Eksistentialismi Eero Jussila.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
ANTIIKKI.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Keskiajan kirjallisuus
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Oppimisorientaatioita
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: Oppilaitosten arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miten pitäisi elää?.  Keskittyy kysymykseen ’’miten pitäisi elää?’’  Tarkoituksena on löytää pohtimalla elämälle merkitys  Painottaa tekemistä ja henkistä.
Ihmisoikeudet Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Taidefilosofia V Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Modernismin tulo Suomeen
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
PIRSTOUTUNUT KRISTIKUNTA JA UUSI MAAILMANKUVA Luku 10 – Motivointi 2.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
Yksilön lyhyt historia
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Pietismi.
Humanistinen psykologia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Filosofiaa lapsille –tehtävä 1 (kaikille)
Kysymyksiä fi tunnille
Narratologia Kertovan tekstin rakenteet: a) tarina, kerronta ja teksti
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Filosofian osa-alueet
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Onko tahto vapaa?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Barokki, rokokoo, tieteellinen vallankumous
Romaani (mielen) peilinä ja (maailman) ikkunana
Ulkomainen modernismi
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Romantiikka.
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Eksistentialismi Eero Jussila

Yleistä Filosofian ja kirjallisuuden suuntaus, joka korostaa yksilön ja tämän kokemuksen ainutlaatuisuutta Syntyi reaktiona perinteisempiä filosofisia näkemyksiä, kuten rationalismia ja empirismiä vastaan, kun nämä yrittivät selittää perimmäisen todellisuuden luonnetta. Liike sai alkunsa 1800-luvulla mm. Friedrich Nietzschen ja Søren Kierkegaardin ajattelusta. Eksistentialismi on vaikuttanut merkittävästi II maailmansodan jälkeiseen kirjallisuuteen ja taiteeseen

Ydinajatuksia Ihmisyyttä ei ennalta määrätty, jokainen on vapaa valitsemaan olemisen tapansa, mutta toisaalta on siihen myös pakotettu Olemassaolo edeltää olemusta: ihmisyksilön olemassaolo on perustavanlaatuisempaa kuin merkitys joka ihmisen elämälle voidaan osoittaa. -Ihminen määrittää oman todellisuutensa ja elämänsä tarkoituksen. Kielletään että ihmiset olisivat ensisijaisesti rationaalisia; ihmiset tekevät valintoja sen mukaan mikä on heille merkityksellistä, ei sen mukaan, mikä on järkevää.

Eksistentialismi on taipuvainen näkemään ihmiset subjekteina absurdissa, välinpitämättömässä ja puolueettomassa maailmankaikkeudessa, jossa mikään luonnollinen voima ei tarjoa järjestystä. -Tosin sitä voidaan tilapäisesti ja epävakaasti luoda ihmisen toiminnalla ja tulkinnoilla.

Suhtautuminen tieteeseen Ei filosofisena suuntauksena suoranaisesti kyseenalaista tieteellistä maailmankuvaa

Myös monilla kirjailijoilla, joita ei pidetä filosofeina, on ollut vaikutusta eksistentialismin syntyyn ja kehitykseen. Tärkeimpinä varmaakin Franz Kafka. Kafka kuvaa monissa teoksissaan surrealistisia ja vieraantuneita hahmoja, jotka taistelevat absurdisuutta ja toivottomuutta vastaan.

Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Eksistentialismi http://www2.amk.fi/digma.fi/www.amk.fi/opintojaksot/0407016/1138352400309/1157026947138/1157030182944/1157031603804.html http://www.kolumbus.fi/juha.seppanen/opinnot/fi/eksist.htm