Uusi Ennakkoluuloton Elinvoimainen Pudasjärvi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Maahanmuuttajien joustava perusopetus
Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen – seminaari Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tervehdys Siirtolaisuusinstituutti Maahanmuuttopäällikkö.
Toimintaympäristö
Muuttoliike 2008 – 2012.
Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Welcome Office Slussen Neuvontakeskus? Matalan kynnyksen palvelua maahanmuuttajille Pia Hägglund |
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Silta -hanke Maahanmuuttajanuoren tukeminen ja ohjaaminen Vantaa Silta-ryhmä Vantaan aikuisopisto Espoo Omnia Aikuisopisto.
Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS – FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
OHJAUS- JA NEUVONTAPALVELUT MAAHANMUUTTAJILLE
Moku- hankkeesta resurssikeskukseen
Vaasan Ammattikorkeakoulu
KOULUTUSTAKUU.
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Suurin satsaus kotoutumistyöhön Suomessa Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja, koulutuksia ym. joita voisi sitten levittää koko.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
1 Päivi Moilanen Kulttuurienväliset toimijat Pohjois-Pohjanmaalla Oulu Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin.
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Kiintiöpakolaisten vastaanotto
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Liisa Kosonen Kehittämisyksikkö / Sosiaali- ja terveystoimen esikunta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
BOTHNIA INTEGRATION BOTHNIA INTEGRATION Maahanmuuttajien ohjauskeskusohjelma Programmet vägledningscenter för invandrare & Welcome Office Matalan kynnyksen.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Kiintiöpakolaisten vastaanotto Pietarsaaren seudulla Ann-Britt Kronqvist.
Monikulttuurisuus on voima Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen 75-vuotisjuhlaseminaari Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys.
Toisen asteen koulutus
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
ORIMATTILAN TYÖLLISTÄMISPROJEKTI OTE
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Siton turvapaikanhakijoiden palvelujen koordinaatioryhmä Terhi Pippuri, erityissuunnittelija, Sito/esikunta Otaniemen vastaanottokeskus
Tervetuloa vesoon! Maahanmuuttaja luokassani – vinkkejä käytäntöön
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Turvapaikanhakija- ja pakolaislapset perusopetuksessa
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
YHTEISHAKU 2019.
Esityksen transkriptio:

Uusi Ennakkoluuloton Elinvoimainen Pudasjärvi

Pudasjärven kuntasuunnitelma: uusi, ennakkoluuloton ja elinvoimainen Pudasjärvi Maahanmuutto yksi Pudasjärven elinvoimatekijä Maahanmuuttotyön kehittäminen kokonaisuutena: perheside, pakolaisuus, opiskelu, työ

Maahanmuutosta elinvoimaa? Maahanmuutto tuo tullessaan uusia ihmisiä / uusia kuntalaisia. Väestöpohjan laajentuminen Ikärakenteen tervehtyminen Uusia oppilaita kouluihin Uusia lapsia päivähoitoon Lisää asiakkaita yrityksille Maahanmuutto tuo mukanaan työtä. Perheryhmäkoti ja tuettu asuminen, 11 työpaikkaa Vastaanottokeskus, 10 työpaikkaa Perhepalvelut/pakolaisten vastaanotto, 3 työpaikkaa Terveyspalvelut, 0,5 työpaikka Alakoulu, 4,5 työpaikkaa Yläkoulu, 2,5 työpaikkaa Kehittämistoimi, 2 työpaikkaa Työllistämispalvelut, 1 työpaikka Liikuntatoimi, 1 työpaikka Kansalaisopisto, 1 työpaikka + tuntiopettajat OSAO, 2 työpaikkaa

Kansainvälinen muuttoliike tuo ihmisiä myös Pudasjärvelle

Pudasjärven maahanmuuttotilanne 2013 Pudasjärven väestöstä noin 2,5%:lla maahanmuuttotausta Kuntalaisia 217 henkilöä, jotka syntyneet ulkomailla Kuntalaisia, joilla jokin muu kuin Suomen kansalaisuus, 146 henkilöä Kuntalaisia, joiden äidinkieli jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame, 156 henkilöä + ulkomaalaiset opiskelijat (n. 25 henkilöä) ja turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksessa (n. 100 henkilöä)

Maahanmuuttoa Pudasjärvelle vuosina 2008-2013

Maailmalta Suomeen ja Pudasjärvelle

Maahanmuuton syitä Pudasjärvellä Perheside Työ Opiskelu Paluumuutto Humanitaarinen vastaanotto

Maahanmuuttajien ikäjakauma Pudasjärvellä

Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden/opiskelijoiden määrät Pudasjärvellä

Kotouttamispalvelut osa kunnan peruspalveluja

Valtion kotouttamisohjelmasta pohjaa kunnille Maahanmuuttajan asettuminen kuntalaiseksi on kotoutumisen tärkeä perusta. Suomeen muuttajille tulee tarjota tilaisuus päästä mahdollisimman pian muuton jälkeen hankkimaan tarvittava kielitaito ja tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta riippumatta siitä millä perusteella he ovat Suomeen muuttaneet. Päävastuu kotoutumislain mukaisista kotouttamistoimenpiteistä on kunnilla ja työ- ja elinkeinotoimistoilla. Maahanmuuton kasvu edellyttää niin peruspalveluiden soveltumista maahanmuuttajille kuin erityisten kotouttamistoimenpiteiden riittävää saatavuutta ja vaikuttavuutta.

Maahanmuuttotyön lyhyt historia Pudasjärvellä 2008 Pudasjärvelle perustettiin vastaanottokeskus yksin alaikäisinä tulleille nuorille. 2009 Ensimmäiset myönteiset oleskeluluvat ja kuntapaikat. Tukiasumisyksikön perustaminen. Ensimmäinen kotouttamisohjelma. 2010 Perheryhmäkodin perustaminen. Valmistavan opetuksen aloittaminen ala- ja yläkoulussa. 2011 Pudasjärvi mukana Osallisena Suomessa –hankkeessa. Päätös vastaanottaa ensimmäisen kerran kiintiöpakolaisia. 2012 Solmittiin toistaiseksi voimassa oleva sopimus Ely-keskuksen kanssa humanitaarisesta vastaanotosta. 2013 Valmistavan opetuksen sekä S2-opetuksen järjestämisen vakinaistaminen. Valmistavan opetuksen ja varsinaisen perusopetuksen järjestäminen myös oppivelvollisuusiän ylittäneille. Perustettiin ala- ja yläkoulun yhteinen nivelluokka. Osallisena Suomessa –hankkeessa kehitetty kotoutumiskoulutuksen malli, Suomistartti, siirtyi osaksi kansalaisopiston toimintaa. Kaupungin päivitetty kotouttamisohjelma valmistui ja hyväksyttiin.

Uusi verkostotyöskentelyn malli = maahanmuuttotyö kuuluu kaikille! Maahanmuuttotyön verkosto Työllisyys Koulutus Vapaa-aika Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kunnan erityisiä kotouttamispalveluja Maahanmuuttotyön koordinointi Asumisneuvojatoiminta Toimintatuki paikallisille yhdistyksille, 3. sektorin toimijoille Palveluohjaus / omakielinen neuvonta Perusopetukseen valmistava opetus sekä ala- että yläkoulussa S2-opetus sekä ala- että yläkoulussa Nivelluokkaopetus Perusopetus yli 17-vuotiaille Suomistartti-koulutus Lasten päiväleiritoiminta kesällä Liikuntaa kaikille –hanke Perheryhmäkoti ja tuettu asuminen (Oulunkaari) Pakolaisten vastaanotto, perhepalvelut (Oulunkaari) Maahanmuuttajien terveyspalvelut (Oulunkaari)

Perusopetuksen kautta kulkeva kotoutumispolku erillinen nivelluokka / luokkatasoon riippumaton S2-opetus valmistava opetus, ala- ja yläkoulu valmistava opetus, yli 17-vuotiaat ammatillisiin opintoihin valmistava (1 vuosi) tai valmentava (1-2 vuotta) koulutus monialainen opinto-ohjaus perusopetus perusopetus yli 17-vuotiaille S2-opetus / erikoissanasto työelämätietous jatko-opinnot lukio-opinnot ammatilliset opinnot

Yli 17-vuotiaiden kotoutumispolku lähtee Suomistartista Muutto Pudasjärvelle Suomistartti - alkuvaiheen ohjaus ja neuvonta - suomen kieli ja kulttuuri peruskouluopinnot ammatilliset opinnot lukio-opinnot muu/räätälöity kotoutumiskoulutus avoimet työmarkkinat työharjoittelu, vapaaehtoistyö oppisopimus yrittäjyys muu (esim. vanhempainloma, muutto toiselle paikkakunnalle)

Normaaliuden periaate Kotouttamispalvelut osa kunnan peruspalveluja. Erityispalvelut (mm. pakolaisten vastaanotto, valmistava opetus, suomen kielen koulutus, tulkkaus, alkuvaiheen terveystarkastukset) ovat myös osa kunnan peruspalveluja.

Kolmas sektori täydentää kunnan palveluja SPR / Ystävätoiminta, kahvila, tapahtumatoiminta FC Kurenpojat Maa- ja kotitalousnaiset / Palstaviljely, arjen ohjaus 4H / Nuorten kesätyöt Hilimat / luetaan yhdessä Helluntaiseurakunta Ev.lut. seurakunta

Avaimia onnistumiseen pienessä kunnassa Avoin valmistelu- ja päätöksentekoprosessi (valtuusto, hallitus ja kuntalaiset) Kaupungin johdon ja päättäjien vahva tuki ja sitoutuminen asiaan. Kuntalaisten kuuleminen (avoimet keskustelutilaisuudet, asiantuntijavierailut) Tiedottaminen Toimijoiden verkostoituminen ja täydennyskoulutus Valmistautuminen (asunnot, peruskoulu, päivähoito, vastaanotto, terveyspalvelut, kotoutumiskoulutus, vapaa-aika, ystäväperheet, tavarakeräykset jne) Lisäresurssien etsiminen ja hakeminen (erityisesti alkuvaiheeseen) Yhteisen tahtotilan löytyminen! Työ kuuluu kaikille.

www.pudasjarvi.fi