OPETUSVINKKI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Advertisements

- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
USKONTO JA KULTTUURI.
Uskonnot ilmiöinä.
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
16. Uskontojen moninaisuus
Patio 1 1.
Islamilainen kulttuuri
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Humanismi.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Positivismi.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Erilaisia uskonnollisia yhteisöjä
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
Kysymyksiä fi tunnille
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
Filosofian osa-alueet
MINÄ ITSE – SUHTEIDEN LÄHTÖKOHTA
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
OPETUSVINKKI 3 Prometheus-myytti Luku 2 – Myytit.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Uskonnon koe 1.
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mikä on elämänkatsomus?
1. MITÄ USKONTO ON ?.
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Jumala Luku 1 – Motivointi 1.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

OPETUSVINKKI

Kirjoittakaa oma määritelmänne. Mitä uskonto on? Kirjoittakaa oma määritelmänne. !

Uskonnon tuntomerkit USKONNON TUNTOMERKIT Käsitys pyhästä Käsitys yliluonnollisesta Vastaukset perimmäisiin kysymyksiin

! Uskonnon tuntomerkit Käsitys yliluonnollisesta yliluonnollinen = luonnontieteellistä selitystä vailla oleva, normaalin tai luonnollisen rajat ylittävä, selittämätön, outo

Suurin osa maailman ihmisistä uskoo johonkin yliluonnolliseen. Suomalaisista 2/3 uskoo jonkinlaisen jumalan olemassaoloon lähes puolet uskoo enkeleihin. Vertaa suomalaisten uskoa omiin uskomuksiisi.

Pohdi Vertaa suomalaisten uskoa omiin uskomuksiisi. Uskotko johonkin yliluonnolliseen? Jos uskot, niin mihin? Miksi uskot / et usko yliluonnolliseen?

USKONNON TUNTOMERKIT jatkuu… ! USKONNON TUNTOMERKIT jatkuu… Käsitys pyhästä Pyhä = erilleen asetettu ja säännöin ja kielloin suojattu arvokkaana pidetty asia, joka koetaan jonakin täysin toisena kuin arkinen ympäristö

Pyhänä voidaan pitää esim. ihmistä eläintä esinettä sanaa, kirjainta, tavua paikkaa, rakennusta ajanjaksoa. Hindujen pyhää ”om”-tavua kannetaan mm. koruissa.

Mikä sinulle on pyhää? Miksi? Pohdi Mikä sinulle on pyhää? Miksi?

! USKONNON TUNTOMERKIT jatkuu… Vastaukset perimmäisiin kysymyksiin perimmäiset kysymykset = kysymykset, joihin ei löydy helposti (välttämättä ei lainkaan) pelkästään aistihavaintoon ja järkeen perustuvia vastauksia

Perimmäisiä kysymyksiä ovat mm. Onko näkyvän todellisuuden takana jotakin? Mistä kaikki on saanut alkunsa? Mikä on elämän tarkoitus? Miksi on sairautta, kipua ja kärsimystä? Mitä kuolemassa tapahtuu? Miksi on olemassa pahuutta ja hyvyyttä?

Missä määrin tiede voi vastata perimmäisiin kysymyksiin? Pohdi Missä määrin tiede voi vastata perimmäisiin kysymyksiin? Mihin perimmäiseen kysymykseen haluaisit tällä hetkellä eniten löytää vastauksen? Miksi?

Uskontojen tieteellinen tutkimus ! Uskontojen tieteellinen tutkimus Uskontotiede tutkii uskontoja vertaillen maailmanlaajuinen näkökulma etsii uskontojen yhteisiä ja erottavia piirteitä pyrkii tasapuolisuuteen ja puolueettomuuteen etsii vastausta siihen, miksi uskontoja on.

Uskontotieteen tutkimusaloja: uskontohistoria uskontososiologia uskontoantropologia uskontopsykologia uskontofenomenologia.

Mihin uskontotiedettä tarvitaan? Pohdi Mihin uskontotiedettä tarvitaan?

Kartta maailmanuskontojen levinneisyydestä

Uskontojen syntyajat

Uskontojen kannattajamäärät

Taulukko eri tyyppisistä uskonnoista

Uskonnot Suomessa www.uskonnot.fi

Pohdi Miksi maailmassa on uskontoja? Miten arvelet uskonnoille käyvän tulevaisuudessa? Perustele.

Erilaisia näkökulmia siihen, miksi on uskontoja on luonnollinen osa kulttuuria perustuu mielen rakenteeseen ja toimintaan on kiinteä osa ihmisyyttä johtuu tarpeesta saada selityksiä pohjautuu ihmisen riippuvuudentunteeseen johtuu taipumuksesta yhteistoiminnallisuuteen johtuu arvojen ja normien tarpeesta.

Miten uskonnot ovat vaikuttaneet omaan elämääsi? Pohdi Miten uskonnot ovat vaikuttaneet omaan elämääsi?

! Uskonnon osatekijät

TEHTÄVÄ Mikä uskontotieteen tutkimusala etsii vastausta seuraaviin tutkimuskysymyksiin? Miten juutalaisuus on muuttunut viimeisen tuhannen vuoden aikana? Miten suhtautuminen uskontoon muuttuu iän mukana? Millä tavoin uskonnollisuus näkyy bushmannheimon arjessa? Millainen vaikutus yhteiskunnan muutoksilla on uskontoihin? Mitkä myytit ovat eri uskonnoille yhteisiä?

Teologian tutkimusalat