komissio

Askel 3. Rahoitus ja osallistuminen Jos hankkeen pääosassa on tutkimus (vaikka mukana myös yrityksiä, hyödyntäjiä jne.): 100 % välittömistä kuluista Lisäksi 25 % päälle välillisten kulujen kattamiseksi Jos pääosassa on markkinoita lähellä oleva tuotekehitys 70 % välittömistä kuluista Yleensä rahoitetaan kansainvälisiä konsortioita, joissa keskimäärin 8-15 osallistujaa eri maista. Minimivaatimus on 3 osallistujaa 3 eri Euroopan valtiosta (ml. Sveitsi, Norja ym.)

3-vaiheinen pk-instrumentti Yksi tai useampi pk-yritys, jolla eurooppalaisessa mittakaavassa huipputason idea sekä uskallusta osallistua kovaan kilpailuun Rahoitus: 1. vaiheessa - 50.000 € määrämuotoisen liiketoimintasuunnitelman valmisteluun, markkinaselvityksiin 2. vaiheessa (tähän vaiheeseen voi hakea myös suoraan) - 70 % välittömistä kustannuksista + 25 % päälle välillisten kustannusten kattamiseksi Rahoituksen saaneille tarjolla maksuton coaching-/mentorointipalvelu (3 + 12 pv), jota koordinoi EEN 3. vaihe - koko hankkeen ajan jatkuva ei-rahallinen tuki kaupallistamiseen

Askel 4. Kysy meiltä lisää! EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat EUTI (Tekes) Kansalliset yhteyshenkilöt (National Contact Points, NCP) Omalla PO-vastuualueellaan: kansallinen tiedotusvastuu, hakijoiden neuvonta ja avustaminen, Suomen PO-osallistumisen seuranta Horisontissa NCP-työn erityiskohteena uudet asiakkaat ja pk-yritykset NCP:t pääosin Tekesistä ja Suomen Akatemiasta - SME-NCP:t Tekes, ELY-keskus, EEN Kansallista NCP-toimintaa koordinoi EUTI Komiteajäsenet Edustavat Suomea ja Suomen näkemyksiä ohjelmakomiteoissa Komiteajäsenten kokoama (määräaikainen) tukiverkosto, joka apuna kansallisten kantojen ja näkemysten muodostamisessa, tiedotuksessa ja aktivoinnissa www.tekes.eu

EUTI = EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat Eija Auranen Elina Holmberg Outi Kauppinen Horisontti 2020 -ohjelman valtakunnallinen yhteystoimisto Neuvomme ohjelmiin osallistuvia, järjestämme koulutusta puiteohjelmahankkeiden hallinnosta Vastaamme Suomen puiteohjelma- osallistumisen seurannasta ja tilastoinnista Kansalliset NCP-yhteyshenkilöt tekevät tiivistä yhteistyötä kanssamme Marja Nykänen Palvelujohtaja Eveliina Hagman assistentti Soile Thalén markkinointiviestintä

www.tekes.eu

Osallistu tilaisuuksiin! http://www.tekes.eu/ajankohtaista/tapahtumat SMEs and Horizon –koulutus 4.4.2014 Messukeskus, Helsinki Berndt Reichert, European Commission Tilaisuus on tarkoitettu kansainvälistymällä kasvua hakeville pk-yrityksille ja siellä käydään läpi käytännönläheisesti pk-yrityksille suunnatun instrumentin vaiheet hakemisesta projektin päättämiseen. Osallistujamäärä on rajoitettu, ilmoittautuneista ensisijalla ovat pk-osallistujat. Tilaisuutta voi seurata myös webcastingina! http://ec.europa.eu/research/events

Pk-yrityksiä hankkeisiin? Enterprise Europe Network auttaa pk-yrityksiä kansainväliseen yhteistyöhön Apuna yli 3000 asiantuntijaa yli 50 maassa Huom! Palvelut tarjolla muillekin: Etsi verkoston kautta pk-yrityksiä kansainvälisiin, vaikkapa Horisontti2020:n T&I-hankkeisiin! www.enterpriseeurope.fi

Kiitos! Heini Günther, H2020 SME NCP Keski-Suomen ELY-keskus +358 295 024 538, heini.gunther@ely-keskus.fi DM 1230983