ADHD:N ja ADD:N lääkehoito

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LAPSI ON LEVOTON - ONKO KYSYMYKSESSÄ TEMPERAMENTTI, VÄÄRÄT TOTTUMUKSET, STRESSI, TURVATTOMUUS VAI ADHD?
Advertisements

Puimuri - kaava.
Mitä ilmansaasteet ovat?
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Diabetes s. 65 –
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Syöpäpotilaan ravitsemus
ABIN KEVÄT: LUKEMISTA JA … Miten abi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin?
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Virtsaongelmat ja niiden hoito
ABIN KEVÄT: LUKEMISTA JA … Miten abi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin?
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
DIABETEKSEN ITSEHOITO
VIREYS JA UNI.
Syöpälääkehoito.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
SÄDEHOITO.
Kotitehtävä.
DIABETES.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Masennus eli Depressio.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
 Huippu-urheilu -Valvotaan dopingtestein - Käytetään usein asiantuntijoiden ohjeistamana  Harrastajakäyttö - Dopingaineiden käyttöä ei valvota - Suomessa.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Verenpaineryhmä. Mitä tuloksia saatu? Verenpainetaso – Miksi RR-taso ei muutu tai muuttuu hitaasti. Vuosi toisensa jälkeen suurin piirtein sama taso,
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Parkinson.
TARKKAAVAISUUS HÄIRIÖ
Kohonnut verenpaine.
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Päihdyttäviä paineita
Ummetuksen lääkehoito
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Vesirokko.
8 Riippuvuus.
Lastenpsykiatrian yksikkö
Rentoutumisen tavoitteet
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Sosiaaliturva erityistilanteet
3-05 Liikunta.
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
NARKOLEPSIA Mitä Narkolepsia on? Oireet ja vaikutukset Diagnosointi
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

ADHD:N ja ADD:N lääkehoito Sairaanhoitaja Susanna Lamminmäki

HOITO Hoidon tavoitteena on lievittää ADHD-oireiden aiheuttamaa haittaa ja parantaa toimintakykyä. Lääkitys vasta sen jälkeen kun lääkkeettömillä tukitoimilla ei päästä eteenpäin

Adhd:n lääkehoito Lääkkeet eivät ole rauhoittavia vaan nostavat vireystilaa ja lisäävät aivojen välittäjäaineiden (Dopamiini ja /tai Noradrenaliini) määrää sekä hidastavat välittäjäaineen talteenottoa. Ne parantavat kykyä keskittyä ja hidastavat raivokohtauksia. Metyylifenidaatit: * Medikinet (vaikutus 4 h) 25€ * Medikinet cr (vaikutus 8h) 29€ * Concerta (vaikutus 12h) 33€ * Equasym (vaikutus 8h) 29€ Kaikilla vaikutus alkaa n.30 min kuluttua lääkkeen ottamisesta.

Atomoksetiini. Strattera 68€ Otetaan tauotta, joka päivä Atomoksetiini *Strattera 68€ Otetaan tauotta, joka päivä. Vaikutus alkaa viikkojen kuluttua. Vaikuttaa välittäjäaine Noradrenaliinin kautta. Kelakorvaus vasta kun Metyylifenidaattia on kokeiltu.

Uusia lääkkeitä Lisdeksamfetamiinidimesilaatti *Elvanse (10-12 tuntia) aihiolääke, joka muuttuu elimistössä deksamfetamiiniksi, vaikuttaa sekä dopamiinin että noradrenaliinin määriin 66€ Deksamfetamiini *Attentin( vaikuttaa 4-6 tuntia) 44€ Guanfasiini *Intuniv ei ole stimulantti, joten vaikutus tulee 3 viikon kuluessa, vaikuttaa 24 tuntia 141€

Lääkkeet annostellaan lapsen painon mukaan aloittaen kuitenkin aina pienellä annoksella. Sivuvaikutuksena saattaa ilmetä mahakipua, ruokahaluttomuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Em. Lääkkeitä voidaan vaihtaa keskenään jos esim. Medikinetistä tulee sivuvaikutuksia, saattaa Concerta sopia hyvin.

Jatkossa verenpaineen, pituuden sekä painon mittaukset 2x vuodessa. Lääkityksen keskimääräinen käyttöaika on 4 v 4 kk. Kesälomalla voi pitää taukoa ja syksyllä kun koulu alkaa, voi kokeilla kuinka se sujuu ilman lääkitystä.

KUNTOUTUS Toimintaterapia Puheterapia Fysioterapia Perheneuvolan valmennus NMI Nepsy-valmennus Vertaistuki esim. sopeutumisvalmennuskurssit