Epoc - verikaasu- analyysilaite

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
KANSANTAUDIT.
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Webbisivut ja maistelutilan varausjärjestelmä Ilkka Siissalo
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Diabetes mellitus Leena Lahti.
Jakaminen ja yhteistyö
Metropolialueen tpk- koulutuskalenteri Tapahtuman lisääminen kalenteriin Ulla Timonen.
Käyttäjätunnukset ja salasanat Mika Pasanen Osao Myllytulli ja Mytlpt09E 2010.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
E-opetuksen ja –tuen osaamistiimi
Lasten näytteenotto Etelä-Karjalan keskussairaalassa
KOULUN SÄHKÖPOSTIN UUDELLEENOHJAAMINEN Linus Laitinen 1 ooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooooooooo.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Nestelista.
Diabetes.
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
1 OpiPal opintojaksopalaute- järjestelmä Opiskelijan opas
Keuhkot ja hengityselimistö
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Herniäinen, Vanajavesi, Kokemäenjoen vesistöalue
Sydän- ja verisuonitaudit
Preanalytiikkaa ja kliinistä kemiaa Preanalyyttiset sudenkuopat verikaasunäytteiden käsittelyssä ja kuinka ne vältetään Sari Väisänen Itä-Suomen Laboratoriokeskuksen.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Minustako BIOANALYYTIKKO?. Mikä ihmeen bioanalyytikko? terveydenhuollon ammattihenkilö kliinisessä laboratoriotyössä laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
Sydän ja verenkierto.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Opas hoitajalle EKG:n vuorokausinauhoitukseen
HENGITYS.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
Echo360 - luentovideot Ohje opiskelijalle IT-palvelut.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
Kirjautuminen Opiskelijat kirjautuvat yleensä sisään vieraana. Kirjoita nimesi kenttään ja kirjaudu sisään. Voit kirjautua sisään myös omilla tunnuksilla.
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
Kehon energiantuotto.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Nestetasapaino.
Hengitys.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
TIETOTURVA Sami Hilli tlpt14B.
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
Munuaiset Munuaiset huolehtivat veren ja kudosten oikeasta vesi-, suola- ja happoemästasapainosta eli säätelevät elimistön sisäistä tasapainoa = HOMEOSTAASI.

Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Verisuonen kanylointi
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus metku
Metabolinen oireyhtymä
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Haihtuminen.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Quizlet-sovelluksen käyttöopas
Ihopistosnäyte.
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
MUNUAISET KPL 9.
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Esityksen transkriptio:

Epoc - verikaasu- analyysilaite Tehtävä 5. Video Presentaatio 8.8.2016 Leena Ollila ja Päivi Suonnansalo R72Y15S Hyvinvointiteknologia 5 op 799Y3M

MIKÄ LAITE ON JA KUKA KÄYTTÄÄ? Epoc-verikaasuanalyysilaite Laitteen näytteenoton määrää lääkäri Näytteenotto: Näyte otetaan vena eli laskimo tai arteria eli valtimo -näytteenä Venanäytteen ottaa hoitaja Arterianäytteen ottaa lääkäri

MITÄ LAITTEEN AVULLA SELVITETÄÄN? Verikaasuanalyysilla voidaan selvittää elimistön hapetustilaa eli hapen ja hiilidioksidin osapaineet sekä happoemästasapainoa, josta näkyy hengityksen ja munuaisten toiminnan sekä muun aineenvaihdunnan tasapaino. Valtimoveren happiosapaine kuvastaa sisäänhengitysilman happiosapaineen, hengityksen ja verenkierron riittävyyttä. (Ylipahkala 2014.) Miksi käytetään ja milloin: Valtimoveren happiosapaineen ja happo-emästasapainon selvittäminen keuhkosairauden tai sydänsairauksien diagnostiikassa sekä tehohoidossa kertomaan potilaan kehon happo-emästaseesta. Verikaasujen lisäksi tutkitaan samalla usein eräitä elektrolyyttejä ja aineenvaihduntatuotteita. Verikaasuja voidaan tutkia sekä laboratorossa että potilaan lähellä vieritestilaitteella. (Sara 2012, 5.)

MITÄ TULOKSISTA VOIDAAN SELVITTÄÄ? Tuloloksista voidaan lukea: Verikaasututkimukset eli happamuus, happi-ja hiilidioksidiosapaine Hiilidioksidin osapaine pCo2 (hypoksemia eli matala pO2 korjattava heti / liian korkea pO2 voi olla haitallista aivo- ja sydäninfarktissa tai COPD-potilaalla) Hapen osapaine pO2 eli Keuhkojen ventilaatio eli tuulettuminen. Bikarbonaatti cHCO3- Kokonaishiilidioksidi cTSO2 Oksimetriatuloksiin eli helgitykseen liittyvät arvot. Hemoglobiini, happisaturaatio, oksihemoglobiini, karboksihemoglobiini ja deoksihemoglobiini, Veren emäsylimäärä BE(b) Happisaturaatio cSo2 Hemoglobiini cHGb Elektrolyyttitutkimuksiin eli natrium, kalium ja ionisoitunut kalsiumja kloridi Natrium Kalium K+ Ionisoitunut kalsium Ca2+ Metaboliittitutkimuksiin eli glukoosi ja laktaattia (=Metabolinen oireyhtymä eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa) Glukoosi Glu Hematokriitti Hct (=verisolujen suhteellinen osuus koko veren tilavuudesta) Laktaatti Hct. (=maitohappoasidoosi liittyy esim. vaikeaan tilaan; myrkytys) (Sara 2012, 30.)

MITEN SITÄ KÄYTETÄÄN? Laitteen alustus: Anna oikea Käyttäjä ID ja Salasana ja paina sisäänkirjautumispainiketta Reader eli lukijalaite avautuu Laite pyytää asettamaan testikortin paikoilleen Tämän jälkeen laite kalibroi kortin 210 sekunnin ajan Asetetaan potilastiedot ja tarvittaessa esim kuume ja lisähapen määrä Valitse näytteenottotapa: vena tai arteria Kun laitteen kalibrointi on valmis, näytön palkki ilmaisee ajan, joka on jäljellä näytteen asettamiseen näytekortille. Näytekortti asetetaan lukijalaitteeseen. Verinäyte on asetettava kortille 450 sekunnin (tai 7,5 minuutin) kuluessa. (Ylipahka 2014.)

NÄYTTEEN OTTAMINEN JA ANALYSOINTI Näyte otetaan siihen tarkoitetulla omalla ruiskulla, joka laskimosta tai valtimosta. Verinäytettä otetaan ruiskuun n. 0,5 ml. Tämän jälkeen neula poistetaan ruiskusta ja ruisku asetetaan näytekortille siihen tarkoitettuun paikkaan. Verinäytettä aletaan laittamaan hitaasti näytekortille. Reader ilmoittaa äänimerkillä, kun näytettä on tarpeeksi. Reader analysoi testinäytteen automaattisesti. Analysointi kestää noin puoli minuuttia. Reader ilmoittaa testitulokset, jotka voidaan myös tulostaa Reader lukijan tulostimelle. Tämän jälkeen tulokset tallennetaan levykenäppulasta ja testikortti voidaan poistaa paikoiltaan. (Ylipahka 2014.)

MIKÄ SIINÄ TOIMII HYVIN JA MIKÄ TARVITSISI MIELESTÄMME KEHITETTÄVÄÄ? Lukijalaitteen eli Readerin saa otettua näytteenottopaikalle Laitteen avulla saadaan nopeasti päivystyksellisesti tärkeää hengitykseen liittyvää tietoa Kehitetävää/Huomioitavaaa: Kerää kaikki näytteenottovälineet valmiiksi ja sen jälkeen vasta valmista eli kalibroi kone valmiiksi, koska aikaa näytteen laittamiseen näytekortille on tietty aika Päivystyskäytössä hyvä olla selkeä ohje käytössä ja uusille hoitajille opastusta Rauhallinen käyttö ohjeiden mukaan Käyttökerrat luo varmuutta Ongelmat: → Lukijalaite ja tulostin on hyvä sammuttaa ja käynnistää uudelleen Yleensä olleet linkkeihin liittyviä Joko tulostin ei ole ollut linkissä lukijalaitteelle lukijalaite tai tulostin ei ole päällä

LÄHTEET epoc® Blood Analysis System. Viitattu 9.6.2016 http://www.alere.com/fi/fi/product-details/epoc-blood-analysis-system.html Epoc järjestelmän käyttöopas, 2015. Viitattu 9.6.2016 https://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwjnqYT4k5vNAhUFkywKHSpnDIcQjRwIBQ& url=https%3A%2F%2Fensur.invmed.com%2Fensur%2Fbroker%2Fensurbroker.aspx%3Fcode%3D51005686%26cs%3D25107016&psig =AFQjCNHzilUSLdsNQ4NptmlKPI4L-1MIPA&ust=1465566423504248&cad=rjt Salminen, J 2014. aB-Verikaasuanalyysi, elektrolyytit ja metaboliitit (0648 aB-VeKaasT ). Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja. Viitattu 18.6.2016 http://www.vshp.fi/medserv/klkemi/fi/ohjekirja/0648.htm Sara, T 2012. ABL90 Flex-koestus Verikaasuanalysaattorin käyttöönottovalidointi. Tampereen ammattikorkeakoulu, Bioanalytiikan koulutusohjelma. Viitattu 18.6.2016 https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/51996/Terho_Sara.pdf?sequence=1 Ylipahkala, H 2014. Tutkimusohjekirja, Verikaasuanalyysi (pO2,pCO2,pH,laskenta), valtimoverestä. NordLab Oulu. Viitattu 18.6.2016. http://oyslab.fi/ohjekirja/3647.html

MUUTAMIEN TESTAUSTULOSTEN VIITEARVOT: VALTIMOVERI LASKIMOVERI Hiilidioksidin osapaine pCo2 7,35 - 7,45 7,32 - 7,42 Hapen osapaine pO2 4,5 - 6,0 kPa 4,0 - 6,7 kPa Bikarbonaatti cHCO3- 21 - 28 mmol/l 22 - 29 mmol/l Kokonaishiilidioksidi cTSO2 24 - 30 mmol/l Veren emäsylimäärä BE(b) -2,5 - 2,5 mmpl/l -2,5 - 2,5 mmol/l Happisaturaatio cSo2 95 - 98,5% 65 - 80% Hemoglobiini cHGb Naiset 117 - 15 g/l Miehet 134 - 167 g/l Natrium 137 - 145 mmol/l Kalium K+ 3,3 - 4,9 mmol/l Ionisoitunut kalsium Ca2+ 1,16 - 1,30 mmol/l Glukoosi Glu 4,2 - 60 mmol/l (paastoarvo) Hematokriitti Hct Naiset 0,35 0,46 Miehet 0,39 - 0,50 Laktaatti Hct 0,33 - 1,33 mmol/l (paastoarvo)