Elimistö puolustautuu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Hiv ja aids.
HIV-infektio tänään – Elämää ilman AIDS:ia? A 119
Helena Rimali Mankkaan koulu 2013
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Canikur® tabletit ja rakeet
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Kansantaudit.
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ihminen.
Diabetes s. 65 –
Proteiinit.
Kappale 16.
Miksi verta? Kuljettaa happea.
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Tartuntataudit s
Syöpälääkehoito.
Helena Rimali Mankkaan koulu
Kotitehtävä.
Allergiat.
Proteiinien tehtävät elimistössä
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Elimistömme suurin sisäelin
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Diabetes.
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
Sydän- ja verenkiertoelimistö
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
5. Emme elä kehossamme yksin
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Verenluovutus ja verivalmisteet
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Sydän ja verenkierto.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Käden infektiot.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Solu ottaa ja poistaa aineita
7. Taudit ja tuholaiset.
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Proteiinit.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpä.
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Eliöiden luokittelu =>Samaan lajiin kuuluvat yksilöt lisääntyvät keskenään ja saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä =>lajit => suvut => heimot => lahkot.
Eliömaailman luokittelu
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
on elämän perusominaisuus
Perinnöllisyystieteen perusteita
KPL 12: Tartuntataudit.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Esityksen transkriptio:

Elimistö puolustautuu

Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Mistä taudinaiheuttajat tulevat kehoon? Limakalvojen kautta (= ei ihoa): suu, nenä, sukupuolielimet. Ihon haavojen kautta Miten elimistö puolustautuu? Terve iho ja terveet limakalvot Hyödylliset mikrobit (normaalifloora) Värekarvat Elimistön nesteet (esim. kyynelneste) Valkosolut ja niiden tuottamat vasta-aineet

Valkosolut eli leukosyytit Syntyvät luuytimessä. 1. Syöjäsolut Veressä ja kudosnesteessä Granulosyytit ja monosyytit (muuttuvat makrofageiksi). Reagoivat bakteereihin ja viruksiin 2. Imusolut eli lymfosyytit Syntyvät luuytimessä, kypsyvät imusolmukkeissa, pernassa ja kateenkorvassa (T-imusolut), tai maksassa (B-imusolut). Jaetaan: 1) vasta-ainetta tuottaviin B-imusoluihin, B-muistisoluihin, ja 2) T-tappajasoluihin, T-auttajasoluihin ja T-estäjäsoluihin. Kuva kirjan sivulta 72 3

Valkosolut eli leukosyytit

Valkosolut eli leukosyytit

MHC (major histocompatibility complex): solukalvon glykoproteiineja joista elimistö tunnistaa itsensä (jos sekaan ilmestyy vieraita proteiineja, solussa voi olla niitä valmistava virus, ja solu tuhotaan). Tutkimusten mukaan eläimet (mukaan lukien ihmiset) valitsevat lisääntymiskumppaninsa (hajun perusteella) niin että tämän MHC on erilainen kuin itsellä – mutta ei liian erilainen. Miksi? Vältetään sisäsiittoisuus (haitallisten resessiivisten geenien ilmeneminen). Erilaisen MHC-kompleksin sivutuotteena yksilö saa jälkeläisilleen monimuotoisen coctailin vastustuskykyä tauteja vastaan. Jos perityt MHC:t ovat kovin erilaisia, lisääntyy todennäköisyys siihen ettei elimistö tunnista itseään → autoimmuunisairaudet.

Autoimmuunisairaudet = valkosolut eivät tunnista omiaan, elimistö hyökkää itseään vastaan. Esimerkkejä: Nuoruusiän diabetes (T-solut tuhoavat haiman Langerhansin saarekkeita joissa insuliini syntyy). Keliakia (gluteeni suolen pinnalla saa T-solut tuhoamaan suolinukkaa) Nivelreuma (nivelten soluja tuhoutuu) Psoriasis (ihosoluja tuhoutuu) MS-tauti (hermosolujen myeliinitupet tuhoutuvat)

Veren vasta-aineet Elimistössä on (näennäisen) tarpeettomia antibodeja (bakteereita ja viruksia tuhoavia vasta-aineita). → vaikeuttaa verensiirtoja

ABO-veriryhmät: Punasolujen pinnassa antigeenejä (glykoproteiineja) joita vastaan plasmassa ei voi olla vasta-aineita. Antigeenit: A, B, A ja B tai ei mitään.

ABO-veriryhmien jakauma Yleisyys maailmassa (%) Yleisyys Suomessa (%) 45 33 28 (Rh+) 5 (Rh-) A 40 42 37 (Rh+) B 11 17 15 (Rh+) 2 (Rh-) AB 4 8 7 (Rh+) 1 (Rh-)

Reesustekijä RH-positiiviset (85% eurooppalaisista): punasolun pinnassa reesustekijä eli D-antigeeni → henkilöllä ei voi olla tekijän vasta-ainetta veressään RH-negatiiviset (15%): punasolun pinnassa ei antigeeniä. Antigeenin ilmestyessä kehoon syntyy vasta-ainetta. Mahdollinen ongelma reesustekijän kanssa

Rokotteet Hankitaan immuniteetti tiettyä sairautta vastaan Elimistön altistus antigeeneille → imusolujen aktivointi → T-muistisolut muistavat taudinaiheuttajan. Käytetyt antigeenit: Bakteerien rakenneosat Inaktivoidut, ”tapetut” virukset Heikennetyt virukset

Puolustusjärjestelmän sairauksia Leukemia eli verisyöpä Luuytimessä alkaa muodostua blasteja (syöpävalkosoluja) → täyttävät veren ja luuytimen → punasoluja, verihiutaleita ja normaaleja valkosoluja vähän. Immuunikato eli AIDS HIV-virus tunnistaa auttaja-T-solut solukalvon valkuaisaineen perusteella → tunkeutuu soluun, monistuu ja tuhoaa solun → T-solujen määrä vähenee → immuunipuolustus heikkenee → jatkuvia infektioita.

Biologian reaalikoe 13.3.2013