Tekstinhuoltoa 3.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pieniä hetkiä.
Advertisements

PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Etsi ensin predikaatti.
Suomi 2A Docpoint Dokumenttielokuvafestivaali Helsingissä Miesten vuoro (Steam of life)
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
Suomi 2B Sanna Rämö. Hei! Kuka sinä olet? Kuka? Mikä? Mitä? Missä? Mistä? Mihin? Millainen? Minkänäköinen? Minkävärinen? Kuinka? Milloin? Miksi?
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
FIBS Mitä sinä teit viikonloppuna? Mitä sinä teit perjantaina, lauantaina, entä sunnuntaina? Missä sinä olit? Kenen kanssa sinä olit viikonloppuna?
Som (joka, jotka) -viittaa edellä olevaan sanaan Esim. :Lasse har en bil som är billig och bra. (Lassella on auto, joka on halpa ja hyvä.) Han har vänner.
Mitä turvataidot ovat? Taitoa pitää huolta itsestä ja omasta turvallisuudesta. Taitoa toimia itseä suojelevalla tavalla uhkaavissa tilanteissa. TURVATAIDOT,
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Keskustele kaverin kanssa:
17. Kooste.
Indefiniittipronominit
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Suomi 1B
Tuotteen dokumentointi
Humanismi.
Ammatillinen kasvu M5216SAB
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
FIBS
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Suomi 2A Keskiviikko
Ryhmä h07 Töölö, sanni heinzmann
Suomi 1B Torstai 14. huhtikuuta 2016.
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Ratsastus.
Suomi 1B Torstai 18. elokuuta 2016 Helsingin juhlaviikot
Finna.fi:n somemarkkinointi
Suomi 2A 2. tunti.
Terveystiedon ainereaali
Elinan kokemukset ja oppimiset Taitava Viestijä –kurssilla
Finský intensivní Titta Hänninen.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Epäsuora kysymyslause
Suomi 1B Maanantai 22. elokuuta 2016.
6. Pyhien kirjojen sisältö
Mikä on elämänkatsomus?
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
Suomi 2A
Joka vai mikä? - Kas siinäpä pulma.
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta
KUINKA VALITSEN OBJEKTIN MUODON ?
11. Javan valintarakenteet
Monialainen yhteispalvelu
Petroskoin keskikoulu № 46
Vastavalmistuneen puheenvuoro
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Ajanhallinta opiskelussa
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että
Opettajan pedagoginen ajattelu
8. Periytyminen.
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Päälauseen sanajärjestys
Esityksen transkriptio:

Tekstinhuoltoa 3

Mitä korjattavaa? Niin ihminen kuin eläin tarvitsee ravintoa. >>> niin ihminen kuin eläinkin Ihminen sekä luonto tarvitsevat tilaa. >>> Sekä ihminen että luonto tarvitsevat tilaa. Sana sekä vain luettelossa ja-sanan jälkeen tai sekä-että-rakenteessa

Pronominien kanssa tarkkana Hevosella ratsasti mies, joka hirnui laukatessaan. Liikenteessä on niitäkin nuoria autonratissa, jolla on näyttämisen tarve. >>> joka-pronomini heti viittauskohteensa jälkeen Onko se sen arvoista, jos tämä unohtuu. >>> Varsinkin kappaleen alussa se- tai tämä-pronomini on usein liian epäselvä. Myös pronominaalit – siten, niin, sellainen, tällöin - tarvitsevat selkeän viittauskohteen eli korrelaatin.

Korrelaatti eli viittauskohde Mikä on seuraavassa tekstissä se-pronominin korrelaatti? Lukiolaiselle voidaan myöntää lupa kurssin suorittamiseen itsenäisesti. Se on vaihtoehto silloin, kun ohjelmaan valitut kurssit ovat samaan aikaan.

Onko viimeisellä se-pronominilla riittävän selvä korrelaatti Onko viimeisellä se-pronominilla riittävän selvä korrelaatti? Lukiolaiselle voidaan myöntää lupa kurssin suorittamiseen itsenäisesti. Se on vaihtoehto silloin, kun ohjelmaan valitut kurssit ovat samaan aikaan. - - Opettaja merkitsee lomakkeelle, mitä itsenäiseen suorittamiseen kuuluu ja allekirjoittaa sen.

Joka vai mikä? Alkoi sataa, ____ sai meidät siirtymään sisälle. Illalla alkoi sade, ____ sai meidät siirtymään sisälle. >>> Joka viittaa edelliseen sanaan, mikä viittaa edelliseen lauseeseen. Poikkeus: Se, mitä sanoit, on aivan totta. En tehnyt mitään sellaista, mitä väitit. Kaikki, mitä sanoin, pitää paikkansa. Tarvitset jotakin, mistä innostua. >>> Sanojen se, sellainen, kaikki, jokin jälkeen relatiivipronomini mikä.

Mitä korjattavaa? Sain viimeinkin huoneeni siivottua, joka ilahduttaa muitakin kuin minua itseäni. >>> - - , mikä ilahduttaa - - . Ne, ketkä haluavat, voivat ilmoittautua heti. >>> Ne, jotka - - . Hän on se, kuka tietää kaiken. >>> - - se, joka - - . HUOM! Rakenteessa se, joka viitataan poikkeuksellisesti ihmiseen se-pronominilla.

Kongruenssi Onko asiat hyvin? >>> Ovatko asiat hyvin? Nuorista voi maaseutuyrittämisen vaatimukset tuntua suurilta. >>> - - voivat - - vaatimukset - - >>> Subjekti ja verbi samassa luvussa! Kaksi punaista autoa ajoivat kohti . >>> - - kaksi - - ajoi - -. >>>Numeraalin kanssa verbi on yksikössä.

Rektio Urheilija oli tyytyväinen suorituksistaan. >>> - - tyytyväinen suorituksiinsa. >>> tyytyväinen + illatiivi Vuosi tuntuu pitkälle ajalle eteenpäin ajateltuna. >>> - - pitkältä ajalta - -. >>> tuntua + ablatiivi Epäselvä kohta tulkitaan virheenä. >>> - - virheeksi. >>> tulkita + translatiivi

Rektio ~ Vieraiden kielten prepositiosäännöt Ajattelen sinut. >>> Ajattelen sinua. (ajatella + partitiivi) Jag tänker ___ dig. Minä pidän jäätelölle. >>> - - jäätelöstä (pitää + elatiivi) I´m fond ___ ice cream. Minä rakastan sinut. >>> Minä rakastan sinua. (partitiivi) Ich liebe di__.