Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ikkelänjärvi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Satu Järvenpää

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ikkelänjärvi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Satu Järvenpää"— Esityksen transkriptio:

1 Ikkelänjärvi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Satu Järvenpää hankevetäjä

2 Hankkeen toteutusaika 1.2.2018-31.12.2020
Ohjelma: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Ohjelman toimenpide: 7.6 Kulttuuri- ja luonnonperintö Ohjelman alatoimenpide: Kulttuuri- ja luonnonperintö, kehittäminen Hankkeen toteutusalue: Vesien suojelun ja ravinteiden kierrätyksen hanke- ja yritystuet

3 HANKKEEN HALLINNOIJA: POHJANMAAN VESI JA YMPÄRISTÖ RY
OSATOTEUTTAJAT: GTK, LUKE, SUOMEN METSÄKESKUS, PRO AGRIA ETELÄ-POHJANMAA, KESKI-POHJANMAA JA ÖSTERBOTTEN. Hankkeen toiminta-alueena ovat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat sekä Pohjois-Pohjanmaalta Alavieskan, Kalajoen, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan kunnat. Hankealueeseen kuuluu kaikkiaan 46 kuntaa. Hanke toimii kaksikielisenä.

4 Hankkeen päätavoitteet:
Tehostaa ravinnevirtojen hyödyntämistä ja vähentää vesistökuormitusta Hankealueen vesienhoitosuunnitelmissa hyvää huonommassa tilassa oleviksi määriteltyjen vesistöjen tilan paraneminen Uusien vesiensuojelutyökalujen ja eri toimijoiden keräämien tietopankkien sovellusten käyttö lisääntyy ja vakiintuu Eri sektorien asiantuntijaorganisaatioiden ja muiden valuma- alueen toimijoiden yhteistyö syventyy ja vakiintuu.

5 Hankkeen osatavoitteet:
Maanomistajien ja muiden valuma- alueen toimijoiden tietämys vesiensuojelun painetekijöistä, kuten happamien sulfaattimaiden ja ravinnekuormituksen haasteista lisääntyy Tietämys ravinteiden kierrätyksestä ja vesien suojelusta sekä niihin käytettävissä olevista työkaluista ja menetelmistä lisääntyy Saadaan kokonaiskuva valittujen valuma-alueiden tilanteesta ja toimenpiteiden vaikuttavasta kohdentamisesta Maatalous- ja metsäojituksien ja suometsien hoidon vesistökuormaa vähentäviä toimenpiteitä kehitetään ja siirretään käytäntöön Vesiensuojelutyökalujen ja tietolähteiden käytettävyydestä ja kehittämistarpeista koottu palaute hyödyttää työkalujen jatkokehittelyä Vesistöjen tilan paranemisen myötä ekosysteemipalvelut kehittyvät Maaseutuyrittäjät saavat ideoita ja virikkeitä uusista yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksista

6 Hankkeen kohderyhmänä ovat valuma-alueen maanomistajat, maaseutuyrittäjät ja muut toimijat
Hankkeessa tarkastellaan laajassa asiantuntijayhteistyössä valuma-alueiden vesiensuojelun painetekijöitä ja vesien tilaa kokonaisuutena Eri organisaatioiden sähköisiä tietolähteitä, työkaluja ja olemassa olevaa tutkimustietoa hyödyntämällä on haettu ”Hot Spot”-alueita, joille laaditaan käytännön toimenpidesuosituksia ja mallisuunnitelmia.

7 Hot spot-alueiden valinta
Vesistöjen ekologinen tila ja sen parantaminen on ollut kaiken toiminnan lähtökohtana ja taustana eikä sitä käytetty erillisenä kriteerinä. Kriteerit olivat: happamat sulfaattimaat metsäalueiden uudistamisen ja ojituksen aiheuttama laskennallinen kiintoainekuormitus(kg) metsäalueiden uudistamisen ja ojituksen aiheuttama laskennallinen P-kuormitus (kg) lantojen sisältämä fosforimäärä/peltohehtaari (kg/ha) peltoalueiden P-luvut

8 Hankkeessa etsitään valituille hot spot- alueille soveltuvia kohteita, joille voidaan tehdä toimenpidesuunnitelmia ja -ehdotuksia. Kosteikot suojavyöhykkeet sulfaattimaiden säätösalaojitukset, tuhkalannoitus (metsä) rantojen hoito ja kasvibiomassojen hyödyntäminen pienimuotoiset virtavesikunnostukset ja kalataloudelliset kunnostustoimenpiteet.

9 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelma Kainastonjoen valuma-alue Kohde 21A-B: Mahdollinen kosteikon paikka (kartta 4, s. 51) Metsäinen alue, joka on ympäröiviä peltoja alempana. Kohteen kautta virtaa kolme ojaa. Vasikkaojan ja alueen pohjoisreunaa virtaavan ojan valuma- alueista on peltoa yli 20%. Alustavan kartoituksen perusteella kohde näyttäisi sopivan kosteikon perustamiseen.  Toimenpidesuositukset: Kohteeseen voisi mahdollisesti perustaa kaksi avovesipintaista kosteikkoa patoamalla ja kaivamalla. Jos kummankin perustettavan kosteikon pinta-ala on vähintään 0,5% valuma-alueensa pinta-alasta ja vähin- tään 0,3ha, voidaan alueelle perustaa kaksi monivaikutteista kosteikkoa.

10 Ikkelänjoen valuma-alue
Kohde 55: Mahdollinen kosteikon paikka (kartta 10, s. 70) Ikkelänjärveen laskevien ojien varressa on noin hehtaarin suuruinen alue joutomaa-ta sekä kosteaa koivumetsää. Kohteen valuma- alueesta yli 20 % on peltoa. Alusta-van kartoituksen perusteella kohde näyttäisi sopivan kosteikon perustamiseen, mi-käli Korteojan ja yläpuolisten peltojen vedet ohjataan kosteikkoon.  Toimenpidesuositukset: Suositellaan perustettavaksi avovesipintainen kos-teikko. Jos perustettavan kosteikon pinta-ala on vähintään 0,5% valuma-alueen pinta-alasta ollen kuitenkin vähintään 0,3ha, voidaan alueelle perustaa monivaikut-teinen kosteikko.

11 HIRVIJÄRVEN VALUMA-ALUE
Kohde 24: Mahdollinen kosteikon paikka (kartta 6, s. 34) Jupakkaperällä kaksi ojaa laskee metsien ja peltojen halki Hirvijokeen. Ojat tuovat kiintoainetta, joka kaventaa jokea. Tien ja Hirvijoen välissä on mahdollinen kosteikon paikka. Kosteikko voisi pysäyttää kiintoaineen, ennen kuin se ehtii Hirvijokeen asti. Alustavassa kartoituksessa kohde näyttäisi sopivan kosteikon perustamiseen, mutta kohteen yläpuolisen valuma-alueen pelto-osuus on tukimääräysten alarajoilla. Toimenpidesuositukset: Jos kohteen yläpuolisesta valuma-alueesta yli 20% on peltoa ja perustettavan kosteikon pinta-ala on vähintään 0,5% valuma- alueen pinta-alasta ollen kuitenkin vähintään 0,3ha, voidaan alueelle perustaa monivaikut-teinen kosteikko.

12 Työpajat ja infotilaisuudet:
uusien toimintamahdollisuuksien ja menetelmien levittäminen valuma-alueen maanomistajille ja toimijoille käytännön yhteistyömallien ja toimintatapojen hakeminen mm. ravinteiden käytön optimointiin kotieläintilojen, turkistilojen ja kasvinviljely-tilojen välillä demonstraatiot ja tutustumiset mallikohteisiin Kohdennetut monikanavaiset tiedotustoimet koko hankealueen maanomistajille, neuvojille, suunnittelijoille ja muille toimijoille

13 SEURAA HANKKEEN TOIMINTAA www.vesiensuojelu.fi/pohjanmaa
KIITOS! Lisätietoja Satu Järvenpää p


Lataa ppt "Ikkelänjärvi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Satu Järvenpää"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google