Selkokieli.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
6 Digitaalisen materiaalin käyttöliittymästä
Advertisements

OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
Porin yksikkö 1 Opintotoimisto,Marja Karttunen TENTTIOHJESÄÄNTÖ.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info
Toimintaohjeet opelle
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Avonet Digilehtiö käyttö
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
Tekstilaji Tekstin tyyppi.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
Tutorin muistio Tutor on ryhmän toiminnan asiantuntija. Ei siis välttämättä sisältöasiantuntija. ohjaa ja auttaa opiskelijoita näkemään aihetta eri näkökulmista.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
HOITO JA HUOLENPITO pääsivulle Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
VIRVE –hanke  Suullinen palaute tuloksista  Tulosten kommunikatiivinen validointi  Lopullinen raportti on suullisen palautteen mukainen.
Työssäoppiminen eli TOP
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
1 Ohjeet sähköpostiviestin tekoon.  Hae raporttityökalulla kohderyhmä, jolle haluat sähköpostin lähettää. Vaihtoehtoisesti klikkaa aiemmin tallennetun.
E –oppikirjan käyttöönotto
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
RAPORTTIEN JA WWW-SIVUJEN OHJEET Projektityökurssi KLTITE05OH/SU.
Luokan OneNote- muistikirjan luominen Anna Malinen.
Padlet Opettajan ohjeet
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
KEUDA 1 Keudan aikuisopisto Hyvinvointialat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Luokan OneNote - muistikirja PERUSTEET
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
Huomautus: Tämä esite on suunniteltu tulostettavaksi. Ennen kuin ryhdyt tulostamaan korttikartongille, tee koetulostus tavalliselle paperille ja varmista,
Ohjeet Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen
Kotoutumiskoulutus verkossa
Luetko oman alan uutisia säännöllisesti? Mistä luet niitä?
Otsikko Näitä mallipohjia kopioit näin:
Työelämän tekstejä sähköposti.
Urkund - plagiaatintunnistusjärjestelmä Jyväskylän yliopistossa
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus metku
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
KIRJALLISUUSDIPLOMI.
Tavoitteet ja arviointi
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Hyvä käyttöohje ohjeet_opas.pdf.
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus
Kirje, sähköposti, blogi
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
KIELENHUOLTO.
Kirjallisuusterapia.
LUKU Lukemisen ja kirjoittamisen oppikirja aikuisille maahanmuuttajille Kaisa Häkkinen & Anna Nylund.
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
LUKIO-TET Viherlaakson lukion ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoiden työelämään tutustuminen keväällä 2015.
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
ESR Osaan! – Avaimia aikuisten perustaitoihin
Minna Katela, Celia Marjo Kauttonen, Celia
Esityksen transkriptio:

Selkokieli

Mitä selkokieli on? Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomea. Selkokielessä tekstin sisältöä, sanastoa ja rakennetta muokataan yleiskieltä helpommaksi. Tämä tarkoittaa, että kieltä muokataan luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

Kenelle selkokieli on tarkoitettu? Selkokieli on tarkoitettu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Keitä he ovat? (keskustelua) Selkokielen tarve voi johtua useista eri syistä. Oheinen linkki vie Selkokeskuksen sivulle. Sivulla esitellään selkokielen kohderyhmät. http://selkokeskus.fi/selkokieli/kohderyhmat/

Selkokielitehtävä: Pohditaan ryhmässä Selkokielitehtävä: Pohditaan ryhmässä. Ryhmä toimittaa raporttinsa tehtävästä opettajalle sähköpostiin. Raportissa pitää näkyä kaikkien osallistujien nimet. Raportti saa olla vapaamuotoinen. Opettajan osoite: taina.kylmanen@osao.fi Käyttäkää oppilaitoksen sähköpostia: OSAO – osaolaiselle – opiskelijoiden sähköposti Mitä selkokielellä tarkoitetaan? Mikä on selkokeskus? Mitä omia kokemuksia teillä on selkokielen tarpeesta (oma tarve, tarve lähipiirissä, työpaikassa – muistakaa vaitiolovelvollisuus)? Esitelkää ryhmässä lainaamanne selkokirjallisuus (listatkaa myös kirjat ja havaintonne niistä raporttiinne). Miten ja miksi valitsit kirjan? Kenelle teos on suunnattu? Onko kyseessä aikuisten tai lasten kaunokirjallinen teos vai tietokirja? Millaista teoksen selkokieli on verrattuna alkuperäiseen teokseen, jos sellainen on olemassa? Voit havainnollistaa tekstiesimerkeillä. Minkälaista on lukea selkokielistä versiota alkuperäiseen tai tavalliseen tekstiin verrattuna? Onko teoksesi kenties heti alkujaan kirjoitettu selkokielellä (se ei ole minkään teoksen helpotettu versio)? Kenelle, miten ja missä yhteydessä lukisit teoksen lähihoitajana?

Tehtävänanto jatkuu…. Tutustukaa seuraavan dian linkin kautta selkokielisen tekstin laadintaperiaatteisiin. Kirjoittakaa ohjeista lyhyt tiivistelmä raporttiinne. Samalla sivulla on ohjeita myös muun selkokielisen materiaalin tuottamiseen. Jos aikaa on, tutustukaa niihinkin. Kurkistakaa myös ”Myös näihin kannattaa tutustua” -dian linkkeihin. Mitä lähihoitajalle hyödyllisiä asioita löydätte?

Selkokielisen tekstin periaatteet http://selkokeskus.fi/selkokieli/selkokirjoitusohjeet/ Yleisohjeet Sanat Rakenteet Teksti kokonaisuutena Tekstin tarkistaminen ja palaute lukijoilta Tekstilajiohjeet

Myös näihin kannattaa tutustua http://selkosanomat.fi/ http://papunet.net/ http://papunet.net/selko/