Korkeasti koulutettujen palvelut ja työllisyystilanne

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Koulutussopimus ammattiin oppimiseksi
Advertisements

”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Tilastoja korkeasti koulutettujen työttömyydestä
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
YHTEISTYÖ Yhteistyö lähti tarpeesta tavoittaa, ohjata ja neuvoa yhteisiä asiakkaita Haluttiin tarjota nuorille monipuolisia koulutuksia Vältettiin päällekkäistä.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Työttömien määrän kehitys 2007–2013 iän mukaan
Joustava opintoketju Pohjois- Savossa –hankkeen loppuseminaari Tuula Peura Ulla Kekäläinen Joustava opintoketju Pohjois-Savossa.
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Mikä on todellinen työttömyystilanne Suomessa?
Keuruun työllistämisen malli ja monialainen yhteistyö Keuruun Työkanava –hankkeen tuloksia.
Monialaisen yhteispalvelun toteuttaminen Kaakkois-Suomessa Juha Kouvo Kaakkois-Suomen TE-toimisto Valtakunnalliset TYP-päivät , Lappeenranta.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu 2014 Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ELY-keskus.
Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, lokakuu 2014 Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus 1.
Timo Katajainen Tampere Kummiyritystoiminta Liedossa.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
T E - PALVELU - UUDISTUS MAAHANMUUTTAJIEN OSALTA Bahar Mozaffari
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Keski-Pohjanmaan alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Työllisyys ja työttömyys.
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
Saana Rantsi
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Satakunnan TE-toimisto
TE-toimiston yrityspalvelut
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Ammatillisen koulutuksen reformi
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Maahanmuuttajien työllisyystilanne tilastojen valossa
Saimaan ammattiopisto Sampo
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2015–2016
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2016
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2017
Seinäjoki Kohtaamo 2019.
Esityksen transkriptio:

Korkeasti koulutettujen palvelut ja työllisyystilanne Korkeasti koulutettujen palveluiden työpaja, Helsinki 24.9.2014 Teija Felt

Kysynnän rakenteen muutoksista Työvoiman tarpeeseen (mm. rekrytoinnit, työvoiman vähentäminen) liittyvät syklit ovat nopeutuneet ja jouston tarve lisääntynyt Yritysten työvoiman tarpeet ovat monipuolistuneet (tehtävä- ja osaamisprofiilit) Työn luonne on muuttunut ja laaja-alaistunut (moni- ja yhdistelmäosaamiset jne.) Työntekijöiltä vaadittavat kvalifikaatiot painottuvat yhä enemmän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin Itsensä työllistäminen ja osa-aikainen työ yleistyvät työvoiman käyttömuotoina Epätyypillisiin työsuhteisiin liittyvien työpaikkojen osuus on lisääntynyt selvästi enemmän julkisessa työnvälityksessä kuin koko työmarkkinassa Yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa tapahtuneen työn osuus ja muut itsensä työllistämisen ja oman osaamisen tai työpanoksen myynnin muodot ovat lisääntyneet (ns. välittömät paikat) Työpaikan ”epävarmuudesta”, työpaikan vaihtamisesta ja työn ja työttömyyden vuorottelusta tulossa yhä yleisempää Perinteisillä menetelmillä ja hallintolähtöisillä toimintatavoilla matching-tehtävää on vaikeaa laadukkaasti ja tehokkaasti hoitaa

Korkeasti koulutettujen tilanne Korkeasti koulutettujen määrä on kasvanut jo pitkään. Nyt työttömistä noin 14,5%:lla on korkeakoulututkinto (alempi tai ylempi korkeakouluasteen tutkinto tai tutkijankoulutus) Tammikuussa 2014 oli 43.300 työtöntä korkeasti koulutettua, elokuussa 2014 > 46.400 (TEM Työnvälitystilasto TK6A). Korkeasti koulutettujen pitkäaikaistyöttömyys on kaksinkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana: yhteensä alempi- &ylempi-& tutkijakoulutus nyt noin 11 900 Korkeasti koulutettujen lisääntyvä ja pitkittyvä työttömyys on huolestuttava ilmiö: jos pitkään koulutukseen tehty arvokas investointi johtaa työttömyyteen, kyseessä on merkittävä inhimillinen ja taloudellinen tappio. Koulutus ei ole ilmaista, vaikka opinnot olisivatkin. Korkeasti koulutettujen työnvälitykseen, ohjaukseen, neuvontaan ja palvelutarpeisiin tulee kiinnittää riittävästi huomioita 31.12.2018

Työttömät korkeasti koulutetut Kaikki 08/2013 08/2014 Muutos, lkm Muutos, % 6 ALEMPI KORKEAKOULUASTE 20 680 24 361 3 681 17,8 % 7 YLEMPI KORKEAKOULUASTE 18 358 20 507 2 149 11,7 % 8 TUTKIJAKOULUTUSASTE 1 284 1 561 277 21,6 % Muut (ei korkeakoulututk.) 249 923 273 004 23 081 9,2 % Yhteensä 290 245 319 433 29 188 10,1 % Vastavalmistuneet 2 218 2 481 263 11,9 % 1 568 1 521 -47 -3,0 % 86 89 3 3,5 % 11 819 12 536 717 6,1 % 15 691 16 627 936 6,0 % (TEM Työnvälitystilasto, TK6A. Työttömät ja muut työnhakijat koulutuksen mukaan) 31.12.2018

TE-hallinnon kehittämistoimet Yritysyhteistyötä ja yrityskäyntejä lisätty- lisätään edelleen Työtarjousten määrää on kasvatettu Alueellista ja ammatillista liikkuvuutta tehostettu Aktivointitoimia lisätty & lisätään työttömyyden alkuvaiheessa; mm. työnhakuvalmennukset Koulutusneuvontaa& uraneuvontaa myös puhelimitse saatavilla Yhteishankintoina lisätään kansainvälistymis- ja FEC-koulutusta alueilla Koulutusten hankintatoiminnan yhtenäistäminen ja erikoistuminen koko maassa käynnissä Omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla mahdollisuus esim. loppuunsaattaa opinnot, hankkia erikoisosaamista Yrittäjyys, yrittäjyysvalmennukset! EURES-mahdollisuudet Nuorisotakuun toimet jatkuvat, eri toimijoiden välinen yhteistyö tiivistynyt 31.12.2018

Pohdittavaa Miten edistetään verkostoyhteistyötä? Roolit ja vastuut yhteistyössä hyvä kirkastaa (mitä toimia voivat korkeakoulut lisätä esim. työnhakuvalmennusta opintojen päättyessä?, miten TE-toimiston palveluja on kehitettävä? Mitä yhdessä?) Sovitaan alueilla yhteistyökäytännöistä Lisätään tiedonkulkua ja palvelujen esittelyä/ TE-hallinto Korkeasti koulutettujen osaamiseen perehtyminen - millaisiin tehtäviin tutkinnot valmistavat?/ korkeakoulut Alkukartoitus> asiakkaan tilanne huomioitava kokonaisvaltaisesti Ennakointitietojen hyödyntäminen TE-toimistoissa, ForeAmmatti käyttöön Yhteishankintakoulutukset: yhteistyössä korkeakoulut-TE-toimisto-yritykset Mahdollistetaan henkilökohtainen ohjaus (korkeakoulut, TE-hallinto, ammattijärjestöt) f2f , puhelimitse, somessa 31.12.2018 31.12.2018 7 7

Yhdyshenkilöverkoston tehtäviä: Palveluissa ja niiden hankinnassa huomioidaan myös ryhmä- ja vertaistuen mahdollisuudet , yhdessä tuotettavat palvelut sekä palveluiden hankinta kumppaneilta tai ulkopuoliselta tuottajalta ostopalveluna Yhdyshenkilöverkoston tehtäviä: Verkostoyhteistyökäytännöistä sopiminen alueilla Varmistaa yhtenäiset, valtakunnalliset ja laadukkaat palvelut korkeasti koulutetuille >>> työllistyminen Tiedonkulusta huolehtiminen puolin ja toisin Hyvien käytäntöjen jakaminen & uusien ideoiden tuottaminen Verkostoyhteistyön koordinointi alueilla Valtakunnallisten kehittämistilaisuuksien valmistelu yhdessä TEMin kanssa 31.12.2018 31.12.2018 8 8