Luku 7 – Sovellusten jakelu ja myynti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
Luku 6 – Käyttöliittymäsuunnittelu tarkemmin
RI400 Raportointi- ja Viestintätyökalu muokkaa iSeiries tulosteita ja välittää viestejä sähköpostin – WEB/URL:n – matkapuhelin Internet:in kautta Windows.
Ohjelmistokehittäminen
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Ohjelmistokehittäminen. Luku 2 – Windows 8 -kehittäminen.
Nimien poimimiseen temppeliä varten voit vaihtoehtoisesti käyttää kahta menetelmää: -poiminta PAF 5.2 ohjelmassa -poiminta suoraan TempleReady for Windows.
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Moodlen ohje opiskelijoille
Avonet Digilehtiö käyttö
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 4 – Windows-sovellusten käyttöliittymät.
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Valitse haluamasi raportti, jonka parametreja haluat muuttaa ja tuplaklikkaa sitä.
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Kurssilla käytettävät työkalut
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
LinkedIn yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Videon pikaopas Videopuhelun aloittaminen 1.Vie osoitin yhteyshenkilön valokuvan päälle ja napsauta kamerapainiketta. 2.Yhteyshenkilösi näyttöön ponnahtaa.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Kurssilla käytettävät työkalut
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
Jakaminen ja yhteistyö
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
1. Avaa omat tiedostot Pakatut tiedostot vievät vähemmän tallennustilaa ja ne voi siirtää toiseen tietokoneeseen nopeasti. Pakattuja ja pakkaamattomia.
Metropolialueen tpk- koulutuskalenteri Tapahtuman lisääminen kalenteriin Ulla Timonen.
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Käyttöohje: Kuinka lisätä käyttäjä ryhmääsi. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Someoppaita – step by step Twitter AVO-hanke Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 SuomiNimeä-Tarttuva 3.0 Suomi.
Työasemasovelluksen käyttöliittymä sovelluksien käyttöliittymät voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: –kohde-toiminto -pohjaisiin (object-action) käyttöliittymiin.
Lync Web App Pikaopas: Kokoukseen soittaminen
Windows-kaupan Lync-sovelluksen käytön aloittaminen
Pikaopas: © 2013 Microsoft Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Lyncin aloitusnäyttö Lyncin aloitusnäytön vasemmassa osassa on ruutuja, joiden avulla.
CSS Dreamweaverilla Matti Viitala KaHa/OAMK 2005.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Lehden tietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto.
OneDrive -palvelussa Suoraan Office ohjelmasta Online
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
OFFICE-TUOTTEIDEN KÄYTTÖ RT- TABLETILLA WORD EXCEL POWERPOINT ONEDRIVE.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Kuvien siirto nettigalleriaan
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Miten luon valtuuden uudistuneessa Valtuudet- käyttöliittymässä?
Esityksen transkriptio:

Luku 7 – Sovellusten jakelu ja myynti

Sisältö ❷❸ Omat sovellukset omiin laitteisiin Windows Store -kehittäjätili Sovellusten levittäminen Sovelluksen julkaisu kauppapaikkaan Visual Studio -kehittimen tärkeimmät ikkunat Tehtäviä Kysymyksiä ja vastauksia

Omat sovellukset omiin laitteisiin Kehitysaikana tapahtuvaan testaamiseen ei välttämättä tarvita lainkaan omaa Windows 8 -kosketuslaitetta Kevyt testaus voidaan tehdä Visual Studion mukana tulevalla simulaattorilla Lopullinen testaus on kuitenkin hyvä tehdä jollain oikealla laitteella, esimerkiksi tabletilla

Visual Studion simulaattori

Microsoftin Surface -tabletti

Sovellusten asennus Windows 8 -käyttöjärjestelmä on lähtökohtaisesti rakennettu niin, että Windows 8 -sovelluksia ei voi suoraan asentaa laitteisiin Näin koko käyttöjärjestelmän tietoturva pysyy korkealla tasolla Kehittäjänä voit kuitenkin siirtää sovelluksesi jollekin laitteelle Visual Studion kautta Tavalliset käyttäjät voivat asentaa sovelluksia ainoastaan globaalin kauppapaikan kautta

Levittämisen vaiheet Avataan sovelluksen projekti Visual Studiolla. Varmistetaan että sovellus kääntyy (engl. build) ilman virheitä. Valitse Build-valikosta komento Rebuild. Valitse levityksen (engl. deploy) kohteeksi ”Device” eli laite Visual Studion työkalupalkin valintalistasta. Kytke haluamasi laite usb-kaapelilla tietokoneeseen kiinni. Valitse Visual Studiosta valikkokomento Build/Deploy. Hetken kuluttua sovelluksesi on siirretty laitteeseen. Kytke laite irti usb-kaapelista. Nyt näet sovelluksesi laitteen Start-valikossa.

Levityksen kohdevalinta Visual Studiossa

Windows Store -kehittäjätili Windows 8 -sovellusten myyntiä ja jakelua varten tarvitset erityisen kehittäjätilin (engl. developer account) Tilin avulla voit lähettää sovelluksesi Microsoftille tarkistettavaksi Jos sovelluksesi hyväksytään, voit julkaista sen globaalilla kauppapaikassa haluamallasi hinnalla (tai ilmaiseksi, jolloin puhutaan vain jakelusta)

Kehittäjätilin hankkiminen Kehittäjätilin saa jokainen, joka maksaa tiliin liittyvän vuosimaksun luotto- tai maksukortilla Vuosimaksu on tällä hetkellä noin 20 euroa yksityishenkilöiltä ja noin 75 euroa yrityksiltä Vuosimaksun maksettuaan sovelluksia voi laittaa jakeluun tai myyntiin lähes rajoittamattoman määrän Rekisteröinti: http://dev.windows.com/

Kehittäjätilin koontinäyttö

Sovellusten levittäminen Kehittäjänä voit päättää missä laajuudessa haluat sovellustasi myydä ja jakaa Voit valita noin 80 maan joukosta haluamasi, tai voit valita kaikki maat Maiden määrä lisääntyy koko ajan, joten liiketoimintamahdollisuudet paranevat edelleen Erityisesti jos sovelluksesi on englanninkielinen, ei useinkaan ole tarvetta rajata niitä maita, joissa sovellustasi voi käyttää

Huomioitavia asioita Sovellusten jakelu kansainvälisesti voi vaatia muutoksia sovellukseesi Käyttöliittymän kääntäminen on tästä konkreettisin esimerkki Voit kuitenkin joutua pohtimaan esimerkiksi sovelluksen värimaailmaa, ikoneita, äänimerkkejä sekä tekstin lukemisen suuntaa

Kauppapaikan sovellustiedot, huomaa kielien määrä

Sovelluksen julkaisu kauppapaikkaan Sovelluksen julkaisu kauppapaikkaan alkaa varmistamalla, että sovelluksesi: on toiminnoiltaan valmis sen ulkoasu ja käytettävyys on viimeistelty Visual Studion uusimmassa 2013 -versiossa kauppapaikkaan julkaisua on helpotettu valmiiden toimintojen avulla Windows 8 -sovellusten julkaisu tapahtuu web-pohjaisena prosessina

Tarvittavat tiedot jakelua varten Sovelluksen nimi Tämän nimen avulla käyttäjät löytävät sovelluksesi kauppapaikasta. Maat, joissa haluat jakaa sovellustasi (sekä mahdollisen hintatason) Suosituimpia hintavaihtoehtoja ovat pienimmät yhden–kahden euron hinnat, esimerkiksi 1,19 €, 1,69 €, 1,99 € ja 2,49 €. Sovelluksesi levityspaketin (engl. deployment package) Appx-tiedosto sisältää sovelluksen käännetyn binääritiedoston sekä tähän liittyviä aputiedostoja Grafiikkaa, ruutukuvia ja sovelluksen lyhyen kuvauksen Kauppapaikassa sovellusta esitellään nimen, grafiikan ja ruutukuvien voimin

Manifest-tiedosto Manifest-tiedosto kuuluu jokaiseen Windows 8 -sovellukseen Kauppapaikan vaatimat tekniset yksityiskohdat tallennetaan siihen Esimerkiksi: mitkä ovat sovelluksen laitteistovaatimukset, mille kielille se on käännetty, jne. Visual Studiosta löydät tiedoston Solution Explorer -ikkunan kautta Manifest-tiedosto on xml-pohjainen, ja sitä voidaan muokata sekä Visual Studion kautta että käsin suoraan xml-kielisenä

Manifest-tiedosto

Muokkaaminen Visual Studiossa

Sovelluksen lähettäminen Microsoftille Kun sovelluksesi on valmis, testattu ja sen manifest-tiedosto on kunnossa, on aika lähettää se Microsoftille tarkistettavaksi ja sertifioitavaksi Voit tehdä kahdella tavalla: web-selaimen kautta kirjautumalla sisään kehittäjätililläsi osoitteessa dev.windows.com aloittamalla prosessin suoraan Visual Studiosta

Sovelluspaketin luonti Visual Studiosta käsin voit käyttää Store-valikon komentoa Create App Packages Tämä komento muodostaa sovelluksestasi tarvittavan levityspaketin ja yhdistää sen manifest-tiedoston kanssa kokonaisuudeksi, joka lähetään Microsoftille

Create App Packages

Valmis levityspaketti Levityspaketin luomisessa on Visual Studion kautta neljä vaihetta Kun vaiheet on käyty läpi onnistuneesti, Visual Studio muodostaa projektikansioon valmiin .appx-tiedoston Seuraava vaihe on ladata levityspaketti kauppapaikkaan Tämän voit tehdä suoraan Visual Studiosta komennolla Upload App Packages

Valmis levityspaketti

Visual Studion tärkeimmät ikkunat Visual Studio 2013 -kehitin on monipuolinen väline, ja sama tuote on tarkoitettu niin harraste- kuin ammattikäyttöönkin Välineen hyvä hallinta auttaa kehittämään parempia sovelluksia nopeammin Seuraavassa käydään läpi keskeisimpiä Visual Studion ikkunoita

Solution Explorer -ikkuna Solution Explorer -ikkuna on yksi keskeisimpiä Visual Studion apuikkunoista Sen avulla hallitaan ensisijaisesti sovellukseesi kuuluvia tiedostoja Tiedostojen lisäksi voit käyttää ikkunaa kätevänä hakutyökaluna koko sovellukseesi Voit esimerkiksi etsiä tiedostoja nimellä, tai voit hakea ohjelmakoodiin kuuluvia luokkia tai metodeita

Solution Explorer -ikkuna

Toolbox-ikkuna Toolbox- eli työkaluikkuna pitää sisällään kaikki ne komponentit, joita voit käyttää sovelluksesi käyttöliittymien suunnitteluun Ikkunan sisältö vaihtuu sen mukaan, missä tilassa Visual Studio kulloinkin on Jos olet vaikkapa suunnittelemassa XAML-käyttöliittymää, Toolbox-ikkuna näyttää käytettävissä olevat käyttöliittymäkomponentit

Toolbox-ikkuna

Properties-ikkuna Properties-ikkuna löytyy yleisimmin Visual Studion oikeasta alakulmasta Se näyttää tietoja valitusta kohteesta ja antaa mahdollisuuden muokata valitun kohteen asetuksia Toisinaan Properties-ikkunaa ei ruudulla näy, vaan kehittäjän täytyy itse tuoda ikkuna näkyviin Näppäinyhdistelmä on F4

Properties-ikkuna

Team Explorer -ikkuna Team Explorer -ikkuna on portti versionhallintaan (engl. source control) ja sen toimintoihin Kehittäjien välillä toimiva versionhallinta on käytännön välttämättömyys silloin, kun projektin parissa työskentelee useampi kuin yksi henkilö yhtä aikaa Versionhallinnasta on kuitenkin etua myös silloin, kun kehittäjiä on vain yksi, joten sen hyödyllisyyttä ei kannata aliarvioida Visual Studion Team Explorer -ikkunan kautta pääset käsiksi erityisesti Microsoftin omaan versionhallintapalveluun, joka tunnetaan nimellä Team Foundation Server (TFS) Kuitenkin myös Git-versionhallinta on tuettuna

Team Explorer -ikkuna

Tehtäviä Selvitä, kuinka moneen maahan voit halutessasi jaella tekemiäsi Windows 8 -sovelluksia. Arvioi, kuinka monta kuluttajaa saatat näin tavoittaa? Keksi kolme asiaa, joita sinun tulisi huomioida tehdessäsi sovelluksestasi monikielisiä versioita. Pohdi, millä tavalla kokeiluversion tarjoaminen sovelluksestasi voisi edistää sen myyntiä.

Kysymyksiä ja vastauksia 1 Olen saanut valmiiksi haluamani Windows 8 -sovelluksen, ja haluaisin aloittaa sen myynnin Microsoftin kauppapaikassa. Miten toimin? Varmista ensin, että olet hankkinut sopivan kehittäjätilin, joko itsellesi yksityishenkilönä tai yrityksenä Tarkista, että olet käynyt läpi maksuvälineen hyväksymisprosessin. Tässä kestää arviolta 3–4 päivää. Tämän jälkeen voit luoda sovelluksestasi levityspaketin tässä luvussa kuvatulla tavalla, ja lähettää sovelluksen Microsoftille kehittäjien web-palvelun kautta osoitteessa dev.windows.com.

Kysymyksiä ja vastauksia 2 Manifest-tiedostossa valitaan mitä ominaisuuksia sovellukseni käyttää, esimerkiksi paikkatietoa, ääntä, osoitekirjaa, ja niin edelleen. Mistä tiedän, mitä ominaisuuksia minun tulee valita tältä listalta? Kehittäjänä sinun tulee ilmoittaa Microsoftille ne tekniset ominaisuudet (kuten verkkoliikenne, puhelimen sijainti, ja niin edelleen) joita sovelluksesi käyttää. Lopullinen tarkistus sovelluksen käyttämistä ominaisuuksista tehdään sertifiointiprosessin yhteydessä, joten epähuomiossa tehdyt väärät valinnat korjautuvat ennen sovelluksen siirtymistä jakeluun tai myyntiin. Sertifiointi kuitenkin keskeytyy, mikäli valinnat poikkeavat selvästi todellisuudesta.

Kysymyksiä ja vastauksia 3 Mistä löydän lisätietoja Microsoftin pilvipohjaisesta versionhallinnasta? Microsoftin pilvipalveluna tarjottava, alle viidelle käyttäjälle maksuton versionhallintapalvelu on nimeltään Visual Studio Online Basic (aiemmin palvelun nimi oli Team Foundation Service). Lisätietoja palvelusta ja rekisteröitymissivun löydät osoitteesta www.visualstudio.com. Visual Studiossa on suora liityntä tähän palveluun Team Explorer -ikkunan kautta.