3.2.2010 Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju Herkkujen.
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Suomalaisen ruuan brändit ja laatutekijät
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Suhdannekatsaus 1/2010 Elintarvikkeiden hinnat. Ruuan hinta laski • Arvonlis ä veron alentaminen n ä kyi ruuan hinnassa v ä litt ö m ä sti – hintojen.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Tietojärjestelmien ja tilastojen kehittäminen, integraatiota ja yhteistyötä ELATI -seminaari Marjo Bruun.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
Väinö Niskanen1 Kirjolohikeitto 5 annosta. Väinö Niskanen2 Kirjolohikeiton raaka-aineet kirjolohta ½ kg perunaa ½ kg porkkanaa 200 g sipulia 200 g purjosipulia.
VAPAAEHTOISTOIMINNAN LAATU JA TUKIRAKENNE Valtakunnallinen asiantuntijaseminaari ja neuvottelupäivä Keski-Suomen Museo, OHJELMA 9.30 – Ilmoittautuminen.
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
TOPO-jakso Maikki Peltola. Lähdeahon omenatila Perustettu vuonna 2000 Pornaisten Laukkosken kylään Omistajat Eila ja Aarto Torvasti, palkattua.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
STUDIO-projektin tulokset Anita Eskola-Kronqvist Projektipäällikkö STUDIO-projekti Projektin osatoteuttajat: ARCADA HAAGA-HELIA Ammatillinen.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
11. tammikuuta 2015Sini Korpinen 1 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sini Korpinen Puheenjohtaja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto –
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
Katri Klingberg Toimijan ABC
Urheilevan nuoren ravitsemus
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Omavalvontasuunnitelma
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Metalliseoksia.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Sitoumus luonnonmukaisesta tuotannosta
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
Työtapaturmatilastoja
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Nuuska
Maailmankauppajärjestön vaikutus pellervolaiseen osuustoimintaan
Rovaniemi , MMM Juha Rutanen
Kliiniset ravintovalmisteet Ravintolisäseminaari
Ulkomaalaiset Lapissa
Luomuasetuksen uudistus Evira
Luomuvalvontajärjestelmä
ERIKOISKASVIEN VILJELY
Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen
VID-A Organic Tuotetiedot Tuottaja: Francisco Gomez Maa: Espanja Alue: Alicante Ala-alue/Luokitus: Alicante Alkoholiprosentti: 13.5% Rypaletyyppi: Monastrell.
Esityksen transkriptio:

Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto Tuonti- ja markkinavalvonta Jaana Elo

Jaana Elo Alhainen jalostusaste luomussa – mitä se on? •Oman viljan jauhaminen omassa myllyssä •Kasvisten ja marjojen kuoriminen, pilkkominen, ryöppääminen ja jäädyttäminen •Eläinten teurastus ja paloittelu •Jauhelihan valmistaminen •Täysmehun ja soseen valmistaminen •Viilin tai jogurtin valmistus omasta juuresta •Luomu raaka-aineiden sekoittaminen keskenään (myslit, yrttisekoitukset, raasteet) •Miltei kaikki teknologia on sallittu!

Jaana Elo Luomutuotteiden koostumuksesta •95 % luomutuote –esim. Luomulakkahillo •100 % luomutuote – maataloustuotteet –esim. pakatut porkkanat •Jalostettu 100 %:n luomutuote – kaikki ra:t luonnonmukaisesti tuotettuja –esim. kuivatut luomukeittojuurekset •Alhaisen jalostusasteen luomutuote on aina 100 %:n tuote

Jaana Elo Esimerkkejä luomutuotteista •Luomumaito •Biokauraa •Aurinkokuivattuja ekotomaatteja •Biodynaamisesti viljeltyä pakastettua porkkanaa •Luomumysliä •Ekokauraleipää •Luomumansikkajogurttia •Luomulakritsia •Marinoituja luomuporsaankyljyksiä •Kaikki luomutuotteita; osa alhaisen jalostusasteen tuotteita ja osa jalostettuja – missä raja?

Jaana Elo Koostumus 100 %:n luomutuotteessa… •100 %:n luomutuotteessa ei saa olla –Vettä –Suolaa –Lisäaineita (esim. aromeja, sitruunahappoa tms.) –Muita ei-maatalousperäisiä ainesosia Eli kaikki yksinkertaiset tuotteet eivät aina ole alhaisen jalostusasteen tuotteita!

Jaana Elo Pakkausmerkinnöistä – Mitä luomutuotteissa lähtien? •EU–logon käyttö tulee pakolliseksi valmiiksi pakatuissa elintarvikkeissa (vanha EU –logo poistuu) •EU–logon kanssa samassa visuaalisessa kentässä on mainittava, missä tuotteen maatalousperäiset raaka-aineet on tuotettu: –”tuotettu EU:ssa” tai esim. ”tuotettu Suomessa” Alhaisen jalostusasteen tuotteet –”tuotettu EU:n ulkopuolella” tai esim. ”tuotettu Chilessä” (kolmas maa) –”tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella” (osa yhteisössä, osa kolmannessa maassa) EU-logon ja ”tuotettu x” -maininnan käyttö valinnaista kolmansista maista tuotujen tuotteiden osalta. Yhteisön tunnusta on kuitenkin aina käytettävä maininnan kanssa.

Jaana Elo •Tarkastusviranomaisen tai –laitoksen tunnusnumero tulee ilmoittaa muodossa: FI-EKO-A-001 (Uusimaa) FI-EKO-B (Eviran valvoma jalostaja) FI-EKO-C (Valviran valvoma luomualkoholi) FI-EKO-D (Ahvenanmaa) •Tunnusnumero sijoitetaan välittömästi yhteisön logon alapuolelle (jos logoa käytetään) •”Tuotettu x” –maininta sijoitetaan välittömästi tunnusnumeron alapuolelle

Jaana Elo Logojen käytöstä Nykyinen vapaaehtoinen yhteisön logo – uusi pakollinen logo tulee Kansallinen Aurinkomerkki, jonka käyttö jää edelleen vapaaehtoiseksi

Jaana Elo Mihin valvontajärjestelmään kuulun? •Luomumaatilat – oma ELY-keskus (ent. TE-keskus) •Alhainen jalostusaste - oma ELY-keskus •Luomukeruutuotanto – oma ELY-keskus •Luomuelintarvikkeiden valmistus – Evira •Luomukeruutuotteiden ostotoiminta – Evira •Tuonti kolmansista maista - Evira

Jaana Elo Mistä saan lisätietoa? •Paikallisen ELY-keskuksen luomusihteeri •Evira •Luomuasioissa •Oman alueen ProAgrian neuvojat •Oman kunnan elintarviketarkastajat •Luomutarkastajat