Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
LUMA-viikko 2005 MB8 Kyselyn tulokset. Pellon lukion oppilaille tehtiin kysely kotitalouksien energiankulutuksesta ja sen kustannuksista. Asumismuoto.
Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan)
Kansantalouden tilinpito
Monikäyttöinen paperi
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Eija Koski Uusi Elämä -hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
Counting backwards vähähiilisen asumisen skenaariot Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry.
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Elinkaariajattelu.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Energinen Suomi.
luonnontieteellinen tausta
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
mieluummin useampikin?
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Energiavuosi 2011 Sähkö Energiateollisuus ry
Suomalaiset ravintosuositukset
HIILEN KIERTOKULKU. Hiili Esityksen nimi / Tekijä -Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Päästöjen kehitys 2012 Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Mikä ilmastonmuutos? Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista ongelmista Ihmisen toiminnasta syntyy haitallisia kasvihuone- kaasupäästöjä, kuten.
Kulutus ja jätehuolto.
Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia.
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Ilmastonmuutos.
Energian säästäminen.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
SUUREET JA MITTAAMINEN
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti 2014
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Veden säästäminen.
Massa- ja paperiteollisuuden päästöt vesistöihin
Esityksen transkriptio:

Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla Hilla Hirvonen, Iiro Juntunen, Tuomo Karppinen, Aapo Lammi, Tomppa Nieminen

Hiilijalanjälki Öljyn, maakaasun, kivihiilen ja muiden niin sanottujen fossiilisten polttoaineiden käyttö on lisännyt ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja on johtamassa ilmaston lämpenemiseen Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja yhden ihmisen toimista syntyy Nykyään omia jalanjälkiään laskevat mm. yhteisöt, yritykset, kunnat, tapahtumanjärjestäjät ja yksilöt Kuluttajan hiilijalanjälki jaetaan kahteen ryhmään: suoriin ja epäsuoriin päästöihin

Hiilijalanjäljen mittaamien Mitataan massana (tonneina, kilogrammoina, grammoina) Otetaan huomioon asuminen, liikkuminen, ruoka, sähkön kulutus ja muut kulutukset Laskureita lukuisia, ja niissä on eroja; jotkin laskurit eivät huomioi muita ilmastoa kuormittavia päästöjä kuin hiilidioksidin Tämän takia lentojen päästöt ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina: luvussa on hiilidioksidin lisäksi muut päästövaikutukset hiilidioksidiksi muunnettuna.

Vesijalanjälki Vesijalanjälki mittaa yksilön tai ihmisjoukon kaikkien kuluttamiensa tai tuottamiensa hyödykkeiden myötä kuluttamaa vettä vuotuisella tasolla verrattuna koko maailman vesivarantoihin Globaali keskiarvo vesijalanjäljelle on 1 243 m³ vettä/henkilö/vuosi Suomalaisten keskimääräinen vesijalanjälki on 1 727 m³ vettä/henkilö/vuosi Kiinalaisten vesijalanjälki on maailman pienimpiä 702 m³ vettä/henkilö/vuosi Yhdysvaltalaisten vesijalanjälki on maailman suurin 2 483 m³/henkilö/vuosi

Ekologinen jalanjälki Ekologinen jalanjälki kertoo pinta-alana ihmisten käyttämien hyödykkeiden, kuten ravinnon ja sähkön ekosysteemeihin kohdistamaa rasitusta Se on standardisoitu mitta, jossa verrataan hyödykkeiden kulutusta luonnonvarojen alueelliseen tai globaaliin uusiutumisvauhtiin Ekologista jalanjälkeä käytetään nykyään laajalti kestävän kehityksen mittarina sen havainnollisuuden vuoksi

Muutamia vinkkejä jalanjälkien pienentämiseen: Käytä portaita hissin sijaan Vaihda vihreään tuulisähköön Päivitä vanhan talon lämmitykset Asenna maalämpöpumppu Vähennä työmatkapäästöjä Korvaa autoilu esim. pyöräilemällä Hanki itse ruoka kasvattamalla, kalastamalla, keräämällä Pienennä ruoka- ja muita jätteitä suunnittelemalla ostoksesi ja kierrättämällä

Mittaa jalanjälkesi: http://ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html SYKE:n ja YLE:n hiilijalanjäljen mittari http://www.vesijalanjalki.fi/meter Kemiran vesijalanjälkimittari http://www.waterfootprint.org/ Water footprint Network, kansainvälinen laskuri http://www.myfootprint.org/ Kansainvälinen ekologisen jalanjäljen mittari

Lähteet http://wwf.panda.org/about_our_earth/all_publications/living_planet_report/ http://www.waterfootprint.org/?page=files/home http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/carbon_footprint/ http://www.h2oconserve.org/home.php?pd=index