Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

III KE SKIAJAN EUROOPPA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "III KE SKIAJAN EUROOPPA"— Esityksen transkriptio:

1 III KE SKIAJAN EUROOPPA
Luku Kauppiaita ja koronkiskureita, s. 77–83

2 Keskiajan kaupunki Varhaiskeskiajalla kaupungit taantuivat – 1000-luvulta kasvua. Taustalla olojen vakiintuminen, vaurastuminen, maatalouden elpyminen ja väestönkasvu. Uudet kaupungit usein luostarin tai lääninherran linnan ympärille. Asukkaita muutamasta tuhannesta asukkaaseen. Suojattiin muureilla ja rakennettiin tiiviisti, talot puusta, varakkailla kivitaloja. Porvareista koostuva raati hallinnoi. Läheiset suhteet ympäröivään maaseutuun. Vinkki opettajalle: Youtubesta löytyy hauska animaatio keskiajan kaupungeista: Linkki siihen on myös opiskelijan digikirjassa. Asiallisempi Unescon tuottama video löytyy täältä:

3 Keskiajan kaupungin ja maaseudun välinen suhde
Kaupunki tarjosi maaseudun väestölle suojaa, ja sieltä saattoi ostaa käsityö- tuotteita, kuten työkaluja ja aseita. Yhteistyö! Kaupunki Maaseutu Tori ja markkinat Opiskelijan digikirjan sivulla 80 on linkki hupitestiin What Is Your Medieval Profession? Sen voi tehdä välikevennyksenä Maaseudulta tuli kaupunkiin ylijäämäviljaa, maataloustuotteita ja väestöä. Ruokahuolto!

4 Kaupunkikuvia Mitä yhtäläisyyksiä löydät keskiajan kaupunkikuvista ja Kreikan kaupunkivaltioista eli poliksista? Voit käyttää apuna kirjan polis-kuvaa s. 43. Miksi keskiajan kaupunki saattoi olla jopa maaseutua vaarallisempi asuinpaikka? Perustele ajatuksesi kuvien perusteella. Kuvan Firenzen niin kuin monen muunkin keskiaikaisen kaupungin läpi virtaa joki. Mikä oli vesistöjen merkitys keskiajan Euroopan taloudelle?

5 Suurkauppa ja varhainen teollisuus
Keskiajan alussa kauppa oli pääosin paikallista vaihdantaa: tuotteita vaihdettiin toisiin tuotteisiin. Tuotannon kasvun ja vaurastumisen myötä kaupankäyntikin vilkastui – syntyi kauppareittejä ja kauppaliittoja eri puolille Eurooppaa. Kauppaa käytiin pääasiassa maitse, mutta myös Euroopan joet tärkeitä väyliä. Myöhäiskeskiajalla kehittyi Pohjois-Italian ja Flanderin (nykyisen Belgian ja Ranskan) työpajoissa varhaista manufaktuuriteollisuutta. Ei vielä varsinaista teollisuutta. Perustui runsaaseen työntekijäjoukkoon ja alkeellisiin koneisiin. Lähinnä tekstiilien tuotantoa.

6 Tutki sivun 81 karttaa Missä sijaitsevat tärkeimmät kauppareitit? Missä tiheimmät kauppakaupunkien keskittymät? Mitkä kaupungit kuuluivat hansaliittoon?

7 Pankit ja osakeyhtiöt syntyvät
Kaupan vahvistuminen johti 1200-luvulla rahatalouden elpymiseen. Turvallisen rahaliikenteen tarve synnytti pankit. Yrittämisen riskejä vähennettiin hankkimalla osuuksia yrityksistä – ensimmäiset osakeyhtiöt syntyivät. Pääomia alkoi kertyä suurkauppiaille. Varat sijoitettiin edelleen tuotantoon ja kauppaan. Kertyi voittoa. Syntyi uusi taloudellinen malli: kapitalismi.


Lataa ppt "III KE SKIAJAN EUROOPPA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google