Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Advertisements

Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
ANTIIKKI.
KANSALAINEN VAIKUTTAA
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Antiikin yhteiskunta.
1.3 Antiikin Kreikan taide ja arkkitehtuuri (s.22 – 27)
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
Kokemuksia ja kommentteja arvioinnista Rehtori Maija Vehviläinen Lahden Diakoniasäätiö Lahden diakonian instituutti.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
 Vaaleilla valitaan Sastamalaan 21-jäseninen Nuorisovaltuusto toimikaudeksi  Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
Antiikin Kreikka.  koostui kaupunkivaltioista, poliksista  Ei yhtenäinen valtio  Yhdistävinä tekijöinä kulttuuri ja kauppa  Polikset erosivat hallintojärjestelmiltään.
II ANTIIKIN MAAILMA Luku Kaupunkivaltioiden Kreikka, s. 40–48.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Kreikkalainen kaupunkivaltio Roomalainen kulttuuri
Vaalit Suomessa.
YH 1, OPS Aloitustunti.
Antiikki - Antiikin Kreikan arkkitehtuuria
Oikeusvaltio.
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
oikeudenmukainen yhteiskunta
EDUSKUNTA
Valtioneuvoston toiminta
Käsitteitä YH1 kokeeseen
Taulukuva ja tuntitehtävä: Miten Suomi säilyi demokratiana ja eheytyi?
TASAVALLAN PRESIDENTIN
Suomen vaalit Suomessa äänioikeutettuja ovat kaikki yli 18-vuotiaat maan kansalaiset. Äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen Äänioikeudesta ilmoitetaan kirjeellä,
Aineisto on vapaasti muokattavissa
Antiikki: Kreikka ja Rooma
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Nykyaikaa etsimässä.
YH 1, OPS Aloitustunti.
Suomen hallinto: Valta kuuluu kansalle
Antiikin kulttuurihistoriaa
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Välimeren talousalue antiikin aikana
KANSANVALLAN TOTEUTTAMINEN s. 134 ja 146.
RoOMAsta tuli SUURVALTA
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Välimeren talousalue antiikin aikana
Antiikin Kreikka ja Rooma
22. Suomen yhteiskuntahistoria – lyhyt versio
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Title Layout Subtitle.
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
HALLITUKSEN PÄÄASIALLISET TEHTÄVÄT
Eva-Stina Törnroos Tukholma
III KE SKIAJAN EUROOPPA
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Suomen ulkopolitiikan
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Osaamisen ennakointifoorumi
Esityksen transkriptio:

Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16 Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. DEMOKRATIAN SYNTY Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16

Demokratian synty Demokratia eli kansanvalta kehittyi Ateenassa 500-luvun lopulla eKr. - kr. demos = kansa Valtiomies Solon (640–560 eKr.) uudisti hallintoa ja karsi ylimystön valtaa. Kreikkalaismiehen vaikutusvalta yhteiskunnassa perustui syntyperään, varallisuuteen ja esiintymistaitoihin. Solonin patsas kansallismuseossa Napolissa.

Miten antiikin demokratia toimi? KANSANKOKOUS Kaikki yli 20-vuotiaat syntyperäiset asepalveluksen suorittaneet miehet saivat osallistua. Kaikilla oli yhtäläinen puhe- ja äänioikeus. Tehtävät: sääti lait, päätti sodasta ja rauhasta sekä valvoi virkamiehiä. Vrt. Suomen eduskunnan tehtävät nykyään. OIKEUSLAITOS Valamiehiä oli 201–6 000. Valamiehet valittiin arvalla vuodeksi kerrallaan. Tuomiosta äänestettiin syyttäjän ja puolustajan puheiden perusteella ruukunsirpaleilla. NEUVOSTO 500 jäsentä valittiin arvalla varakkaiden kansalaisten keskuudesta vuodeksi kerrallaan. Neuvosto valmisteli ja pani toimeen kansankokouksen päätökset ja valvoi virkamiehiä. VIRKAMIEHET

Antiikin Ateena 1 4 3 5 2

Antiikin Ateena 1 Akropolis-kukkula 4 3 5 2

Stoa eli pylväskäytävä, jossa ateenalaiset viettivät aikaansa. Antiikin Ateena 1 Stoa eli pylväskäytävä, jossa ateenalaiset viettivät aikaansa. 4 3 5 2

Neuvoston ja kansankokouksen kokouspaikka Antiikin Ateena 1 Neuvoston ja kansankokouksen kokouspaikka 4 3 5 2

Antiikin Ateena 1 Tuomioistuin 4 3 5 2

Antiikin Ateena 1 Agora eli keskusaukio oli kaupan, hallinnon ja kulttuurin kohtaamispaikka. 4 3 5 2

Arpomiskone kr. kleroterion Suuri osa virkamiehistä valittiin Ateenassa arpomalla. Näin pyrittiin estämään väärinkäytöksiä. Arpomislaitteeseen sijoitettiin saviliuskat, joihin oli kirjattu valamiehiksi tarjoutuneiden nimet.

Antiikin Kreikan valtiolliset järjestelmät

Oliko antiikissa demokratiaa ? (Tehtävä s. 16) Kansankokous käytti periaatteessa korkeinta valtaa. Poliksen asioista ja tuomioista äänestettiin. Virkamiehet sekä neuvoston ja oikeusistuinten jäsenet valittiin arvalla, mutta he olivat yleensä poliksen varakkaimpia kansalaisia. Poliittiseen elämään saivat osallistua vain vapaat miehet. Suurimmalla osalla kansasta eli naisilla, metoikeilla ja orjilla ei ollut poliittisia oikeuksia.

Antiikin ja nyky-Suomen demokratiat vertailussa 13

SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA LAKIEN SÄÄTÄMINEN SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA ATEENAN DEMOKRATIA 400-LUVULLA eKr. • Kansankokous, johon saivat osallistua kaikki yli 20-vuotiaat vapaat miespuoliset Ateenan kansalaiset = suora eli välitön demokratia. • 200-jäseninen eduskunta, jonka vaaliin saavat osallistua kaikki yli 18-vuotiaat Suomen kansalaiset = välillinen eli edustuksellinen demokratia. 14

SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA LAKIEN TOIMEEN- PANO SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA ATEENAN DEMOKRATIA 400-LUVULLA eKr. Kansankokouksen valitsema neuvosto, jonka 500 jäsenestä 50 oli kerrallaan virassa. Virkoihin arvotut tai valitut virkamiehet. Eduskunnan valitsema ja sen luottamusta nauttiva hallitus, jossa on 16–18 ministeriä. Virkoihin valitut virkamiehet. 15

SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA TUOMIO- VALTA SUOMEN DEMOKRATIA 2000-LUVULLA ATEENAN DEMOKRATIA 400-LUVULLA eKr. Yli 30-vuotiaista miehistä koostuva kansantuomioistuin, jonka tuomareilla ei ollut lainopillista koulutusta. Tuomioistuinlaitos: oikeudenkäynneissä lainopillisen koulutuksen saaneilla tuomareilla on suurempi vaikutusmahdollisuus kuin maallikkolautamiehillä. 16