Kari Kamppi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten vesi kiertää? 1a Etelä-Pohjanmaalla keskimäärin
Advertisements

Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys Vedenlaatutietoja
Suomen virtavesien erityispiirteet
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
Herniäinen, Vanajavesi, Kokemäenjoen vesistöalue
11. Rehevöityminen on vesistöjen ongelma
Peltojen f osforihuuhtoumat kiinni kipsillä: Miten? Viljelijäpäivä Nurmijärvi Liisa Pietola.
Toimintaympäristö Muuttoliike Leena Salminen.
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Jokien kunnostus Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa.
RISKIENHALLINNAN MALLEJA TTM 21 | YHTEISTYÖSSÄ.
Miten Mikkelin ammattikorkeakoululla menee?. Esityksen sisältö MAMKin suoriutumisen historiaa Vuosi 2010 toiminnan ja talouden tulosten valossa Vuoden.
Emätilaperiaate Täydennyskoulutus © Kai Kokko 2008.
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
Ilma.
Sopimuspalokuntien tila Varsinais-Suomessa
Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Mikko Mönkkönen & Janne Kotiaho Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Smart Tampere Tero Blomqvist © SRV/Studio Libeskind.
Paine p.
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Öljy energianlähteenä
BETONIRAKENTEIDEN KORJAUS JA RAKENNUSFYSIIKKA Pätevöityskurssi 17. 1
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Hyvinvointia kestävästi
- Ilmakuvaus Satelliittikuvaus Laserkeilaus
Vesivoima.
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
JHKA tietoarkkitehtuurin kehittämispolku 2018
LAULUJOUTSEN.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Tuulivoima.
OMAKOTIRAKENTAMINEN LOMARAKENTAMINEN 11/12 SUOMI ASUU 2012
Pintavesien laatu Olli Varis.
Luoteis-Karjalan ensimmäinen maisema rauhoitusalue Vuonninen ja Vaassilan kivi Gleb Lettiev, 6V luokka (5.opiskeluvuosi) Petroskoi, 2017.
Tuotteen nimi Esityksen otsikko.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Vesienhoidon yhteistyöryhmä
Mallinnus Pyritään kuvaamaan todellisia vedessä tapahtuvia ilmiöitä
Hyönteispölytyksen tila Suomessa ja merkitys ruuan tuotannolle
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Etelä-Savon maakuntaliitto
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
Keski-Suomen kalakannat Tilastoja ja laskelmia kaupallisen kalastuksen näkökulmasta Tapio Keskinen
Kalataloudellinen kunnostus
Tampereen kaupunkiseudun 2-kehä KEHITTÄMISSELVITYS
Metsäteollisuuden ympäristönsuojeluinvestoinnit vuosina
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostus-seminaari, Tampere
Rakennerahastot maakuntien strategioiden toteutuksessa Case Etelä-Savo
MINERA-hankkeen loppuseminaari , Kuopio
Ulkoinen viestintä Viestintäryhmä valmistelee viestinnän hankepäällikön johdolla ja esittelee hankeryhmälle ja edelleen ohjausryhmälle keskeiset ratkaisuehdotukset.
Mitä kesäasukas voi tehdä mökkijärvensä hyväksi?
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Taustakartta: NASA.
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Rehevöityminen Yyterissä
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
Viestintäsuunnitelma
Mikromuovien lähteet: Keinoalustat
Alavudenjärvi lukujen ja tilastojen valossa
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
MALLIT VESISTÖKUNNOSTUKSEN APUNA
Ikkelänjärvi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Satu Järvenpää
Ikkeläjärven Ns-talolla, Rytinevantie 6
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Biokaasu osana ravinnekiertoa
Esityksen transkriptio:

Kari Kamppi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 13.6.2013 Somerojoen lasku-uoman ennallistamisen (jokisuun kosteikon rakentamisen) esiselvitys Kari Kamppi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 13.6.2013

Esityksen sisältö Esiselvityksen tavoitteet Järven tila ja sen kehitys Somerojoen veden laatu Järveen tuleva fosfori- ja typpikuormitus Kustannukset Miten tehokas kosteikko olisi veden puhdistajana? Miten kosteikko vaikuttaisi järven veden laatuun? Kosteikon hyödyt ja haitat asukkaille Yhteensä 15 diaa.

Esiselvityksen tavoitteet Fosfori- ja typpikuormituksen selvitys. Kosteikon toteuttamisen vaihtoehdot. Kustannusarviot ja aikataulut. Arvio kosteikon rakentamisen vaikutuksista järvelle. Hyödyt ja haitat.

Kartta

Järven tila ja sen kehitys 1964-2013 (1) Ei ole havaittu leväkukintoja tai kalakuolemia. Happitilanne on ollut lähellä pintaa aina hyvä. Syvemmällä vesimassassa happipitoisuus on toisinaan ollut alentunut. Lähellä pohjaa on ajoittain ollut hapetonta tai lähes hapetonta vettä. Fosforipitoisuus (40-55 µg/l) on rehevän järven tasoa. Klorofylli-a:n pitoisuus (15-35 µg/l): rehevä tai erittäin rehevä Typpipitoisuus (500-800 µg/l): lievästi rehevä tai rehevä.

Järven tila ja sen kehitys 1964-2013 (2) Väriluku (50-100) ja kemiallinen hapenkulutus KHTMn (9-12 mg/l) keskitasoa tai hieman sitä suurempi. Sameus avovesiaikana pintakerroksessa (1 m) 2-7 FNU, joka vastaa hyvää virkistyskäyttöluokkaa. Ekologisesta tila (ympäristöhallinto): tyydyttävä. Ei selviä muutoksia veden laadussa viimeisimmän 40-50 vuoden aikana.

Somerojoen veden laatu 1969-2009 Vesimuodostumaluokituksessa (ympäristöhallinto) Somerojoki kuuluu luokkaan keskisuuret savimaiden joet. Ekologinen luokitus (ympäristöhallinto): hyvä. Tavoite vesienhoidon vuoteen 2015 ulottuvassa toimenpideohjelmassa (ympäristöhallinto): nykyisen tilan säilyttäminen. Vedenlaatutietoja on ajalta 1969-2009. Pitoisuudet ovat tavallisia Etelä-Suomen pienille jokivesistöille, joiden valuma-alueella on kohtalaisesti peltoja. Ei selkeitä muutossuuntia veden laadussa.

Järveen tuleva ulkoinen fosfori- ja typpikuormitus (1) Fosforikuormitus: noin 5,1 tonnia/vuosi Typpikuormitus: noin 77 tonnia/vuosi Mistä lähteistä kuormitus tulee? Peltomaat: fosforista 4/5 (80 %) typestä vajaa 2/3 (n. 60 %) Muut maa-alueet (mm. metsät ja suot): fosforista 1/8 (13 %) typestä vajaa 1/3 (n. 30 %) Haja-asutus (jätevedet): fosforista runsas 1/20 (6 %) typestä 1/50 (2 %) Laskeumana ilmasta suoraan järveen: fosforista 1/50 (2 %), typestä 1/14 (7 %)

Järveen tuleva ulkoinen fosfori- ja typpikuormitus (2) Somerojoen osuus järven ulkoisesta kuormituksesta Fosforista noin 2/3 (69 %) Typestä noin 2/3 (65 %) Somerojoen valuma-alueen pinta-alan osuus on noin 85 % järven koko valuma-alueen pinta-alasta.

Kosteikkoalue joen suulla (suunnitelma)

Kustannukset Kosteikon penkereiden rakentamisen kustannusarvio: 125 000 - 250 000 €. Hintahaarukan alapäässä rakennusmassat saadaan itse kohteesta tai hyvin läheltä sitä. Haarukan yläpäässä massat tulevat kauempaa (kuitenkin enintään 20 km). Rakennustöiden kesto 2 kk

Paljonko kosteikko pienentäisi järven ulkoista kuormitusta? Fosforikuormitus pienentyisi 2-5 % (vuosikeskiarvona). Kiintoainekuormitus pienentyisi 5-20 % (vuosikeskiarvona). Typpikuormitus ei todennäköisesti pienentyisi mainittavasti. Miksi kosteikon vaikutus olisi näin pieni? Kosteikon pinta-alan suhde joen valuma-alueen pinta-alaan on erittäin pieni (n. 0,06 %). Jokiveden fosfori-, typpi- ja kiintoainepitoisuudet ovat melko pieniä.

Miten kosteikolla avulla saavutettava kuormituksen pienentyminen vaikuttaisi järven veden laatuun? Järviveden fosforipitoisuus pienentyisi noin 1 µg/l (nykytaso on 40-55 µg/l). Vaikutus olisi erittäin pieni. Vaikutus veden sameuteen olisi koko järven mittakaavassa vähäinen.

Hyödyt ja haitat asukkaille (1) Rakentamisen aikana: Haitat: rakentaminen aiheuttaa veden väliaikaista samentumista. Kun kosteikko on valmis: Hyödyt: Fosfori- ja kiintoainekuormitus vähenee (mutta vain vähän). Kiintoaineen kulkeutuminen syvänteeseen vähentyy hieman. Järven pohjoisosassa Uotilansaaren itäpuolella sameus voi pienentyä hieman, koska joesta tuleva virtaus ohjautuu penkereen vaikutuksesta saaren länsipuolelta.

Hyödyt ja haitat asukkaille (2) Kun kosteikko on valmis: Haitat: Uotilansaaren länsipuolisella alueella (kosteikkoalue) vesikasvisto voi runsastua, koska joen virtaus ohjataan alueelle. Samalla alueella vesi voi samentua, koska jokivesi on sameampaa kuin järvivesi. Penger muuttaa jossakin määrin järven pohjoispään lahden ulkonäköä. Hyöty ja/tai haitta: Uotilansaareen avautuu maayhteys kosteikon penkereen välityksellä.

Kiitos!