SYÖPÄ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Advertisements

Bereiter ja Scardamalia 1993: Surpassing ourselves Eksperttiys 1/6 1. "Second-order environments". Ekspertin sosiaalinen ymp ä rist ö, jossa ammatissa.
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Syöpä.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
RINTASYÖVÄN LIITÄNNÄISHOIDON SIVUVAIKUTUKSET
SEPELVALTIMOTAUTI ..
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
diabetes mellitus tai sokeritauti
Porsastuotanto Tuotantopanokset Rehun valmistus Ohjaus ja valvonta
Syöpä.
Psyykkinen terveys.
Tyynenmeren jätelautta
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Kuntoutuksen kuumat perunat
Käyttöturvatiedotteet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Vapaa aika, ulkoiset uhat ja muut esiin tulleet asiat
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
II Ekologia.
Seulonnan merkitys rintasyövän toteamisessa
Vaatteet vastuullisesti
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Esityksen transkriptio:

SYÖPÄ

Yleistä syövästä Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu jo noin 30 000 ihmistä. Lähes kaksi kolmesta kuitenkin paranee. Syöpä on yleisnimitys suurelle joukolle erilaisia sairauksia, joiden syyt, luonne ja ilmeneminen voivat olla hyvin erilaisia. Täysin yksiselitteistä määritelmää syövälle ei ole.

Syövän synty Syövän aiheuttajia aikaansaavat eri tekijät kuin syövän kasvua. Muutos syöpäsoluissa on usein palautumaton Syöpä voi syntyä pahalaatuisten solujen lisääntyessä tai ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta Ilmeisesti 80-90% kaikista syövistä johtuu osittain tai kokonaan ympäristötekijöistä Ulkoisia tekijöitä ovat esim. Arsenikki, beryllium, kromi ja nikkeli, alkyloivat aineet, asbesti, piihiukkaset, ionisoiva säteily, eräät virukset, jotkin ravintoaineet ja vaikkapa naissukuhormoni estrogeeni

Syövän oireita Syövän oireita voivat olla: kyhmy tai haavauma joka ei parane luomi joka muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään ihomuutos tai ihovaurio jota ei aiemmin ole ollut ja joka kasvaa Verinen oksennus, uloste, virtsa tai yskä Pitkään jatkuva yskä Pitkään kestänyt käheä kurkku Väsymys ja kipu

Syövän ehkäisy Syöpää voidaan ehkäistä poistamalla haitallisia tekijöitä Arviolta 23% suomalaisista miehistä ja 5% naisista sairastuu syöpään tupakoinnin takia Vältä siis tupakointia, alkoholia, liikaa auringonvaloa, lihomista, ja syö terveellisesti Syöpä voidaan hoitaa kolmella eri tavalla jotka ovat kasvaimen poisto, lääkkeidenkäyttö ja sädehoito

lähteet www.kaikkisyovasta.fi eOppi kirja