Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostus-seminaari, Tampere

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostus-seminaari, Tampere"— Esityksen transkriptio:

1 Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostus-seminaari, Tampere 23.10.2018
Avustukset metsätalouden vesiensuojeluun Jarmo Uimonen, Suomen metsäkeskus

2 Kestävä metsätalouden määräaikainen rahoituslaki 34/2015
Lain 4 § määrittelee yleisesti tuensaajat Metsäluonnon hoitohankkeisiin voidaan myöntää tukea myös yhteisölle tai ammatinharjoittajalle, jos tuella edistetään yksityisten maanomistajien metsien hoitoa ja käyttöä. Lain 21 § määrittelee luonnonhoitohanketyypit. Lain 23 § säädetty hankehakumenettelystä. Metsäluonnon hoitohankkeen tuensaajat valitaan hankehaun perusteella. Luonnonhoitohankkeet rahoitetaan kokonaan valtion tuella.

3 Luonnonhoitohanketyypit Kemera-laki 34/2015 21§
Usean tilan alueelle ulottuviin, monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen hoito- ja kunnostustöihin sekä metsä- ja suoelinympäristöjen ennallistamiseen. Metsäojituksista aiheutuneiden vesistöhaittojen estämiseen tai korjaamiseen, jos toimenpiteellä on tavanomaista laajempi merkitys vesien ja vesiluonnon hoidon kannalta eikä kustannuksia voida osoittaa tietylle aiheuttajalle. Metsien monimuotoisuutta edistävään kulotukseen. Metsäluonnolle haitallisten vieraskasvilajien hävittämiseen ja niiden leviämisen estämiseen metsätalousmaalla. Muihin edellä mainittuja hankkeita vastaaviin metsäluonnon hoitoa ja metsien monikäyttöä sekä maisema-, kulttuuri- ja virkistysarvoja korostaviin, alueellisesti merkittäviin hankkeisiin.

4 Luonnonhoitohankkeiden suunnittelu
Metsäkeskus suunnittelee alueellisia Kemera-lain 21 §:n mukaisia luonnonhoitohankkeita vuosittaisten määrärahojen puitteissa. Alueellinen suunnitelma on ns. yleissuunnitelma ja sisältää; Toimenpiteiden sijainnin ml. kulkuyhteydet Toimenpiteiden rakenteen ja laadun sekä esim. mallirakennekuvat Metsänomistajien kirjallisen suostumuksen toimenpiteisiin ja mahdolliset toiveet Toteutuksessa huomioitavat muut asiat esim. luvat ja ilmoitukset Suunnitelman laatijan tiedot Kartat Suunnitelman valmistetuttua luonnonhoitohanke avataan hankehakuun. Suunnittelutyön lisäksi Metsäkeskus neuvoo ja opastaa toteuttajaa sekä valvoo toteutusta.

5 Luonnonhoitohankkeiden hankehaku
Metsäkeskus tarjoaa luonnonhoitohankkeita toimijoille toteutettavaksi Kemera-lain 23 § mukaisella hankehakumenettelyllä.  Hankehakumenettelyn tavoitteena on löytää luonnonhoitohankkeelle osaava toimija, joka ottaa kokonaisvastuun sekä luonnonhoidon töiden toimenpidesuunnittelusta että niiden toteuttamisesta. Hankehakuja voi olla vuodessa korkeintaan kolme. Yhdessä haussa on useita luonnonhoitohankkeita eri alueilta. Vuosittainen luonnonhoitohankemäärä on 15 – 30 hanketta (koko Suomi yht.)

6 Hankehaun avautuminen
Hankehakuun avattavat luonnonhoitohankkeet julkaistaan Hankehaun avautumisesta tiedotetaan Metsäkeskuksen nettisivulla sekä toimijoille lähetettävällä tiedotteella. Hankkeet avataan hankehakuun kahden viikon aikana haun avautumisesta. Hankehaussa julkaistavat hanketiedot; Hankeasiakirjat; hankehakupyyntö, alueellinen suunnitelma, kartat sekä muut tarpeelliset liitteet. Tärkeät päivämäärät; Hankehakemusten viimeinen jättöaika, hankehakemuksen voimassaoloaika, hankkeen toteutusaika, viimeinen loppuraportointipäivä.

7 Hankehakemuksen jättäminen
Hankkeen avautumisen jälkeen toimijoilla on 2-3 viikkoa aikaa tutustua ja perehtyä hankkeeseen ja kohteisiin sekä jättää hankehakemus kustannuksineen Metsäkeskukselle. fi/sites/default/files/hanke haku-luonnonhoitohanke- hankehakemuslomake.pdf

8 Hankkeen toteuttajan valinta
Hankehakemusten määräajan päätyttyä hankehakukokouksessa valmistellaan hakemusten pisteytys ja valinnan perusteet. Pisteytyksessä hinnalla on 60 %:n ja laatutekijöillä 40 %:n painoarvo (hakijan laatu- ja ympäristöasiat, kaluston laatu, kone- ja miestyön ammattitaito, hakijan ammattitaito). Toimijan valinnasta tehdään hankepäätös. Kaikille hankehakuun osallistuneille menee tieto valitusta toteuttajasta. Oikaisuvaatimusaikaa on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Hankehakukokouksessa voidaan myös päättää hankehaun jatkamisesta tai toteuttamatta jättämisestä.

9 Toteuttajan tehtävät Metsäkeskuksen lähettämän rahoitushakemuksen täyttäminen ja palauttaminen 2 kk kuluessa valinnan jälkeen  Rahoituspäätös Maksatushakemusten (hankkeen vielä kestäessä) ja toteutusilmoituksen (sisältää loppuraportin) laatiminen luonnonhoitohankkeen-toteutusilmoitus-ja-maksatus.pdf Loppuraportissa kuvataan töiden toteuttaminen sekä todelliset kustannukset työlajeittain rahoitushakemuksen mukaisina. Töiden toteutus määräaikaan mennessä – Metsäkeskus voi päättää enintään kahden vuoden jatkoajan myöntämisestä töiden loppuunsaattamiseen ennalta arvaamattoman esteen vuoksi. Lisäaika voidaan myöntää vain yhden kerran. Suunnitelmasta poikkeaminen tai lisätyöt on sovittava ja perusteltava.

10 Vähä Leppijärven luonnonhoitohanke,
Siikainen, Satakunta 4 laskeutusallasta 1 pintavalutuskenttä 1 säätöpato Hankehaussa 11-12/2015 Rahoituspäätös keväällä 2016 Toteutus

11

12 3/2018 Hankehaku on käynnissä 15.-25.10.2018
Vuorimaan kosteikon luonnonhoitohanke, Pirkanmaa - Metsäkeskus hakee toteuttajaa Vuorimaan kosteikon luonnonhoitohankkeelle. - Vesiensuojelukohde sijaitsee Vesilahden kunnassa Arajärven kulmalla, Iso-Arajärven itäpuolella. - Hankkeen tavoitteena on vähentää Iso-Arajärveen laskevan metsäojan valuma-alueen vesistökuormitusta rakentamalla kosteikko kahden tilan alueelle


Lataa ppt "Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostus-seminaari, Tampere"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google