ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
Advertisements

Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
9–11 vuotiaat ja omaehtoinen mediatuottaminen Sara Sintonen
Nuorten suosima nettiyhteisö
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
Kirkko keskellä kylää Seurakuntien varhaiskasvatus ja perhepalvelut perheitten tukena Martti ESKO, kirkon perheasiain johtaja.
Rooman kaupunki ja väestö:
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi Teema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 1: Liikuntakokemukset.
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa DIA 1 (aloitus)
Lasten suusta.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Rooma.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Rooma.
Sukupuolten roolit islamissa
Kommunikaatio parisuhteessa
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Ohjaajien perehdytys Tero Leinonen Koordinaattori Lasten tiedekerhot- ja leirit Kesä 2014.
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Koulussa elämää opettelemassa
Kelttiläinen mytologia
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Neitsyt Maria.
Rooman laajentuminen ja kaupunkielämä. Rooma oli aluksi pieni kylä. Sotien myötä Roomasta tuli Välimeren laajuinen hallitsevan imperiumin keskus. Rooman.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Malmin seurakunnan nuorten lähetyskohde Senegalin koululaiset Senegalin luterilaisen kirkon koulutyön hanke/ Suomen Lähetysseura Minna-Sisko Mäkinen Kuvat:
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
ROOMAN TALOUS, YHTEISKUNTA JA TUHO Toni Uusimäki 2016.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
-RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
2 Perheitä on joka lähtöön s
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
Roomasta tuli suurvalta
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Taitavat Roomalaiset rakentajat
Kanuunan teemaseminaari SALO
Miina Sillanpää Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely on saakka esillä Forssan kaupunginkirjaston 2. kerroksessa sijaitsevassa näyttelytila.
Sukupuolten tasa-arvo – aktualisoitunut haaste koulutuksessa
Itä-Afrikassa lukemattomat lapset elävät köyhyydessä ja vailla huolenpitoa.
Kummina olet korvaamaton
Keskiaika Suomessa Noin
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Mikä ihmeen objekti?.
Syövän riskitekijät.
Mitä pitää ”esitellä”? Miten se tehdään? Milloin esitellään?
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Pompejin kaupunki Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten.
RoOMAsta tuli SUURVALTA
Lukiossa on tärkeää saada hyviä arvosanoja.
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Lukutaito ja syrjäytyminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
IHMISKAUPPA ON NYKYAJAN ORJUUTTA
Esityksen transkriptio:

ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA ANTIIKIN ROOMA

TIETOA ROOMASSA,VALTAKUNNAN PÄÄKAUPUNGISSA, ASUI ANTIIKIN AIKANA YLI MILJOONA IHMISTÄ. ELÄÄMÄÄN VAIKUTTI ENITEN SE, SYNTYKÖ POJAKSI VAI TYTÖKSI JA KÖYHÄÄN VAI RIKKAASEEN PERHEESEEN. KÖYHÄT IHMISET AHERSIVAT TÖISSÄÄN, RIKKAAT VIETTIVÄT LOISTOKASTA ELÄMÄÄ PALATSEISSAAN.

ELÄMÄÄ ANTIIKIN ROOMASSA TAVALLISISSA KANSA ELI KERROSTALOISSA, RIKKAAN PERHEEN KOTI OLI DOMUS. SUKUPUOLI JA PERHEEN ASEMA RATKAISIVAT, MILLAISTA ELÄMÄÄ IHMISET ELIVÄT. TYTÖISTÄ KASVATETTIIN VAIMOJA JA ÄITEJÄ, POIKIA KOULUTETTIIN VIRKAURALLE.

RIKKAIDEN PERHEIDEN LAPSET PÄÄSEVÄT KOULUUN VANHEMPIEN ASEMA PÄÄTTI, MILLAINEN LAPSIENSA ELÄMÄNSÄ TULISI OLLA. KÖYHIEN PERHEIDEN LAPSET AUTTOIVAT VANHEMPIAAN KOTI TÖISSÄ JA OPPIVAT ITSE SAMALLA ITSE AMMATIN JA HE EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ PÄÄSSEET KOULUUN. RIKKAIDEN PERHEIDEN LAPSET ALOITTIVAT KOULUN 7- VUOTIAANA. HE OPPIVAT LUKEMAAN, KIRJOITTAMAAN JA LASAKEMAAN. KURI KOULUSSA OLI ANKARA JA SELKÄSAUNAT TAVALLISIA.

TYTÖT TYTÖISTÄ KASVATETTIIN ÄITEJÄ JA VAIMOJA. TYTTÖ VIETTI LAPSUUTENSA PERHEEN NAISTEN KANSSA. HÄN OPPI KOTIASKAREISSA VAIMOLLE JA ÄIDILLE TÄRKEITÄ TAITOJA. KUN RIKKAAN PERHEEN TYTTÖ OLI KUUSITOISTA VUOTTA , VANHEMMAT ALKOI ETSIÄ HÄNELLE SOPIVAA AVIOMIESTÄ. LAPSUUS PÄÄTTYI AVIOLIITTOON, JONKA TYTÖT SOLMIVAT YLEENSÄ 15-VUOTIAANA.

POJAT POJISTA KASVATETTIIN SOTILAITA JA VIRKAMIEHIÄ. POJISTA TULI MIES 16- VUOTIAANA. POIKA PUKEUTUI VAPAAN ROOMALAISEN ASUUN (TOOGAAN). RIKKAAT PERHEET JUHLIVAT POJAN AIKUISTUMISEN KUNNIAKSI. NUORET MIEHET KOULUTETTIIN PALVELEMAAN ROOMAA. OSA POJISTA SIIRTYI ARMEIJAAN, SILLÄ ROOMALAISET ARVOSTIVAT SOTILAITA JA SOTILASTAITOJA.

KANSA ASUI KERROSTALOISSA TAVALLISET KAUPUNKILAISET ASUI KERROSTALOISSA, JOSSA SAATTOI OLLA JOPA KUUSI KERROSTA. KERROSTALO ELI INSULAN KATUTASOSSAOLI KAUPPOJA, RUOKALOITAJA PARTUROITA. ASUNNOSSA OLI JUOKSEVA VESI, PIENISTÄ LAATOISTA TEHTY MOSAIIKKILATTIA JA PARVEKE KADULLE PÄIN. KERROSTALON YLIMMÄT KERROKSET OVAT HUONOSTI RAKENNETTUJA, NIIN NE VOIVAT ROMAHTAA JA NE ON VAARALLISIA TULIPALON AIKANA. KÖYHIEN TALOT OLIVAT AHTAITA JA PIENIÄ.

KUVIA

RIKKAIDEN PERHEITTEN TALOT RIKKAAT PERHEET ASUIVAT TILAVISSA KAUPUNKITALOISSA ELI DOMUKSESSA. SE SIJAITSI YLEENSÄ KUKKULAN RINTEELLÄ. KORISTELTU ATRIUM KERTOI PERHEEN RIKKAUDESTA JA KORKEASTA ASEMASTA. LATTIAT OVAT MOSAIIKKI KORISTELTUJA.

DOMUS ETEINEN SUIHKULÄHDE SADEVESI PUTKI SISÄPIHA TYÖ HUONEN MYYMÄLÄHUONE MAKUUHUONE MAKUUHUIONE KATTOTIILI RUOKASALI VARASTO

ROOMALAISET ARVOT,PERHE JA KASVATUS ROOMALAINEN MORAALI PERUSTUI NIIN SANOTUILLE PERINTEISILLE ARVOILLE. ESI-ESIEN KUNNIOITUS OLI TÄRKEÄNÄ. MIEHILLÄ PITI OLLA LAPSIA, JOTTA HÄNEN NIMENSÄ SÄILYISI, JOTEN JOSSA LAPSIA EI SYNTYNYT, HEITÄ ADOBTOITII. ISÄNVALTA KOSKI PAITSI LASTEN AVIOLIITTOJA MYÖS HEIDÄN OMINAISUUTTAAN.

TALON JA KODINHOITO ROOMAN VALTAKUNNAN KANSAT ASUIVAT MONELLAISISSA ASUNNOISSA , MAJOISTA JA MÖKEISTÄ KAUPUNKIASUNTOIHIN JA PALTSIMAISIIN HUVILOIHIN. ETUOVESTA PÄÄSI USEIMMITEN KÄYTÄVÄÄ PITKIN SUORAAN KAIKKEIN PYHIMPÄÄN , KORKEAAN HALLIIN , JOTA KUTSUTTIIN ATRIUMIKSI. TALVEN ALITUISESTA IKKUNALUUKKUJEN SULKEMISESTA JA AVAAMISESTA PÄÄSTIIN AIKAA MYÖTEN EROON KUN ROOMALAISET OPPIVAT KÄYTTÄMÄÄN IKKUNALASEJA.

TYÖN MAAILMA SUURI ROOMALAINEN PUHUJA , LAKIMIES JA POLITIIKKKA CICERO , EI KYSEENALAISTUNUT SOSIAALIA JA TALOUDELLISIA ETUOIKEUKSIA. ROOMASSA OLI YLI 150 KAUPPAKILTAA , EIKÄ TÄHÄN LUKUUN SISÄLTYNYT TIETENKÄÄN SE SUURI MÄÄRÄ AMMATTEJA JA ELINKEINOJA JOTKA ULOTTUIVAT LAKIMIEHISTÄ JA VIRKAMIEHISTÄ GLADIAATTOREIHIN JA PROSTITUOITUIHIN.

LÄHTEET WIKIPEDIA ANTIIKIN ROOMA KIRJA GOOGLE KUVAHAKU LUKU KIRJA ( BRUUN, KOKKONEN, KOMULAINEN, LASSI, SAINIO : RITARI 5

TEKIJÄT NETTE LATTO JA EMMA HOLOPAINEN